Στέφανος Κασσελάκης στον Τάκη Χατζή: «Είχα θέσει στον Τσίπρα πριν τις Ευρωεκλογές όλα τα προβλήματα που παρέλαβα στο κόμμα»

6cea6e69 301a 4cf1 8594 9e387a83a6c4
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη” επισήμανε ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι δεν θα τον στήριζε ποτέ για την θέση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στον Talk Radio 98.9 και τον Τάκη Χατζή.

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε αρχικά στην επιστολή των 70 μελών του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν την αποπομπή του Χρήστου Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως σχολίασε: «Υπάρχουν καταστατικές και συλλογικές διαδικασίες για τέτοια ζητήματα. Οποιαδήποτε ομάδα μελών μπορεί να προβεί στην Επιτροπή δεοντολογίας για να καταγγείλει ότι θέλει και μετά η Επιτροπή να αποφασίσει.  Θα σεβαστώ την απόφαση της Επιτροπής αλλά θα παρότρυνα τον κύριο Σπίρτζη να κάνει αντιπολίτευση με την ίδια θέρμη και στον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο στο κόμμα του.»

«Διότι είναι πολύ εύκολο να βγαίνουμε στα κανάλια και να σχολιάζουμε τον τωρινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο της ανάταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με ένα μειωμένους πόρους και πολύπλευρα ζητήματα, να σχολιάζεις απέξω οποιαδήποτε μπορεί να το κάνει. Το δύσκολο είναι να βοηθάς από μέσα.» πρόσθεσε.

Κασσελάκης για Αλέξη Τσίπρα

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «υπήρξε πρόεδρος του κόμματος 15 χρόνια, άρα ότι διαχειρίζομαι και διαχειριζόμαστε τα συλλογικά μας όργανα είναι απόρροια μιας ηγεσίας η οποία υπήρξε εκεί για 15 χρόνια».

Στο ερώτημα αν «αυτές τις ευθύνες που είχε η προηγούμενη ηγεσία του κόμματος τις έχετε συζητήσει εσείς με τον κ. Τσίπρα», απάντησε ότι «πριν από τις ευρωεκλογές τού είχα αναφέρει πολλές φορές αυτά τα ζητήματα», όμως δεν επιθυμεί να φανερώσει τι του είχε πει.

«Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είχαν πλήρη γνώση όλοι μέσα στο κόμμα και στο γραφείο προέδρου και στην Πολιτική Γραμματεία για τα ζητήματα του κόμματος, μέσα σε αυτά και τα οικονομικά ζητήματα του κόμματος. Και αυτό το οποίο είναι λυπηρό -κατά τη γνώμη μου- το οποίο φαίνεται και από τις καταστάσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και από τον πρώην οικονομικό διευθυντή του κόμματος, είναι ότι έγινε ένα τεράστιο άνοιγμα πέρυσι στις εκλογές, στις εθνικές, και μάλιστα μεταξύ των δύο εκλογών, όταν ήταν ξεκάθαρο ότι θα μειωνόταν η χρηματοδότηση του επόμενου χρόνου και αναγκαζόμαστε αυτήν τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνισε.

Κασσελάκης για Αυγή

«Η διαφημιστική σύμβαση που είχε η Αυγή από κάποια εξωτερικά ίσως και ανταγωνιστικά μιντιακά επιχειρηματικά συμφέροντα δεν συνάδει κατά τη γνώμη μου με την κουλτούρα της Αυγής και την ιστορία της εφημερίδας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν αυτή η σύμβαση ήταν με τον κ. Μάρη, απάντησε καταφατικά. Ανέφερε ότι σήμερα συνάντησε ένα πολίτη που του είπε να μην κλείσει την εφημερίδα και του απάντησε ότι δεν έχουμε χρήματα, ενώ τον ρώτησε πότε αγόρασε εκείνος τελευταία φορά την εφημερίδα και δεν θυμόταν.

Είπε, ακόμη, πως «υπάρχει διοίκηση των δύο αυτών εταιρειών (Αυγής-Κόκκινου), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η διοίκηση των δύο εταιρειών, είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίζουμε τους δύο ρόλους».

«Οι ευθύνες, όσες υπάρχουν, θα αναληφθούν από τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή, αλλά αυτήν τη στιγμή αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η οικονομική επιτροπή που έχουμε συγκροτήσει από την ΚΕ τα αναλύει όλα και προσωπικά πρέπει να επικεντρωθώ όχι μόνο στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην παραγωγή αντιπολίτευσης», επεσήμανε.

Σε ερώτηση εργαζομένου στα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μεταφέρθηκε στον κ. Κασσελάκη, γιατί δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι των δύο μέσων εφόσον το κόμμα έχει λάβει κρατική επιχορήγηση 1 εκατ., είπε ότι «την απόφαση των πόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα την πάρει η Πολιτική Γραμματεία στην επόμενη συνεδρίασή της».

Ερωτηθείς από τους ακροατές για ποιο λόγο δεν πλήρωναν τους εργαζόμενους αν και έχουν πάρει επιδότηση ο κ. Κασσελάκης τόνισε:

«Την απόφαση των πόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει η Πολιτική Γραμματεία στην επόμενη συνεδρίαση της.»

Κασσελάκης για το Μεταναστευτικό

Ο Στέφανος Κασσελάκης ερωτηθείς για το μεταναστευτικό είπε:

«θεωρώ ότι είναι λιγότερο το μεταναστευτικό ως ζήτημα στις ευρωεκλογές σε σχέση με 5 χρόνια πριν. Το ζήτημα γι αυτές τις Ευρωεκλογές κατά την γνώμη μου, είναι η έλλειψη πλέον εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών στο διευθυντήριο των Βρυξελλών.»

«Ο κόσμος προτιμά την εθνική κυριαρχία στα χέρια του και η ακροδεξιά είναι αυτή που πρωτοστατεί να επιστρέψει η Εθνική Κυριαρχία στα χέρια της.»

Η αλληλεγγύη έφερε την ΕΕ σε ένα σημείο να γίνει το πιο πετυχημένο πολιτικό πείραμα. Θεωρούμε ως ΣΥΡΙΖΑ απαράδεκτο να γίνεται η ψυχή ταλαιπωρημένων ανθρώπων εμπορεύσιμο προϊόν και η χώρα που υπέγραψε στο σύμφωνο που υπέγραψε Μητσοτάκης αποθήκη ψυχών».

«Έπρεπε να υπάρχει αναγκαστική διανομή σε όλη την Ευρώπη. Αν ήμουνα πρωθυπουργός θα ασκούσα πολιτική πίεση και θα πιέζαμε και τους σοσιαλιστές να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση. Είναι αδιανόητο ο κ. Σολτς να στηρίζει την Φον ντερ Λαιεν στο μεταναστευτικό. Πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Ενώ αναρωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ στο μεταναστευτικό.

Κασσελάκης: Δεν θα ψηφίζαμε Μητσοτάκη στη Θέση της Φον ντερ Λάιεν

Ερωτηθείς εάν θέλει στην θέση της Φον ντερ Λαιεν τον κ. Μητσοτάκη είπε: Είστε πρωινός στον χιούμορ απ ότι βλέπω κ. Χατζή, φέρτε και άλλο καφέ παρακαλώ, αστειεύτηκε ενώ πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης, εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οποιοδήποτε υποψήφιο που έχει νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία, προφανώς ο κ. Μητσοτάκης είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με την πολιτική της Φον ντερ Λάιεν, η απάντησή μου είναι ΟΧΙ.

Κασσελάκης: Ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη

«Δεν φοβόμαστε η επιθυμούμε να φύγει από τα πόδια μας ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχουμε εμμονή μαζί του. Θέλουμε να τον κερδίσουμε για να προσφέρουμε ανακούφιση και κοινωνική πολιτική στη χώρα μας.»
«Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα. Το πρόβλημα με ΝΔ δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης, αλλά πώς έχει διαχειριστεί το Κράτος Δικαίου. Είναι απαράδεκτο, με τις υποκλοπές και την Τραγωδία στα Τέμπη, πέραν από αυτό  η πολιτική της ιδιωτιοκοποίησης δεν έχει αποδώσει»

«Η ΝΔ θα αποτύχει γιατί η ιδεολογία τους δεν φέρνει ομόνοια στον λαό και φτωχοποιεί ένα μεγάλο κομμάτι του και γι΄αυτόν τον λόγο υπάρχει και η δυσαρέσκεια στο 28%. Ήδη εμείς ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη.»

«Ο κ. Μητσοτάκης πλέον είναι ο πρωθυπουργός του 28%.» πρόσθεσε.

Μάλιστα ο κ. Κασσελάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι έτυχε να πολιτεύτηκε σε τιμητική θέση στο Επικρατείας. Το κόμμα που στήριξα είχε μια οδυνηρή ήττα και έτυχε να έχει και δεύτερη οδυνηρή ήττα.

Έγινα πρόεδρος, τόνισε, και δεν με έφερε κανείς. Όποιος θέλει να συνεργαστούμε στο κομμάτι της πολιτικής πρότασης εδώ είμαστε για συγκλίσεις».

Κασσελάκης για Κεντροαριστερά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς για την Κεντροαριστερά είπε:

«Δεν αποδέχομαι τη λέξη Κέντρο. Το μεγαλύτερο κόμμα είναι η αποχή. Η παραίτηση που υπάρχει. Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Αριστερά είναι να παροτρύνουμε τον κόσμο που απέχει να αισθανθεί ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.» τόνισε

«Τι είναι το Κέντρο; Κέντρο σημαίνει μετριοπάθεια ότι δεν είσαι δογματικός. Άλλο η φιλοσοφία σου να έχει  ξεκάθαρη πυξίδα, όπως έχει η δική μας, και το λέω ξεκάθαρα ότι με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με ένα Κράτος Δικαίου, με φθηνή στέγη, με αποκέντρωση, με καλή  Παιδεία και Δημόσια Υγεία μπορούμε να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου που θα βελτιώσει όλη την οικονομία.»

Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ένα άλλο κόμμα ο κ. Κασσελάκης απάντησε; 

«Όποιος κόσμο έρθει στο συνέδριο επανίδρυσης μπορεί να συμμετέχει ο κόσμος και να φτιάξει ένα νέο κόμμα που θα ανταποκρίνεται στο 2024. Θα είναι ένα άλλο κόμμα. Οι Σύνεδροι θα αποφασίσουν στο συνέδριο του Οκτώβρη. Πάντα σέβομαι τις αποφάσεις των μελών δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η πρόθεση όλων είναι να έχουμε ένα σύγχρονο κόμμα. το οποίο μπορεί να φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην κοινωνία μας.»

Όσον αφορά στα άλλα κόμματα που ευαγγελίζονται το Κέντρο κάνω ξεκάθαρες ερωτήσεις… περιμένω απαντήσεις να μας πουν που συμφωνούν. Στο ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν με την αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ελλάδα; η προτιμούν τον οδικό χάρτη Νετανιάχου – Μητσοτάκη για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού χάρτη στο μέλλον;

Χατζής: Ο Ανδρέας Παπανδρέου τους αναγνώρισε πρώτος και έφερε τον Αραφάτ στην Ελλάδα.

Κασσελάκης: Και είναι πρότυπο ο Ανδρέας Παπανδρέου γι’ αυτο και όταν πήγα στην Παλαιστίνη αναφερθήκαμε εκτενώς για τον Γιάσερ Αραφάτ. Άλλο τότε και άλλο ποιες είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ τώρα.

«Θέμα -θέμα οι προγραμματικές συγκλίσεις. Είδα για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σχέδιο Ανδρουλάκη και σε γενικές γραμμές συμφωνούμε.»

Κασσελάκης για ιδιωτικοποιήσεις επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ

Για τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε επί μνημονίων με την Τρόικα πάνω από το κεφάλι του το 2015-19. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πέρυσι, πριν από τις εκλογές του Μάϊου, “δώστε μας την ευκαιρία να είμαστε πρώτη φορά Αριστερά” στην ουσία είχε πει ότι δεν μπόρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει την πολιτική που ήθελε.»

Χατζής: Το ήξερε

Κασσελάκης: Αυτήν την ερώτηση έπρεπε να την κάνετε σε εκείνον, δεν νομίζω να μην το ήξερε. Αυτό το οποί γνωρίζω ότι σε μία συγκυρία που τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά η σύγκλιση με την Ευρώπη, σε πάρα πολλούς δείκτες είναι χείριστη προφανώς πρέπει να υπάρχει ένα πιο παρεμβατικό κράτος. Η φιλοσοφία μας είναι τα δημόσια αγαθά πρέπει να ανήκουν στο κράτος.

Ερωτηθείς για τα Ανοιχτά Σύνορα είπε: «Όχι δεν επικροτώ το υπονοούμενο της λογικής ανοιχτών συνόρων. Το Αιγαίο δεν ανήκει στα ψάρια αλλά άλλο να δαιμονολογούμε τις ψυχές. Αλλά δεν επικροτώ και πολιτικές Ευρώπης, κάνει και τα στραβά μάτια, όπου την βολεύει… Αυτό που κάνει η Ευρώπη για το μεταναστευτικό είναι απαράδεκτο.

Νέα ανοιχτή πρόσκληση από Κασσελάκη στους πολίτες

Την επόμενη βδομάδα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει νέο κάλεσμα στους πολίτες να τον συναντήσουν στο γραφεί του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι χθες που συνάντησε πολίτες στο γραφείο του δεν άκουσε απλώς παράπονα «λόγω της κακοδιαχείρισης του κράτους», αλλά ότι «ο κόσμος έχει δανειστεί για να μπορεί να κάνει μια επέμβαση επειδή δεν υπάρχει δημόσια υγεία».

«Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα», τόνισε, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα με τη ΝΔ δεν είναι μόνο ο κ. Μητσοτάκης, είναι η πολιτική τους».

Κασσελάκης για Attica Bank

Σε άλλη ερώτηση ακροατή, που του μεταφέρθηκε, σχετικά με την Attica Bank και την υπόθεση Καλογρίτσα και αν τα ξεχνά όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν έχει να σχολιάσει τίποτα επ’ αυτού και πως δεν ξεχνά τίποτα. «Τώρα, αναφερόμαστε στον πλούτο του ελληνικού λαού, που πρέπει να τον προστατεύσουμε και νομίζω είναι καλό να αφήσουμε τις κομματικές προπαγάνδες και επαναλήψεις. Όσα λάθη έχουν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τα αναλύσουν οι ιστορικοί και οι πολιτικοί αναλυτές και προφανώς ο τέως πρόεδρος. Εμείς επιτελούμε το έργο μας αυτήν τη στιγμή με ευλάβεια, το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού», κατέληξε

Εμείς επιτελούμε το έργο μας με ευλάβεια για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα χρήματα του Ελληνικού λαού.

Κασσελάκης για ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για το ζήτημα αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης απάντησε:

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στις δομές, για τις οποίες έχει μιλήσει, είπε ότι «θα αναβαθμίσουμε τα πάντα, θα αναβαθμίσουμε πάνω απ’ όλα τη δυνατότητα κάθε μέλος να συνεισφέρει και να προσφέρει στην κοινωνία».

Επίσης, σημείωσε ότι θέλει έως τη ΔΕΘ να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει δέσμη προτάσεων για όλα τα μείζονα πεδία, την υγεία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα κ.ά, και πως ως προς αυτό θα συνεδριάζουν ακόμα και διαδικτυακά μέσα στο καλοκαίρι τα think tank.

Προανήγγειλε, δε, ότι την επόμενη εβδομάδα θα επαναλάβει τις συναντήσεις του με πολίτες και σκοπεύει αυτό να γίνεται τακτικά, όχι μόνο στην Αθήμα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Ακούστε ολόκληρη η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.