Κώστας Καρυωτάκης – 21 Ιουλίου 1928 …Η τελευταία βυσσινάδα -Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Th
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η  τελευταία βυσσινάδα!

Κώστας Καρυωτάκης – 21 Ιουλίου 1928

Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail (8)

Μιά  βυσσινάδα! Η τελευταία γλυκιά γεύση ζωής! Για να μεταβεί απο τον επίγειο “Ουράνιο Κήπο” του καφενείου στην Πρέβεζα, στον Κήπο με τα αστέρια της αιωνιότητας.

“Κι ήταν στο σκοτάδι και είδε μιά αχτίδα λύτρωσης, ένα χτύπημα θανάτου”.

Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας στις 30 Οκτωβρίου του 1896. Σπούδασε Νομική και για αρκετό διάστημα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.

Θεωρείται ο πιο λυρικός, αλλά και ο πιο ευαίσθητος ποιητής στις αρχές του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Σε ηλικία 32 ετών και αφού διεγνώσθη με σύφιλη “χτύπησε την πόρτα του θανάτου”.

Φόρεσε το καλό του κοστούμι πήρε το αγαπημένο του ψάθινο καπέλο και κατευθύνθηκε στο καφενείο του Νιόνιου Καλλίνικου τον “Ουράνιο Κήπο”. Παράγγειλε μία δροσερή βυσσινάδα των 5 δραχμών, άφησε 75, χαιρέτησε ευγενικά και αποχώρησε, μάλλον ικανοποιημένος από την τελευταία γλυκιά γεύση της ζωής.

Κατευθύνθηκε σε ένα μοναχικό δέντρο “Με αδιάφορο το μέτωπο και πράο” έβγαλε το ψάθινο καπέλο του, τοποθέτησε το περίστροφο στην καρδιά του και ευστόχησε.  “Δέντρο θα στέκομαι, όμοια να κοιτάζω, τη θύελλα ή τον ουρανό γαλάζιο”.

Ο Καρυωτάκης αγάπησε και συνδέθηκε με έναν θυελλώδη έρωτα μικρής διάρκειας με την Μαρία Πολυδούρη. Όταν διαπίστωσε την αρρώστια του, αποφάσισε να “δραπετεύσει” να απομονωθεί και να αφεθεί στην άτυχη και σκληρή μοίρα που του επιφύλασσε η ζωή.

“Είναι ζωή, θα λέω, το φέρετρο όπου λύπη, χαρά τελειώνουνε του ανθρώπου”

Λύγισε παρότι “ο πόνος τον είχε κάνει πέτρα”

“Ματάκια μου που κάτι το εδιψάσατε, κι εμείνατε κλεισμένα παραθύρια. Ω, που’χατε πολλά να ειπείτε, κι ο λόγος σας εδιάλεξε για τάφο, ω, που χατε πολλά να ειπείτε, στόματα και τον καημό δεν είπατε που γράφω, μάτια χεράκια, στόματα, ιστορήστε μου τον πόνο κάποιας ώρας, κάποιου τόπου …”

Το δέντρο, όπου βρέθηκε σκοτωμένος, ανήκει σήμερα σε ένα στρατόπεδο. Κάτω από το δέντρο υπάρχει επιγραφή με τό όνομά του.

“Εδώ στις 21 Ιουλίου του 1926 βρήκε τη γαλήνη με μία σφαίρα στην καρδιά ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης”. Και ευτυχώς χωρίς…λάθη!!!

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.