Μπολιβάρ είσαι ωραίος σαν Έλληνας! El Libertador – Ο ελευθερωτής! Της Δέσποινας Μακρινού

R
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μπολιβάρ είσαι ωραίος σαν Έλληνας!

 

El Libertador – Ο ελευθερωτής!

 

Της Δέσποινας Μακρινού

 

“Μπολιβάρ ως νάρθης η Νότια Αμερική ολόκληρη ήτανε βυθισμένη στα πικρά σκοτάδια”( Νίκος Εγγονόπουλος).

Σιμόν Μπολιβάρ, ο  Ελευθερωτής της Νότιας Αμερικής, γεννήθηκε σαν σήμερα στο Καράκας της Βενεζουέλας το 1783.

Ηγήθηκε του αγώνα της ανεξαρτησίας κατά της ισπανικής απολυταρχίας στη Νότια Αμερική.

Στα 123 χιλιόμετρα της ανατρεπτικής του πορείας, στη μάχη για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, διετέλεσε Πρόεδρος της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Εκουαδορ, του Παναμά, του Περού και της Βενεζουέλας. Σκοπός του να παραχωρήσει τα εδάφη και την εκμετάλλευσή τους στους ιθαγενείς, που βίαια είχαν υποταχθεί στους Ισπανούς κατακτητές.

Ο Σιμόν Μπολιβάρ, “δεν είναι όνειρο, είναι η αλήθεια” για μία περίοδο της ιστορίας, που με την παρουσία του και τον ανιδιοτελή αγώνα του, κατάφερε να δημιουργήσει  ελπίδα και προσδοκίες στους καταπιεσμένους λαούς της Νότιας Αμερικής.

Αντιμετώπισε ως ηγέτης το δύσκολο και σκληρό κατεστημένο της αποικιοκρατίας, με ανατρεπτικές ιδέες καθώς και αλλεπάλληλες  διώξεις, που αξίζει να καταγραφούν στην παγκόσμια ιστορική αφήγηση ως επιτεύγματα οραματισμού  και νομοτελειακής επικράτησης της Δικαιοσύνης.

Έτσι “γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πολύ ξεχωριστοί που αξίζει να ζεις, μόνο και μόνο για τους συναντήσεις κάποτε…”( Τάσος Λειβαδίτης ) στην πορεία της ανθρωπότητας.

Ο Σιμόν Μπολιβάρ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μιά εύπορη οικογένεια και παρά το γεγονός ότι έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία και υιοθετήθηκε από έναν δύσκολο και καταπιεστικό θείο, έλαβε επαρκή ευρωπαϊκή μόρφωση και δημιούργησε πρότυπα και αναφορές από την Γαλλική Επανάσταση του 1789, για ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη.

Τα οράματα και οι αγώνες του Μπολιβάρ, ενέπνευσαν πολλούς Έλληνες διανοούμενους και καλλιτέχνες με εξέχουσα μορφή τον Νίκο Εγγονόπουλο, που με την φαντασία του και την ποιητική του ευαισθησία του απέδωσε βαθύ σεβασμό “χαράζοντας το όνομά του στην πέτρα”  ανεξίτηλα για να μην ξεχαστεί από τιςεπόμενες γενιές.

“ Το όνομά σου τώρα είναι δαυλός αναμμένος, που φωτίζει την Αμερική, τη Βόρεια και τη Νότια και την οικουμένη. Οι ποταμοί Αμαζόνιος και Ορινόκος πηγάζουν από τα μάτια σου”.

Ο Σιμόν Μπολιβάρ τον Απρίλιο του 1830 παραιτήθηκε από την Προεδρία και αποφάσισε να αυτοεξοριστει στη Γαλλία. Ήδη είχε στείλει πολλές από τις σημειώσεις του σε ένα μπαούλο, το οποίο ποτέ δεν παρέλαβε…

Πέθανε από φυματίωση, δίνοντας εντολή “ ο στρατηγός μές τον λαβύρινθό του” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ) και στη δίνη της αρρώστιας του, να καούν τα κείμενα και οι προσωπικές του σημειώσεις. Ευτυχώς δεν εισακούστηκε και έτσι το πολύτιμο αρχείο της προσωπικής του αφήγησης και στρατηγικής, κατατέθηκε στο παγκόσμιο ιστορικό αρχείο για να μην ξεχαστεί ποτέ η προσφορά του.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.