Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι: Τι πρέπει να ξέρετε – γράφει ο Άλκης Φιτσόπουλος

Oip
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το 1904 ήταν η πρώτη φορά που το Παρίσι διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

γράφει ο Άλκης Φιτσόπουλός

Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Ακριβώς 100 χρόνια μετά το 1924 όταν η γαλλική πρωτεύουσα τους φιλοξένησε για δεύτερη φορά. Το 1904 ήταν η πρώτη φορά που το Παρίσι διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε, είχαν περάσει μόλις λίγα χρόνια από το 1896 όταν αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μετά από μία έμπνευση του λόγιου, ποιητή και πεζογράφου Δημητρίου Βικέλα και του Γάλλου βαρόνου, ποιητή και ιστορικού Πιέρ ντε Κουμπερντέν, που θεωρείται και ο «πατέρας» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ειδήσεις για τους Ολυμπιακούς είναι πάμπολες, αλλά ξεχωρίσαμε 20 που είναι περίπου άγνωστες.

  1. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα διεξαχθούν το διάστημα 26 Ιουλίου με 11 Αυγούστου. Οι Παραολυμπιακοί από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου
  2. Από τους 10.500 αθλητές που συμμετέχουν στους Αγώνες, οι 5.250 θα είναι άνδρες και οι 5.250 γυναίκες. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία να υπάρχει ακριβώς ίδιος αριθμός από τα δυο φύλα.
  3. Οι Παραολυμπιακούς Αγώνες θα γίνουν με τη συμμετοχή 4. 400 αθλητών σε 549 αγωνίσματα.
  4. Οι Αγώνες του 2024 θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι μετά από 100 χρόνια. Το Παρίσι φιλοξένησε για πρώτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900 και στη συνέχεια το 1924. Η γαλλική πρωτεύουσα θα γίνει η δεύτερη πόλη που θα φιλοξενήσει τρεις φορές τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το Λονδίνο (1908, 1948 και 2012)
  5. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ενιαία ταυτότητα Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Καμία διάκριση των αθλητών.
  6. Διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, είναι ο Έλληνας Λάμπης Κωνσταντινίδης. Έχει εργαστεί και τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.
  7. Οι περισσότερες κατασκευές για στάδια που θα υποδεχτούν τους αγώνες είναι προσωρινά και οικολογικά.
  8. Στα πλαίσια της οικολογικής συνείδησης, τα εισιτήρια ων αγώνων δεν θα είναι χάρτινα, αλλά ένας κωδικός στο τηλέφωνο.
  9. Μειώθηκαν κατά 89% της χρήση πλαστικών μπουκαλιών σε όλες τις εγκαταστάσεις.
  10. Η ελληνική αποστολή ζήτησε από την οργανωτική επιτροπή κλιματισμό στα δωμάτια των αθλητών, όπως και μερικές άλλες χώρες. Πήρε το «ΟΚ», αλλά θα την πληρώσει το ελληνικό κράτος. Οι περισσότερες συμβιβάστηκαν με την δέσμευση των διοργανωτών ότι οι θερμοκρασίες θα είναι ικανοποιητικές λόγω των υλικών κατασκευής του Ολυμπιακού χωριού.
  11. Οι Γάλλοι έχτισαν το Ολυμπιακό Χωριό το οποίο θα μπορεί να έχει ανθεκτικότητα για τις συνθήκες του 2050. Δηλαδή μελέτησαν πως θα είναι οι θερμοκρασίες για τα επόμενα 25 χρόνια και κατασκεύασαν ένα φυσικό σύστημα κλιματισμού. Τα κτίρια στο Ολυμπιακό Χωριό έχουν σχεδιαστεί με σύστημα ψύξης που αντλεί νερό από το έδαφος και οι προσόψεις έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να μην τα χτυπάει ο ήλιος.
  12. Οι Γάλλοι αναφέρονται στην ιδέα του Πιέρ ντε Κουμπερντέν για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Δημήτριος Βικέλας το παρακίνησε πρώτο.
  13. Το αγώνισμα του σέρφινγκ, θα είναι μοναδικό που δεν θα γίνει στην γαλλική μητροπολιτική επικράτεια αλλά στην Ταϊτή, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Απόσταση, 15.000 χιλιόμετρα.
  14. Οι Αγώνες του Παρισιού θα περιλαμβάνουν ένα νέο Ολυμπιακό άθλημα: το breaking. Πρόκειται για ένα αστικό στυλ χορού που έχει τις ρίζες του στην κουλτούρα του hip-hop. Το αγώνισμα θα περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα, ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες και θα διεξαχθεί 9-10 Αυγούστου στο Παρίσι μετά την επιτυχία που σημείωσε του στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες το 2018.
  15. Ο εμβληματικός Πύργος του Άιφελ θα είναι μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων για περισσότερους από έναν λόγους. Ενώ το αγώνισμα του beach volley θα διεξαχθεί σε μια προσωρινή υπαίθρια αρένα κάτω από τον πύργο, οι αθλητές θα μεταφέρουν ένα κομμάτι του μνημείου στο σπίτι τους, καθώς τα Ολυμπιακά μετάλλια θα στολιστούν με αυθεντικό σίδηρο από τον Πύργο του Άιφελ.
  16. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το κοινό μπορεί να ζήσει από πρώτο χέρι την Ολυμπιακή εμπειρία, αφού θα του επιτραπεί να τρέξει την ίδια διαδρομή του Ολυμπιακού Μαραθωνίου την ίδια μέρα που θα διεξαχθεί και το αγώνισμα. Στον αγώνα θα συμμετάσχουν 35.000 ερασιτέχνες δρομείς.
  17. Ο Σηκουάνας θα φιλοξενήσει το αγώνισμα του μαραθωνίου της κολύμβησης, καθώς και το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έναν αιώνα μετά τη διεξαγωγή ορισμένων διοργανώσεων κατά τη διάρκεια των πρώτων Αγώνων του Παρισιού το 1900.
  18. Από το 1923 μέχρι πρόσφατα, η κολύμβηση είχε απαγορευτεί στον Σηκουάνα λόγω προβλημάτων ποιότητας του νερού. Για δεκαετίες ο ποταμός ήταν τοξικός για τα περισσότερα ψάρια. Οι διοργανωτές του Παρισιού έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει τους αγωνιζόμενους ότι το νερό θα είναι αρκετά καθαρό για να κολυμπήσουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
  19. Οι Φρύγες είναι οι επίσημες μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Βασίζονται στα παραδοσιακά μικρά φρυγικά καπέλα, σύμβολο της Γαλλίας. Οι διοργανωτές των αγώνων είπαν ότι το όνομα και το σχέδιο επιλέχθηκαν ως σύμβολα ελευθερίας και αντιπροσωπεύουν αλληγορικές φιγούρες της Γαλλικής Δημοκρατίας.
  20. Το σύστημα δημόσιων μεταφορών του Παρισιού (RATP) είναι εξοπλισμένο με περισσότερες από 3.000 μεταφραστικές συσκευές που υποστηρίζονται από AI, για να βοηθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες να πλοηγηθούν σε διαδρομές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η συσκευή μπορεί να μεταφράσει μεταξύ γαλλικών και 16 διαφορετικών γλωσσών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.