Πρώτοι με … διαφθορά
Της Δέσποινας Μακρινού
Λαχταριστή η πρωτιά, πάντα επιθυμητή, ευπρόσδεκτη, αλλά η συγκεκριμένη ας … έλλειπε! Μιά χαρά θα είμασταν στην τελευταία θέση της κλίμακας του Ευρωβαρόμετρου!
Διαφθορά, η καταπάτηση της ηθικής, των γραπτών ή άγραφων νόμων κατά τρόπο συστηματικό, προς ιδιωτικό όφελος, εις βάρος ενός ή περισσοτέρων ατόμων. Κοινώς δωροδοκία.
Πόσο οικεία νιώθει ο Έλληνας πολίτης στο άκουσμα αυτής της λέξης!
Το 98% των ερωτηθέντων, σε έρευνα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά ότι υπάρχει και το 53% ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Τυχαίο? Μακάρι να ήταν!
Η διαφθορά, ξέφυγε από το λήμμα του εθνικού μας λεξιλογίου και εισχώρησε βαθιά στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, δημιουργώντας καθεστώς αναπότρεπτο.
“Ποιός έχει το μέλι και δεν το γλύφει” απαντά η θυμόσοφη παροιμιώδης ανεκτικότητα.
Τα πάντα λοιπόν δικαιολογούνται και απενοχοποιούνται, ωστε το τέρας της διαφθοράς να θεωρείται πλέον αντικείμενο ταυτοποίησης.
Και καλά για το “μέλι”, εκεί μπορούμε να δείξουμε ανοχή και κατανόηση, όταν όμως πρόκειται για διαφθορά σε βάρος της κοινής μας ζωής, της μελλοντικής ύπαρξης των παιδιών μας , της βλαβερής παρακαταθήκης μιάς διεστραμμένης κοινής ηθικής, τότε τα πράγματα πρέπει να μας ανησυχήσουν.
Το 98% λοιπόν, δηλώνει ότι υπάρχει διαφθορά στη χώρα μας και το 53% ότι αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, μιά διαπίστωση που μας τοποθετεί στην πρώτη θλιβερή θέση στο Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διαφθορά έχει πλέον αρχίσει να ενοχλεί και να καταγράφει κοινωνική δυσαρέσκεια . Μπήκε στα σπίτια μας από το ανοιχτό παράθυρο της ανοχής και τώρα έχει εγκατασταθεί παντού. Τα αποτελέσματά της, τα βιώνουμε καθημερινά και … κοστίζουν.
Ξεκινώντας από τα απλά “γρηγορόσημα” για να φτάσει στις πλασματικές δημοπρασίες μεγάλων έργων με τα αποτελέσματα των αναθέσεων να είναι εκτός διαδικασίας γνωστά.
Η καταγραφή της παραδοχής για την ύπαρξη της διαφθοράς είναι σαφώς ένα πρώτο βήμα για αφύπνιση. Είναι όμως αρκετό!
Δυστυχώς το φαινόμενο της διαφθοράς δεν φαίνεται να εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα. Με 96% ακολουθεί η Πορτογαλία και με 95% η Μάλτα.
Το ιδιαίτερα αφυπνιστικό για μας είναι το υψηλό ποσοστό της εκτίμησης για άνοδο τα τελευταία χρόνια. Αυτό ίσως είναι και το πλέον ανατριχιαστικό αν σκεφτεί κανείς το υψηλό κόστος βιωσιμότητας, που ο καθένας απο μας αντιμετωπίζει.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι το 71% των απαντήσεων, που εκτιμά ότι η διαφθορά αφορά τα πολιτικά κόμματα, υπερασπίζοντας την επικίνδυνη θεωρία της ισοπέδωσης.
Και ο κατάλογος συνεχίζεται με ιδιαιτέρως αρνητικά ποσοστά για όλες τις δημόσιες δομές της χώρας μας.
Πηγή Ευροβαρόμετρο