Αττίλας ΙΙ Το δεύτερο χτύπημα στην Κύπρο -Και οι διπλωματικές συζητήσεις στη Γενεύη…

Cyprus 1974 turkey
Facebook
Twitter
LinkedIn

14 Αυγούστου 1974 Η Τουρκία περνάει τις δυνάμεις της στην ήδη από τις 20 Ιουλίου Βόρεια Κύπρο. Και μας κάθεται  στο σβέρκο  ανεμπόδιστα εδώ και μισό αιώνα.

Οι διπλωματικές αποστολές συζητούν στην Γενεύη…Ακόμα συζητούν!

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ηνωμένος Τύπος μεταδίδει εκ του ξενοδοχείου Χίλτον της Λευκωσίας  <<Αδιάκοπα κύματα τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πλήττουν από της πρωΐας διά βομβών, ρουκετών και πολυβόλων τας ελληνοκυπριακάς περιοχάς της Λευκωσίας >>

Η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, διαμαρτυρόμενη για την απραξία του ΝΑΤΟ μπροστά σε αυτή τη δεύτερη, μέσα σε λίγες ημέρες, εγκληματική ενέργεια της Τουρκίας, αποφάσισε την αποχώρηση της χώρας από τη δυτική συμμαχία.

 

«ΤΟ ΒΗΜΑ» της 17ης Αυγούστου:

«Ελήφθη ολίγας ώρας προς της καταλήψεως της Αμμοχώστου συγκλονιστικόν μήνυμα απευθυνόμενον προς “τας μητέρας και γυναίκας όλης της γης”, εις το οποίον αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

“Με πρωτοφανή βαρβαρότητα αι τουρκικαί ορδαί επιτίθενται κατά του αμάχου πληθυσμού και των γυναικοπαίδων. Τριάντα χιλιάδες κάτοικοι της επαρχίας Κυρηνείας εξεδιώχθησαν βιαίως από τας εστίας των, χωρίς να τους επιτραπή να αποκομίσουν το παραμικρόν από αυτάς.

Άνδρες φονεύονται και σφάζονται προ των οφθαλμών των συζύγων και των παιδιών των, γέροντες και γυναίκες δέρονται ανηλεώς, γυναίκες βιάζονται χωρίς να εξαιρούνται έγγαμοι και έγκυοι ακόμη, εμπρός εις τους οφθαλμούς των τέκνων και των οικειών των.

Αι περιουσίαι των κατοίκων εσυλήθησαν και κατεστράφησαν. Όλοι οι άνδρες, μηδ’ εξαιρουμένων και ανηλίκων θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου και άλλοι μεν περίπου 800 κατά πληροφορίας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού μετεφέρθησαν ως κατάδικοι εις τας φυλακάς της Τουρκίας, άλλοι παρ’ όλον ότι παρεδόθησαν και εκρατούντο υπό την επίβλεψιν της Διεθνούς Δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών, κατά παράβασιν των Διεθνών Συνθηκών και του Δικαίου απήχθησαν υπό των Τούρκων βιαίως και μετεφέρθησαν εις άγνωστον περιοχήν εν Κύπρω, διά να εκτελέσουν οχυρωματικά έργα προς χάριν των εισβολέων.

“Τρόφιμα και φάρμακα τα οποία εστάλησαν εις τα γυναικόπαιδα ευρισκόμενα εις περιοχάς κατεχομένας υπό των Τούρκων, διά της Ειρηνευτικής Δυνάμεως και του Ερυθρού Σταυρού, είτε εκρατήθησαν υπό των Τουρκικών στρατευμάτων είτε παρεμποδίζονται τα γυναικόπαιδα εις την κατανάλωσιν τούτων και αποστερούνται αι γυναίκες και τα παιδιά τροφής και ύδατος”.

»Το μήνυμα υπογράφεται από την πρόεδρον του Λυκείου των Ελληνίδων Αμμοχώστου κ. Μ. Πετρίδου και την γραμματέα κ. Κλ. Αγγελίδου».

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.