Πωλ Νιούμαν – Ήταν ωραίος και σέξυ Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

Thumbnail (22)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πωλ Νιούμαν – Ήταν ωραίος και σέξυ

Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

Όταν πέθανε το 2008, ο Economist έγραφε για τη φιλανθρωπική του προσφορά ότι ήταν «το πιο γενναιόδωρο ατομο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών»!

Νωρίτερα το 1990 το περιοδικό People τον ανέδειξε ως έναν από τους 50 ωραιότερους άνδρες του κόσμου, ενώ το 1995 το βρετανικό περιοδικό Empire, τον είχε επιλέξει ανάμεσα στους 100 πιο σέξι ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου.

Όλα αυτά για τον Πωλ Νιούμαν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 26 Σεπτεμβρίου και έμεινε στην αιωνιότητα ως ένας από τους ακαταμάχητους κινηματογραφικούς αστέρες όλων των εποχών.

Πολλοί τον εντάσσουν στην πεντάδα των αυθεντικών σταρ του Χόλιγουντ με μια διαφορά: Συγκρίνοντάς τον με τον «όμορφο» Ρόμπερτ Ρέντφορντ, τον «επαναστάτη χωρίς αιτία» Τζέιμς Ντιν, τον «ατίθασο» Στιβ Μακ Κουίν και τον μεγάλο ηθοποιό Μάρλον Μπράντο, για πολλούς ο Πωλ Νιούμαν ήταν «ο τέλειος του Χόλιγουντ».

Γιατί τα είχε όλα: ήταν ωραίος, αρρενωπός, μπορούσε άνετα να παίζει ρόλους του σκληρού, αλλά και του ευάλωτου, δραματικούς αλλά και κωμικούς, πολιτικοποιημένος με δράση στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ο Πολ Νιούμαν γεννήθηκε το 1925 στο Σέικερ Χάιτς, στην πολιτεία του Οχάιο σε μια ευκατάστατη οικογένεια, σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Οχάιο ενώ υπηρέτησε στο Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στις επιχειρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πρώτη του επαφή με την υποκριτική άρχισε από το σχολείο, αλλά η πραγματική του καριέρα  ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 και αναδείχθηκε σε έναν πραγματικό θρύλο του Χόλιγουντ. Συμμετείχε σε περισσότερες από 50 ταινίες και οι ρόλοι που ερμήνευσε, όπως στο «Κεντρί» και τους ”Δύο Ληστές”, πλάι στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, άφησαν εποχή.

Προτάθηκε εννέα φορές για Όσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, κερδίζοντας τελικά ένα, το 1987, για τον ρόλο του στο ”Χρώμα του Χρήματος”, με συμπρωταγωνιστή τον ανερχόμενο – τότε – Τομ Κρουζ.

Ένα χρόνο πριν, το 1986, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του είχε απονείμει τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

Συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του 20ού αιώνα, όπως ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο Τζον Χιούστον, ο Ρόμπερτ Αλτμαν, ο Μάρτιν Σκορσέζε και οι αδελφοί Κοέν, ενώ συμπρωταγωνίστησε με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Λορίν Μπακόλ, ο Τομ Χανκς και πολλοί άλλοι.

Ο Πωλ Νιούμαν παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε 6 παιδιά, τρία με τη δεύτερη σύζυγό του, ηθοποιό και βραβευμένη με Όσκαρ Τζόαν Γούντγουορντ. Τη γνώρισε στα γυρίσματα της ταινίας «Τhe Long, Hot Summer», η σχέση τους εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο έρωτα,  που κράτησε 50 ολόκληρα χρόνια μέχρι και το τέλος της ζωής του ηθοποιού. «Έχω φιλέτο στο σπίτι, γιατί να πάω έξω για χάμπουργκερ» είχε πει χαριτολογώντας στο περιοδικό Playboy, όταν ρωτήθηκε εάν σκέφτηκε ποτέ να απατήσει τη σύζυγό του.

Μπορεί ο Πωλ Νιούμαν να έζησε μια υπέροχη ζωή, δεν ήταν όμως όλα ρόδινα. Ο ίδιος αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού, αλλά το μεγαλύτερο χτύπημα ήταν ο θάνατος του γιου του Σκοτ, σε ηλικία 28 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών, το 1978. Ο θάνατος του στοίχισε στον Νιούμαν, τον έπνιξαν οι τύψεις, αλλά κατάφερε να διοχετεύσει τα συναισθήματά του σε δημιουργικούς σκοπούς. Με τη σύζυγό του ίδρυσε το Scott Newman Center, για την πρόληψη της κατάχρησης ναρκωτικών, και δημιούργησε ένα δίκτυο κατασκηνώσεων σε όλο τον κόσμο,  στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο και φροντίδα πολλές χιλιάδες άρρωστα παιδιά. Ενώ τη δεκαετία του 80 κυκλοφόρησε στην αγορά μια σειρά προϊόντων διατροφής με το όνομα του, τα έσοδα από τα οποία τα διέθετε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.