Πρώτη δικαίωση! Δημοσιογραφία – SLAAP : Σημειώσατε 1!   Της Δέσποινας Μακρινού

Oip (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρώτη δικαίωση! Δημοσιογραφία – SLAAP : Σημειώσατε 1!

Thumbnail 8 5 169x300 

Της Δέσποινας Μακρινού

 

Η Δημοσιογραφική έρευνα νίκησε τις Στρατηγικές Αγωγές κατά της συμμετοχής του Κοινου, τα γνωστά σε όλους και ως SLAPPS (Strategic Lawsuits Against Public Participation).

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απερρίφθη στο σύνολο και στην ουσία της, η αγωγή που είχε υποβάλει κατά της Εφημερίδας των Συντακτών (ΕφΣυν), των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη, ο ανηψιός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Η απόφαση αν και δεν είναι τελεσίδικη, δημιουργεί ένα ενθαρυντικό στοιχείο δικαίωσης για όλη την ελληνική δημοσιογραφία.

Υπενθυμίζουμε ότι η αγωγή είχε κατατεθεί κατά της δημοσίευσης της ερευνητικής εργασίας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, σύμφωνα με την οποία ο κύριος Δημητριάδης είχε “εμπλοκή” με τους εισαγωγείς του Predator.

Η συγκεκριμένη αγωγή, που εξέτασε το Πρωτοδικείο αφορούσε την έρευνα για τις σχέσεις του κ. Δημητριάδη με τους επιχειρηματίες, που διαχειρίζονταν στην Ελλάδα το παράνομο απο την Ευρωπαική Ένωση λογισμικό Predator.

 

Το λογισμικό αυτό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί συνομιλίες πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και όλων όσων εκρίνοντο ότι ήταν “επικίνδυνοι”.

Η απόφαση του Δικαστηρίου εκτιμά ότι η έρευνα δεν είχε τίποτα ψευδές, ότι δεν συκοφαντούσε, δεν ύβριζε και δεν πρόσβαλε σε καμία περίπτωση την προσωπικότητα του πρώην γραμματέα του Πρωθυπουργού και ότι το δημοσίευμα κινήθηκε εντός ορίων της θεμιτής κριτικής και της ελευθερίας έκφρασης του Τύπου.

Ο εκφοβισμός των SLAPPS φαίνεται ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Η ηθική και οικονομική εξόντωση κυρίως της δημοσιογραφικής έκφρασης και ελευθεροτυπίας, είναι καταδικαστέες και ανεπίτρεπτες.

Πολύ περισσότερο σε μία χώρα που τα ΜΜΕ της έχουν απαξιωθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.