“ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ” Της Ελένης Αλεξανδράκη
Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (4-5 Νοεμβρίου)
Η νέα ταινία μυθοπλασίας της Ελένης Αλεξανδράκη “Θολός Βυθός”, θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στις 4 Νοεμβρίου ώρα 19.00 και 5 Νοεμβρίου ώρα 16.00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.
Η ταινία βασίζεται στα βιβλία «Διπλωμένα Φτερά» & «Θολός Βυθός» του Γιάννη Ατζακά των Εκδόσεων Άγρα.
Ο μικρός Γιάννης, έγκλειστος για χρόνια στις Παιδουπόλεις της Βασίλισσας, χάνει την ταυτότητά του λόγω της ψυχροπολεµικής προπαγάνδας που του ασκείται καθηµερινά…
Το σενάριο συνυπογράφει η Ελένη Αλεξανδράκη και ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, ενώ στο πολυπρόσωπο καστ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Κάτια Γκουλιώνη, Εύη Σαουλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μανώλης Μαυροµατάκης, Σίµος Κακάλας, Ακύλλας Καραζήσης, Αγλαΐα Παππά, Θέµης Πάνου, Γιάννης Κοκκιασµένος, Μαρία Καλλιµάνη, Ανδρέας Μαριανός και Στέλιος Μάινας.
Διακρίσεις και βραβεία
“Τα παιδιά της Ελλάδας” Σειρά Ντοκιμαντέρ ( 6 x 30’) Βραβείο Κινηματογράφος και Πραγματικότητα, 1990
“Σταγόνα στον Ωκεανό” (μυθοπλασία) Mionetto Film Award/ Forum / Φεστιβάλ Βερολίνου, 1996 Βραβείο 1ου γυναικείου ρόλου στην Αμαλία Μουτούση στα Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης και του Valladolid.
“Η Νοσταλγός” (μυθοπλασία) Κρατικό βραβείο Μουσικής 2006 στον Νίκο Παπάζογλου Τιμητική Διάκριση στο Eco Film Festival της Ρόδου.
“Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος” Gold Remi Award / WorldFest Houston 2009
“Κωστής Παπαγιώργης” ο πιο γλυκός μισάνθρωπος Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών / 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2018
Πρώτο βραβείο στο 6ο Φεστιβάλ Aegeandocs 2018, Τιμητική Διάκριση στο 12ο Φεστιβάλ Docfest της Χαλκίδας 2018).
Η Ελένη Αλεξανδράκη, γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα.Είναι κόρη του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη – του ζωγράφου του Έπους του 40 .Σπούδασε κινηματογράφο στην Σορβόννη, Paris I, και στο National Film and TV School της Αγγλίας Ιδρυσε την εταιρία παραγωγής της το 1986 που ονομάστηκε μεταγενέστερα POMEGRANATE FILMS.
Είναι σεναριογράφος / σκηνοθέτης / παραγωγός ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ και πιστεύει ότι δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη.