ΣΥΡΙΑ
“Ο γρίφος της επόμενης μέρας”
Του Θανάση Κούρτη*
Τα τελευταία χρόνια, η Συρία είναι “σκηνή” συγκρούσεων, διεθνών και περιφερειακών , με μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις να ανταγωνίζονται για επιρροή στη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, η καθεμία προσπάθησαν να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, καθιστώντας τη Συρία αρένα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Τον Δεκέμβριο του 2024, η Συρία γνώρισε μια ριζική μεταμόρφωση με την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από μια συντονισμένη επίθεση από ένοπλες φατρίες υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία οδήγησε στη φυγή του Άσαντ στη Ρωσία. Αυτή η εξέλιξη άνοιξε την πόρτα σε νέα περιφερειακά σχέδια, με πιο αξιοσημείωτες τίς οθωμανικές επιδιώξεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας, αλλά, καί τά αραβικά σχέδια που υποστηρίζονται από τα κράτη του Κόλπου, χωρίς νά υποβαθμίζουμε τίς ισραηλινές κινήσεις στην περιοχή.
Η Τουρκία, σε συνεργασία με το Κατάρ, προσπάθησε να ενισχύσει την επιρροή της στη Συρία υποστηρίζοντας ένοπλες φατρίες και παρέχοντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στην επίτευξη στρατηγικών συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών έργων όπως το έργο του αγωγού φυσικού αερίου του Κατάρ σε όλη τη συριακή επικράτεια.
Υπό το φως αυτών των αλλαγών, ο συριακός λαός αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει αυτά τα ανταγωνιστικά έργα. Η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Ahmed al-Sharaa, δεσμεύτηκε να σχηματίσει μια χωρίς αποκλεισμούς μεταβατική κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλα τα “συστατικά στοιχεία”
της συριακής κοινωνίας και να εργαστεί για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος που θα άνοιγε το δρόμο για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για μια φατρία που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, ειδικά με την ιστορία της Hay’at Tahrir al-Sham και την προηγούμενη σχέση της με την Αλ Κάιντα. Ως εκ τούτου, οι Σύριοι προσβλέπουν σε μια ολοκληρωμένη πολιτική διαδικασία που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών φασμάτων και θά εγκαθιστά ένα κράτος θεσμών και δικαιοσύνης, επιτρέποντας σε κάθε Σύρο πολίτη να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του μετά από δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης.
Εν κατακλείδι, το ερώτημα παραμένει: Θα μπορέσει η νέα ηγεσία να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του συριακού λαού να οικοδομήσει ένα πλουραλιστικό δημοκρατικό κράτος και να πετύχει μια ισορροπία μεταξύ των ανταγωνιστικών περιφερειακών και διεθνών συμφερόντων στη σημερινή Συρία ;
Ο ρόλος των Κούρδων
Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο νέο συριακό σύνταγμα και η συμπερίληψή τους στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης αντιπροσωπεύει ένα κομβικό βήμα προς την οικοδόμηση μιας σύγχρονης, δίκαιης και ισότιμης Συρίας. Αυτός ο μετασχηματισμός δεν επηρεάζει μόνο τους Κούρδους, αλλά επεκτείνεται και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του συριακού λαού, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για ένα ελπιδοφόρο μέλλον που θα μοιράζονται όλοι.
Οι Κούρδοι στη Συρία υποφέρουν από καιρό από περιθωριοποίηση και στέρηση των πολιτιστικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων. Με το ξέσπασμα των συγκρούσεων στη χώρα, μπόρεσαν να επιτύχουν σημαντικά κέρδη στις περιοχές τους, καθώς η κουρδική γλώσσα εισήχθη στο σχολικό πρόγραμμα και οι πολιτιστικοί εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν ελεύθερα. Αυτά τα επιτεύγματα ενισχύουν την κουρδική ταυτότητα και εμπλουτίζουν την πολιτιστική πολυμορφία στη Συρία.
Η ένταξη των Κούρδων στην πολιτική και διοικητική δομή της χώρας ενισχύει την εθνική ενότητα και ενισχύει τον κοινωνικό ιστό. Η εθνική και πολιτιστική ποικιλομορφία στη Συρία είναι πηγή δύναμης και πλούτου, και η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των συνιστωσών συμβάλλει στην επίτευξη σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες των Κούρδων διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο τα τελευταία χρόνια, είτε στο πεδίο της μάχης είτε στον κοινωνικό και πολιτικό τομέα. Αυτός ο πρωτοποριακός ρόλος των γυναικών αποτελεί πρότυπο προς μίμηση και τονίζει τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών στην οικοδόμηση των μελλοντικών γενεών και τη συμβολή αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας.
Η επίτευξη αυτών των βημάτων θεωρείται ιστορικό γεγονός στη Μέση Ανατολή, όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες για να πετύχουν τα δικαιώματά τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Η Συρία, χάρη στην ποικιλομορφία και τους πλούσιους πολιτισμούς της, έχει τις δυνατότητες και τό ανθρώπινο δυναμικό που την καθιστούν ικανή για αναγέννηση και πρόοδο. Αυτές οι ενέργειες δεν περιορίζονται στα σύνορα της πατρίδας, αλλά επεκτείνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου οι Σύροι συνεισφέρουν σε διάφορους επιστημονικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς τομείς.
Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων και η εμπλοκή τους στην οικοδόμηση της νέας Συρίας δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον, αλλά αναγκαιότητα για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα.
Είναι η αναγκαία προυπόθεση γιά τήν χάραξη τής πορείας πρός για ένα λαμπρό μέλλον αναγέννησης τής Συρίας αλλά καί τής ευρύτερης περιοχής!
* Ο Θανάσης Κούρτης είναι Πολιτικός Μηχανικός τ.Μέλος τής Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ
Υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή