Ποια όρια
Κα Γιαννακά? Του Γιώργου Μέρμηγκα
—————
Ώστε,λοιπόν,κυρία Γιαννακά η κυρια Καρυστιανου ” υπερέβη τα όρια” όπως γράψατε σε ηλεκτρονική εφημερίδα.
Άποψη σας αλλά για ποια όρια ακριβώς μιλάτε?
Όρια από ποιον και για ποιον?
Μήπως αναφέρεστε στα ορια έσχατης απελπισίας μιας μάνας που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει:
-πως και γιατί κάηκε το παιδί της στο πιο πολύνεκρο και σκοτεινό δυστύχημα αυτής της χώρας?
– ποιος,γιατί και με ποιου εντολή παρέδωσαν ότι απόμεινε από τα παιδιά τους σε κλειστές σακούλες,εξαφάνισαν αίματα και ιατροδικαστικα ευρήματα, μπαζωσαν μαζί με ανθρώπινα μέλη όλα τα, στοιχεία που θα βοηθούσαν την έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και επέβαλαν ακρα του τάφου σιωπή σε όλες τις δικαστικες τις ερευνητικές αρχές και πραγματογνωμονες?
Για αυτά τα όρια μιλατε?
Και αφού,λοιπόν, έθαψαν – η τουλαχιστον προσπαθηαν ανεπιτυχως-όλη την υπόθεση για 2 ολόκληρα χρόνια προκαλώντας τη διογκουμενη οργή όχι μόνο των συγγενών αλλά και εκατομμυρίων ελληνων που κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας Δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων περασαν σε ανωτερες μορφες προπαγανδας.
Αρχισαν να ξεφυτρώνουν σα μανιταρια κάτι περίεργα χαμενα βίντεο και αμφισβητουμενες πραγματογνωμοσυνες που ” βεβαιωνουν”ότι κάποια λαδάκια και σιλικόνες σήκωσαν πυροσφαιρα 80 μέτρων που κατέκαψε 37 ζωντανούς ανθρώπους.
Γεγονός ωστόσο που ουδολως επιβεβαιώνει – το αντιθετο μαλιστα-το επίσημο πόρισμα της πιο αξιοπιστης κρατικής Επιτροπής διερεύνησης για τα Τέμπη ΕΟΔΑΣΑΑΜ που ουδολως,αποκλείει την ύπαρξη αλλου εφλεκτου υλικου .
Σε αυτά τα όρια αναφέρεστε κα Γιαννακά η μηπως στα πολιτικά ορια,μιας και πατάτε εκτός της δημοσιογραφιας με το ένα πόδι και στην πολιτική ως πρώην εκλεγμένη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ?
Η μήπως αναφέρεστε στα όρια αν- αξιοπρέπειας ενός πρωθυπουργού που βιάστηκε να αθωώσει τους ενόχους, για να δηλώσει κατόπιν οργιλος ότι τον..παραπλάνησαν και κατοπιν,χωρις αιδώ, να ξανα- δηλώσει ότι όλα είναι μια καλοστημένη προπαγάνδα της αντίδρασης.
Προφανώς κρίνει εξ ιδίων αφού σε αυτά είναι εξπέρ..
Ας πάμε όμως και στο ζουμί.
Στην άσκηση δίωξης σας δηλαδή από το Πειθαρχικο της ΕΣΗΕΑ που τόση σκόνη και καρακραυγη ξεσήκωσε από αυτούς που δηθεν σκίζονται ” για την ελευθερία της άποψης.
Εξ ίδιας πείρας,λοιπόν, και ως μετέχων επι πολλά έτη στα Πειθαρχικα Συμβούλια και το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ σημειώνω οτι:
– το Αβαθμιο ΠΣ της Ένωσης Συντακτων ασκεί διώξεις κατά συναδέλφων είτε κατ εγκληση οιουδήποτε κατά μελους για αντιεπαγγματικη συμπεριφορά η παραβίαση του Καταστατικού και των Αρχών Δεοντολογίας είτε αυτεπαγγελτη δίωξη όταν το ίδιο το ΠΣ η κατοπιν καταγγελιων πολιτων ( όπως υποστηρίζει το Πειθαρχικο της ΕΣΗΕΑ οτι εγινε στη περιπτωση Γιαννακα)κρίνει ότι ένα άρθρο,ρεπορτάζ η εκπομπή παραβιάζουν βάναυσα τις Αρχές Δικαίου και Δεοντολογίας και προκαλούν κοινωνικες εντάσεις.
Ασφαλως η ελευθερία λόγου και έκφρασης αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατιας και είναι απεριόριστη.
Ωστοσο η ελευθερια αυτη σταματα εκεί που αρχίζει η ελευθερία έκφρασης του άλλου.
Ακομη δεν μπορείς να προσβάλεις την προσωπικότητα,το ήθος,τις πολιτικές η θρησκευτικές πεποιθήσεις του άλλου και,βεβαίως,να προτρέπεις σε εγκλήματα η αντικοινωνικες συμπεριφορές.
Προσοχη!
Δίωξη δεν σημαίνει καταδίκη και ασφαλως,αν η υπόθεση προχωρήσει, η κα Γιαννακα θα έχει όλα τα περιθώρια να αναπτύξει τα επιχειρήματα της και το άδικο της δίωξης.
Η σκόνη πάντως ως προς την ελευθερία της άποψης μου έφερε στο νου μια άλλη αληθινη θυελλ α που ειχαμε αντιμετωπίσει στο Πειθαρχικο της ΕΣΗΕΑ εκεινο το φορτισμένο καλοκαίρι του 2015.
Όταν η κυβέρνηση Τσιπρα προκήρυξε Δημοψήφισμα για το Ναι η Όχι στους απεχθεις όρους που ήθελαν να επιβάλουν ο Σοιμπλε και η παρέα του.
Τότε,λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα πρωτοφανές μέτωπο μαυρης προπαγανδας από όλα τα κανάλια της διαπλοκής υπέρ του ΝΑΙ ( και των ..μενουμευρωπαιων)με απειλές από την πλευρά του οπως” αν ψηφίσουμε ΟΧΙ θα πτωχευσουμε,θα πεινάσουν τα παιδια μας,θα μπουν οι Τούρκοι στα νησια” και άλλα Φαιδρά και τρομερά.
Το κλίμα τρομοκρατίας των πολιτών ήταν τόσο μεγάλο που η ΕΣΗΕΑ κατακλυστηκε από εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας πολιτών, γεγονός που μας υποχρέωσε να ασκήσουμε διωξεις εναντίον συγκεκριμένων καναλιών και συναδέλφων που μετείχαν ενεργά σε αυτό το όργιο παραπληροφορησης και απειλών που έφθασαν στο σημείο να,σπρώχνουν ηλικιωμένους στα ΑΤΜ γιανα δείξουν ότι είναι πανικοβλητοι.
Μετά από πολύμηνη διαδικασία,τον Απρίλιο του 2016,το Α’ΠΠΣ εφθασε σε μια ιστορική απόφαση επιβάλλοντας ποινές διαγραφής σε 3 μεγαλοστελεχη τηλεοπτικού σταθμού που πρωταγωνιστησαν στο οργιο παραπλληροφορησης και επιπληξη σε άλλους 4 συναδέλφους παρουσιαστές και σχολιογραφους που μετείχαν ενεργα σε αυτό.
Σεβομενοι απόλυτα την ελευθερία του λόγου και της άποψης ,όπως επιτάσσει ο κώδικας Δεοντολογίας του κλάδου,
το Πειθαρχικο ΔΕΝ τιμώρησε τους συναδέλφους για μαύρη προπαγάνδα αλλά γιατί ΕΜΠΟΔΙΖΑΝ όλους τους άλλους – δηλαδή το 60% των
ψηφοφόρων- να ακουστεί η δική τους άποψη και ένα αντικειμενικο ρεπορτάζ.
Σας θυμίζει κάτι αυτό?