Η φονικότερη τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στην κοιλάδα Μπαϊσαράν κοντά στην πόλη Παχαλγκάμ, στο νότιο τμήμα του ινδικού Κασμίρ με 26 Ινδούς τουρίστες νεκρούς και πολλούς τραυματίες είναι αιτία της σύγκρουσης των δύο χωρών. O τελευταίος απολογισμό κάνει λόγο για 33 άμαχους νεκρούς 26νεκροί στο Πακιστάν και 7 στην Ινδία και 76 τραυματίες, και κατάρριψη πέντε ινδικών μαχητικών.
Οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν βρίσκονται ξανά στην κόψη του ξυραφιού. Τα «τύμπανα του πολέμου» χτυπούν εδώ και λίγες ημέρες στη μεθόριο. Οι δυο χώρες βρίσκονται σε μακροχρόνια πρωτοφανή αντιπαλότητα, έχοντας στο ιστορικό τους τέσσερις πολεμικές συγκρούσεις, αρχής γενομένης από το 1947
η ιστορική αντιπαλότητα. Για την οποία υπάρχει βαθύ θρησκευτικό υπόβαθρο. Το Πακιστάν, -σημαίνει «η γη των καθαρών»-, των 252 εκατομμυρίων κατοίκων που αυξάνονται με ρυθμούς 3% ετησίως, έχει ιδρυθεί στο έδαφος του διαμελισμού της Ινδίας το 1947, που μέχρι τότε βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία και όταν συγχρόνως είχε αποδειχθεί αδύνατη η ειρηνική συμβίωση ινδουιστών και μουσουλμανικής μειονότητας.
Η αντιπαλότητα επομένως έχει χρόνια αιτία και η αφορμή για την κλιμάκωσή της σε στρατιωτική σύγκρουση δίνεται συνήθως λόγω της διαμάχης των δυο πλευρών για το Κασμίρ, όπως συνέβη σε τρεις από τους 4 πολέμους. Όπως συμβαίνει και σήμερα. Το Κασμίρ, μια κατά τα άλλα γραφική και τουριστικά ελκυστική περιοχή των Ιμαλαΐων, χωρίζεται de facto στο πακιστανικό (35%) και το ινδικό (55%) τμήμα, όπου κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι της ανήκει η ολότητά του. Το 10%, γνωστό ως Aksai Chin, παραχωρήθηκε από το Πακιστάν στην Κίνα, ωστόσο η Ινδία δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της.
Το Πακιστάν προειδοποίησε το Νέο Δελχί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσει ή να εκτρέψει τη ροή των υδάτων της λεκάνης του Ινδού θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου». Ακύρωσε με τη σειρά του τις βίζες Ινδών υπηκόων, ανέστειλε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες με την Ινδία -και μέσω τρίτων χωρών- και έκλεισε τον εναέριο χώρο για τα ινδικά αεροσκάφη.
Εν μέσω όλων αυτών υπήρξαν και αναφορές για ανταλλαγές πυρών μεταξύ Πακιστανών και Ινδών στρατιωτών στη γραμμή επαφής των δύο πλευρών στο Κασμίρ. Το «θερμό επεισόδιο» γνωστοποίησαν Ινδοί αξιωματούχοι, χωρίς αναφορές σε θύματα. Το Πακιστάν δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία.
Από την άλλη πλευρά, το Πακιστάν ενισχύει τις σχέσεις του με την Κίνα. Τον Φεβρουάριο του 2025, ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι επισκέφθηκε το Πεκίνο για να προωθήσει την διμερή αμυντική και οικονομική συνεργασία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα έργα του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC).
Ο πακιστανικός στρατός έχει 660.000 στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία και 600.000 εφέδρους. Απαρτίζεται από 26 μεραρχίες, που υπάγονται σε εννιά σώματα στρατού. Οι περισσότερες μεραρχίες είναι πεζικού, μόλις δύο τεθωρακισμένες και δύο μηχανοκίνητες. Ο εξοπλισμός είναι κυρίως εγχώριας και κινεζικής προέλευσης, ωστόσο δεν απουσιάζουν τουρκικά και αμερικανικά όπλα. Διαθέτει συνολικά 2537 άρματα μάχης, όμως μόνο τα 700 είναι πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων το Khalid και το T-80UF, και άλλα 1.000 εκσυγχρονισμένες εκδόσεις του κινεζικού Type 59.
Η Ινδία διαθέτει ακόμη υπεροπλία σε αέρα και θάλασσα, με 730 αεροσκάφη, 2 αεροπλανοφόρα και 16 υποβρύχια, έναντι 452 αεροσκαφών και 8 υποβρυχίων του Πακιστάν, σύμφωνα με την Global Firepower.