Buy now με ένα κλίκ-Της Δέσποινας Μακρινού

Netflix and chill edited
Facebook
Twitter
LinkedIn

Buy now με ένα κλίκ

Thumbnail 8 3 169x300

Της Δέσποινας Μακρινού

 

“Η Συνωμοσία των αγορών” σε βάρος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ στο Netflix για την επεμβατική πολιτική της διαφήμισης, στη διαμόρφωση ανεξάντλητου καταναλωτικού ενδιαφέροντος.

Αγόρασε τώρα με ένα κλίκ” όπου και αν βρίσκεσαι! Στην παραλία, στο γήπεδο, στη δουλειά, στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στο αεροδρόμιο, στο σπίτι.

Έτσι ξεκίνησε την επιδραστική καμπάνια της Amazon, o Τζέφ Μπέζος και η εταιρεία έφτασε στο μυθικό αριθμό κέρδους πολλών εκατομμυρίων με παραγγελίες σε όλο τον κόσμο, γεμίζοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη γεμάτα ταμεία της εταιρείας.

Το οσκαρικό ντοκυμαντέρ του σκηνοθέτη Νικ Στέισυ ακολουθεί τα στάδια μιάς διαφημιστικής καμπάνιας, που έχει σκοπό να ξεγελάσει, να επηρεάσει και να χαιδέψει τα αφτιά του θύματος – καταναλωτή.

“Με ελαφρά τη καρδία” οι εταιρείες, στο κυνήγι του κέρδους, δεν διστάζουν να εξαπατήσουν και να διεισδύσουν στην βαριά καθημερινότητα των καταναλωτών, με υποσχέσεις προσιτές ή λιγότερο προσιτές, που εξωραίζουν τη ρουτίνα.

Ένα νέο μηχάνημα που θα αντικαταστήσει το παλιό, ένα καινούργιο ρούχο που θα επιβεβαιώσει την ματαιοδοξία της εμφάνισης, ένα νέο έπιπλο που θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή και λοιπά.

Όλα στο βωμό του ασύστολου κέρδους και της ανταγωνιστικότητας.

 

Απο την άλλη ο πελάτης είναι ευχαριστημένος, γιατί κατάφερε με ένα κλίκ και χωρίς ταλαιπωρία, να φέρει στο σπίτι του μιά νέα ιδέα, ένα νέο αντικείμενο.

Αγοράζω τώρα, αποβάλλω μετά ή στην καλύτερη ανακυκλώνω με ένα κλίκ.

Γιατί το προιόν είναι μιάς χρήσεως. Δεν επιδιορθώνεται. Τελευταίο τέχνασμα των εταιρειών.

Η επιδιόρθωση είναι αδύνατη. Το προιόν επιβάλλεται να αντικατασταθεί με άλλο καινούργιο.

Προιόντα φτιαγμένα τεχνηέντως έτσι, για να προωθήσουν τις νέες παραγωγές.

Αυτό που με εξόργισε περισσότερο ήταν η προγραμματισμένη διάρκεια ζωής των προϊόντων και η έλλειψη δυνατότητας επισκευής. Είναι εντελώς περιττό να υπάρχουν τηλέφωνα με μπαταρίες κολλημένες ή να αλλάζουν οι βίδες σε προϊόντα της Apple ώστε να απαιτείται εξειδικευμένο κατσαβίδι” δηλώνει σε συνέντευξη του ο δημιουργός της ταινίας.

 

Στο ντοκυμαντέρ μιλούν στελέχη των εταιρειών Amazon, Apple, Adidas, Unilever που πρωτοστάτησαν, εμπνεύστηκαν και εφάρμοσαν όλες τις μεθόδους εξαπάτησης στην προσέλκυση πελατών. Στην πορεία, ωστόσο αναγνώρισαν τα λάθη τους, διαφώνησαν με τις μεθόδους, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν.

Σκέφτηκα το μέλλον των παιδιών μου, ένοιωσα τύψεις και είπα έως εδώ” δηλώνει το στέλεχος της Amazon.

Και εδώ προκύπτει το προφανές ερώτημα, τι γίνονται όλα αυτά τα προιόντα που αποσύρονται και αποβάλονται.

 

Που καταλήγουν και πόσο επιβαρύνουν τον πλανήτη.

Και αυτό όμως το σκέφτηκαν οι εγκέφαλοι των εταιρειών.

Ανακύκλωση! Αυτή η ταλαίπωρη διαδικασία, που καμία σχέση δεν έχει με την ουσία της.

Το άλλοθι της ανακύκλωσης και πάλι στα έμπειρα χέρια των ειδικών της διαφήμισης.

Κηρύσσουν ότι τα προιόντα τους  ανακυκλώνονται ! Τα ρούχα, τα παπούτσια, τα κινητά, οι υπολογιστές, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές στην υπηρεσία της οικολογικής τους ευαισθησία.

 

Συναισθηματικά, το μεγαλύτερο σοκ ήταν η επίσκεψή μου στη Γκάνα. Πολλά μεταχειρισμένα ρούχα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καταλήγουν εκεί. Τα περισσότερα από αυτά είναι κακής ποιότητας fast fashion που δεν μπορούν να πουληθούν ξανά. Χωρίς κατάλληλες υποδομές, αυτά τα ρούχα καταλήγουν στα ποτάμια και στις παραλίες. Περπατώντας στις ακτές της Άκρα, βλέπεις μόνο ένα πολύχρωμο στρώμα από ρούχα, αντί για άμμο. Είναι συγκλονιστικό όταν αναγνωρίζεις ετικέτες και μάρκες που σου είναι οικείες” επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

Στη Γκάνα, στις Φιλιππίνες, στην Ταυλάνδη και όπου γη και πατρίς του Τρίτου κόσμου τα απόβλητα των οικολογικά “ευαίσθητων” κυρίαρχων του κέρδους!

 

Καμία φροντίδα για το περιβάλλον, για τον πλανήτη.

Κρυπτόμενοι πίσω απο την ετικέτα της Ψευτοανακύκλωσης, τυπικά έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους και πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Απο την άλλη φροντίζουν ο καταναλωτής να μείνει με την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχει στην διάσωση του περιβάλλοντος χωρίς ιδιαίτερες τύψεις και ενοχές.

 

Η συνομωσία των αγορών ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας και βρίσκει πάντα τρόπους να εξιλεώνεται.

 

 

Σχετικά Άρθρα