Η μάχη του Γεράσιμου Μιχελή με το ALS – Πότε θα γίνει η κηδεία του

Mixelis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του Γεράσιμου Μιχελή σε ηλικία 60 ετών, ο ηθοποιός και φίλος του Μιχάλης Οικονόμου τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό, μακροσκελές μήνυμα.

Μέσα από την ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Οικονόμου μοιράστηκε κοινές φωτογραφίες από τη συνεργασία τους και αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ο Γεράσιμος Μιχελής τα τελευταία χρόνια έδινε μια γενναία μάχη με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS), μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Καλό ταξίδι, αδερφέ μου Γεράσιμε, πέτα στο φως!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Οι δύο ηθοποιοί είχαν συνεργαστεί στο θεατρικό έργο Ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, αλλά και στον Οικοδιδάσκαλο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2017, σε ραδιοφωνική μορφή. Είχαν βρεθεί ξανά το 2019, στην εκδήλωση για τη «Γαλιλαία» στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ – όπως σημειώνει ο Οικονόμου – τους ένωνε μια βαθιά πνευματική σχέση.

«Από τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη τρομερή νόσο του κινητικού νευρώνα, στράφηκε ακόμα πιο βαθιά στην ποίησή του, ατενίζοντας ήδη με μια ελπιδοφόρα ευχαριστία τον ουρανό», αναφέρει στο μήνυμά του.

Η εξόδιος ακολουθία του Γεράσιμου Μιχελή θα τελεστεί την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στις 11:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, στην Πλάκα, όπως γνωστοποίησε η Μονή. Η ταφή θα ακολουθήσει στο Τρίτο Νεκροταφείο, στις 13:00.

Τι είναι το ALS – Η νόσος του κινητικού νευρώνα

Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η νόσος προσβάλλει τους κινητικούς νευρώνες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των εκούσιων μυϊκών κινήσεων, όπως η ομιλία, το περπάτημα, η κατάποση και η αναπνοή.

Καθώς οι κινητικοί νευρώνες εκφυλίζονται, οι πάσχοντες χάνουν προοδευτικά τη δυνατότητα να κινούνται και να επικοινωνούν. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία που να ανακόπτει την εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με την Ένωση ALS, οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται μεταξύ 40 και 70 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι περίπου 30.000 άνθρωποι ζουν με ALS.

Γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που πάλεψαν με τη νόσο περιλαμβάνουν τον θεωρητικό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ, ενώ πρόσφατα αποκάλυψε ότι έχει διαγνωστεί με ALS και ο ηθοποιός Έρικ Ντέιν, γνωστός ως «δρ Σλόαν» από το Grey’s Anatomy.

Σχετικά Άρθρα