Πόρισμα για τους φονικούς αερόσακους Takata – Ποινές και ευθύνες σε υπουργούς

Takata airbag
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σοβαρές ποινικές και πολιτικές ευθύνες σε βάρος κρατικών αξιωματούχων καταλογίζει το τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση των ελαττωματικών αερόσακων Takata, το οποίο δημοσιοποίησε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή τεκμηριώνει ότι η αμέλεια, η απραξία και η εσφαλμένη ερμηνεία αρμοδιοτήτων –κυρίως από πλευράς του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ)– συνέβαλαν καθοριστικά στους θανάτους δύο νέων ατόμων και στον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου.

Ευθύνες Υπουργών και Διευθυντών

Στο πόρισμα κατονομάζονται οι:

  • Μάριος Δημητριάδης (πρώην Υπουργός Μεταφορών)

  • Αλέκος Μιχαηλίδης (πρώην Γενικός Διευθυντής ΥΜΕΕ)

  • Σωτήρης Κολέττας και Γιάννης Νικολαΐδης (πρώην Διευθυντές ΤΟΜ)

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι για την Εγκύκλιο του Μαρτίου 2017, που εξαιρούσε τους ΔτΚ από ευθύνες σχετικές με ανακλήσεις «γκρίζων» οχημάτων, υπήρξε γνώση και πιθανώς συμμετοχή του τότε Υπουργού Δημητριάδη, πράγμα που ενδέχεται να συνιστά κατάχρηση εξουσίας (Άρθρο 105 Ποινικού Κώδικα).

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής, Μιχαηλίδης, φέρεται να αγνόησε την εγκύκλιο, να μην αξιολόγησε τις επιπτώσεις και να μην ενημέρωσε τον Υπουργό, γεγονός που καταγράφεται ως σοβαρή διοικητική παράλειψη.

Σοβαρές Ολιγωρίες στο ΤΟΜ

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει την αντίληψη που επικράτησε στο ΤΟΜ –ότι η ευθύνη για ανακλήσεις βαραίνει αποκλειστικά τους κατασκευαστές– ως «στρεβλωμένη και επικίνδυνη». Το ΤΟΜ, αντί να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να δράσει υπέρ της οδικής ασφάλειας, περιορίστηκε στη διαβίβαση στοιχείων ιδιοκτητών οχημάτων.

Αυτή η πρακτική θεωρείται ως ασύγγνωστη αδιαφορία και απραξία, που πιθανόν συνέβαλε σε τρεις σοβαρές περιπτώσεις:

  • Σοβαρός τραυματισμός του 19χρονου Ανδρέα Λούγκου (2017)

  • Θάνατος του 24χρονου Κυριάκου Όξυνου (2023)

  • Θάνατος της 19χρονης Στυλιανής Γιωργαλλή (2024)

Ενδεχόμενα Ποινικά Αδικήματα

Η Επιτροπή υποδεικνύει ότι πιθανώς έχουν τελεστεί τα εξής ποινικά αδικήματα:

  • Κατάχρηση εξουσίας (Άρθρο 105 ΠΚ)

  • Ανθρωποκτονία (Άρθρο 205 ΠΚ)

  • Πρόκληση θανάτου από αλόγιστη ή επικίνδυνη πράξη (Άρθρο 210 ΠΚ)

  • Πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης (Άρθρο 231 ΠΚ)

Η τελική απόφαση για ποινικές διώξεις ανήκει στον Γενικό Εισαγγελέα.

Πολιτικές και Διοικητικές Ευθύνες

Η Επιτροπή καταλογίζει βαριά πολιτική ευθύνη σε όλους τους Υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2013-2023, επισημαίνοντας ότι κανείς τους δεν ανέλαβε ευθύνη, επικαλούμενος έλλειψη ενημέρωσης.

Επιπλέον, στηλιτεύεται η ανεπάρκεια Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου, οι οποίοι απέτυχαν να εποπτεύσουν αποτελεσματικά τις υπηρεσίες τους, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την αποτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Θέση του Δημητριάδη

Σε γραπτή του δήλωση, ο Μάριος Δημητριάδης αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύνταξη της επίμαχης εγκυκλίου του 2017, τονίζοντας ότι δεν έδωσε σχετικές οδηγίες και επικαλείται μαρτυρίες υπηρεσιακών παραγόντων. Ζητεί τη δημοσιοποίηση της πλήρους κατάθεσης του Γιώργου Λουκά για διαφάνεια και αποκατάσταση της αλήθειας.

Σχετικά Άρθρα