Πρόταση για το Πρόγραμμα της Συσπείρωσης ως τις εκλογές του 2026
![]()
Του Κώστα Τσουπαρόπουλου
Τα όσα ακούστηκαν στην πρόσφατη συγκέντρωση μας (17 Οκτωβριου) για προσέλκυση νέων και παλαιών συναδέλφων δημιούργησαν την αναγκη αναζήτησης ελκυστικών προτάσεων, ακόμη και ευχάριστων εκπλήξεων. Προτείνουμε συγκεκριμένα και ενδεικτικά :
- Προβοή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα περιέχει όλα ή σχεδόν όλα. Σαφής επιστροφή στις αμοιβές προ των μνημονίων ( δεν τις έχουμε δυστυχώς πετύχει ακόμη ) αλλά και σε μιά ΕΣΗΕΑ “βράχο” απέναντι στις απολύσεις. Δεν απολύεται κανένας παρά για “σπουδαίο λόγο” και δεύτερον δικαιολογία της απόλυσης απο τον εργοδότη. Τρίτον, μικτή επιτροπή εργοδοτών – εργαζομένων θα εξετάζει τους λόγους της απόλυσης με στόχο κυρίως την αποτροπή της.
- Οι νέοι συνάδελφοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για την σύνταξή τους όσο για τη διατήρηση της θέσης εργασίας (ειπώθηκαν παραπάνω) αλλά και για διευκόλυνση της στέγασης και την ανατροφή των παιδιών τους. Έτσι πρέπει να αναζητηθούν προγράμματα συνεργασίας με τις τράπεζες για χαμηλά επιτόκια, περιόδους χάριτους κλπ.
- Συμμετοχή σε προγράμματα Υπουργείων για αντιμετώπιση ασθενειών παιδιών π.χ παχυσαρκίας, δυσλεξίας , εθισμού κλπ. Σε συνεργασία με ΕΔΟΕΑΠ, κατασκηνωτικά προγράμματα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, επισκέψεις σε παιδικά θέατρα με εξεύρεση χορηγών κ.ο.κ.
Ακρίβεια – Πρόσθετα όπλα
Η αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ακρίβειας είναι πλέον αίτημα και επίδικο της κοινωνίας. Δεν θα αποστούμε λοιπόν απο την διεκδίκηση καλύτερων μισθών και συντάξεων και κρατικού ελέγχου των τιμών. Όμως πρέπει να αναζητηθούν και πρόσθετα όπλα γιατην συμπλήρωση εισοδημάτων. Ένα σοβαρό όπλο έχει ήδη επινοηθεί απο τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι ο Ξενοφών που ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα. Μπορεί όμως να αποδώσει σημαντικά στο εγγύς μέλλον.
Πρόσθετο όπλο είναι η ίδρυση και λειτουργία “Γραφείου Καταναλωτών” στην ΕΣΗΕΑ (δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε δημιουργία καταναλωτικού Συνεταιρισμού.
Εργο του θα είναι οι συμφωνίες της ΕΣΗΕΑ με κλάδους επιχειρήσεων για σημαντικές εκπτώσεις στα μέλη μας, με στόχο π.χ να υπάρξει σημαντική έκπτωση στον μηνιαίο προυπολογισμό της οικογένειας π.χ της τάξης των 300 – 500 ευρώ.
Μπορούμε να επιδιώξουμε συμφωνίες με Τραπεζες , συμφωνίες με σούπερ μάρκετ, με ασφαλιστικές εταιρείες, με συνεργεία αυτοκινήτων, με γυμναστήρια, με θέατρα, κινηματογράφους, με εταιρείες ενέργειας (ΔΕΗ κλπ.) με αλυσίες καυσίμων και ηλεκτρικών συσκευών κ.ο.κ. Η εθελοντική εργασία είναι βασικό στοιχείο επιτυχίας του Γραφείου Καταναλωτή, όπως και η καταφυγή στους συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ. Η έκπτωση στη δαπάνη θα παρέχεται μόνο με την επίδειξη της δημοσιογραφικής ταυτότητας. Υπάρχουν ήδη προσπάθειες αλλά ειναι σε νηπιακή ηλικία, ανοργάνωτες και αποσπασματικές.
Ασφαλισμένοι – Συνταξιούχοι- Υγεία – συντάξεις
Η χρηστή και αποδοτική Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επι σειρά ετών επιτρέπει αναμορφώσεις στις συντάξεις, στα φάρμακα και στις νοσηλείες. Άλλωστε οι κοινωνικές δαπάνες δεν πρέπει να αποτελούν βάρος, να υπάρχουν και να αναμορφώνονται για να εμπεδώσουν και να αυξήσουν την βεβαιότητα του ασφαλισμένου και του συνταξιούχου για την μελλοντική απρόσκοπτη εξέλιξη του βασισμένη στο μισθό, τη σύνταξη, την κάλυψη υγείας και τη διατήρηση της θέσης εργασίας. Η συνεργασία ΕΣΗΕΑ – ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να αποδώσει ένα σχέδιο για αύξηση συντάξεων ανα 2 – 2 χρόνια , εφόσον συνοδεύεται απο αύξηση εσόδων του ασφαλιστικού μας οργανισμού. Η χορήγηση 13 της σύνταξης είναι ήδη αίτημα της κοινωνίας. Η αποδοχή του αιτήματος προηγείται (πολιτική βούληση) και έπεται η ανεύρεση των εσόδων. Αρνούμαστε τη “λογική” πρώτα της ανεύρεσης των εσόδων και μετά την καθιέρωσή της.
Εύλογη επίσης είναι η απαίτηση για την συμμετρη ικανοποίηση των αναγκών των ασφαλισμένων και των ήδη συνταξιούχων καθώς και τη θεσμική απαίτηση για επίτευξη αποθεματικών που θα βοηθήσουνς τις μελλοντικές γενιές.
Άλλωστε οι πρακτικές των ελληνικών κυβερνήσεων δείχνουν ότι δεν υπήρξε ο απαραίτητος σεβασμός των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας οργανισμών. Αναφερόμαστε στις δύο γνωστές αφαιμάξεις αποθεματικών της Μεταπολιτευσης.
Η πρώτη έχει να κάνει με τις περιβόητες Υποεπιτροπές Βιοτεχνικών Πιστώσεων, οι οποίες λειτουργούσαν υπο τον ασφυγκτικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος ( δεκαετίες 1970 -1980) και χρησιμοποιούσαν τα αποθεματικά των ταμείων για να χορηγήσουν δήθεν αναπτυξιακά δάνεια στις βιοτεχνίες – βιομηχανίες με επιτόκιο π.χ 5%, ενώ γύρω ο πληθωρισμός έδειχνες τα δόντια του κινούμενος με ρυθμούς 18 και 20%. Αποτέλεσμα τα αποθεματικά εξαφανίστηκαν.
Η δεύτερη αφαίμαξη επήλθε υπο την ασφυκτική πίεση της τρόκας των δανειστών τον καιρό των μνημονίων. Το περιβόητο PSI έφαγε περίπου 14,5 δισ. Ευρώ απο τα αποθεματικά των ταμείων. Αποτέλεσμα . Το ΙΚΑ π.χ έμεινε χωρίς αποθεματικά. Απο τα δικά μας φαγώθηκαν περίπου 2 δισ. Ευρώ χωρίς μέχρι στιγμής να μας δοθεί ούτε ένα ευρώ, παρά τις περι του αντιθέτου υποσχέσεις της κυβέρνησης Σαμαρα – Βενιζέλου. Η ένταξη του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ εξαφάνισε τυπικά και ουσιαστικά την απαίτηση για επιστροφή ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ διασώθηκε μόνο χάρις στους αγώνες του δημοσιογραφικού κόσμου, που έφεραν το σημερινό καθεστώς χρηματοδότησης.
Είναι επίσης σημαντικό να ειπωθεί ότι η Συσπειρωση πρέπει να στηρίξει την αύξηση των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ κοντά στα επίπεδα που απαιτεί η κοινωνία και έχει διαμορφώσει η … Αγορά, αφού δοθεί ένας πραγματικός αγώνας κατά της αισχροκέρδειας. Δεν είναι π.χ δυνατόν ο ΕΔΟΕΑΠ να χορηγεί για έξοδα κηδείας 1600 ευρώ, όταν οι τιμές διαμορφώνονται στις 2.500 ευρώ. Ούτε να περιορίζει την αμοιβή των αποκλειστικών νοσοκόμων στα 35 ευρώ την ημέρα, όταν τις καθημερινές η αμοιβή φθάνει τα 70 ευρώ. Ούτε είναι δυνατόν στον τομέα της περίθαλψης να γίνονται διακρίσεις μεταξύ άμεσων και έμεσων μελών. Είναι τουλάχιστον αναχρονισμός.
Πόρος σωματείων
Είναι πλέον γνωστό ότι το ετήσιο έλλεμμα της ΕΣΗΕΑ φθάνει περίπου το 1 εκατομμύριο ευρώ. Σε δύο τρία χρόνια τα αποθεματικά της Ένωσης εξαντλούνται. Τα ίδια περίπου συμβαίνουν σχεδόν σε όλα τα δημοσιογραφικά σωματεία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχει μιά πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του συναδέλφου Γενικού Γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Σταύρου Καπάκου, ο οποίος προτείνει μιά σειρά πόρων. Θεωρούμε ότι ασφαλώς η Συσπείρωση πρέπει να πάρει ιδέες απο τις προτάσεις αυτές και να ζητήσει την υιοθέτηση πολλών απο αυτές.
Συμπληρωματικά θα λέγαμε ότι πρέπει να αναζητηθεί ένας μεγάλος ενιαίος πόρος που θα κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος. Η ύπαρξη πολλών πηγών εσόδων αυξάνει το κόστος βεβαίωσης και είσπραξης.
Ενας μεγάλος ενιαίαος πόρος για τη χρηματοδότηση των δημοσιογραφικών σωματείων ύψους περίπου 1 εκατομ. Ευρώ το χρόνο μπορεί π.χ. Να αφαιρεθεί απο την κρατική επιχορήγηση της ΕΡΤ και να θεσπιστεί μετά απο διακομματική συναίνεση.
Η πρόταση της Συσπείρωσης πρέπει να αποτλέσει και προγραμματική επιδίωξη της ΕΣΗΕΑ, ενώ οι σχετικές επαφές με τα κόμματα της Βουλής και την κυβέρνησης πρέπει να αρχίσουν άμεσα και οπωσδήποτε πρίς τις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ.







