Αφιερώματα στον Σαχτούρη, τον Αναγνωστάκη, τον Βαρβέρη, θεατρικές παραστάσεις από τις «Νεφέλες» έως «Το μεγάλο μας τσίρκο» αλλά και μουσική στο πρόγραμμα της 55ης διοργάνωσης. (φωτό) Σκηνή από τον «Περικλή» που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
«Είμαστε μονάχοι στον χάλυβα…» (Νίκος Καρούζος). Θα μπορούσε να είναι το «μότο» της εποχής μας, μιας εποχής που «φτάνει ο λόγος ως το αίμα». Σε αυτό το σημείο, έρχεται ο ποιητικός λόγος «να φέρει άλλη δύναμη στα μάτια» (παραφράζοντας τον ποιητή), στο πλαίσιο του «55ου Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θοδωρή Γκόνη. Στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, στα Κάστρα και σε άλλους επιλεγμένους χώρους της Καβάλας, καθώς και στο παλιό νταμάρι της Θάσου όπως και στο αρχαίο θέατρο του νησιού ξετυλίγονται, από τις 7 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ.
Το φετινό Φεστιβάλ με σημείο αναφοράς – αιχμής την ποίηση περιλαμβάνει παραγωγές που αφορούν κυρίως στο θέατρο και τη μουσική, παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου («Αμφιτρύων», «Νεφέλες», «Περικλής»), του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος («Ιππής», «Το μεγάλο μας τσίρκο»), του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου («Εκκλησιάζουσες», «Οιδίπους τύραννος», «Ορνιθες»), ?ημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και θιάσων του ελεύθερου θεάτρου.
Αναδεικνύοντας τους τόπους που συγκροτούν τη γεωγραφία της Καβάλας, το Φεστιβάλ ανιχνεύεται, όχι μόνο στα ερείπια της αρχαίας και της βυζαντινής πόλης των Φιλίππων, αλλά και στην πόλη της Καβάλας, μιας ιδιαίτερα εύρωστης πόλης με σκορπισμένες παντού ακόμη τις μνήμες ενός ακμαίου πολιτισμού.
«Το φετινό μας ραντεβού, η φετινή μας δίψα, είναι η ποίηση. Από κει θα κλέψουμε θάρρος, αναπνοή, βηματισμό, θάλασσα, βουνό, πίστη, νερό. Θα ξαναβρεθούμε στα εφτά σημεία του φεστιβάλ με εφτά+δύο ποιητές. Στους Φιλίππους, στην Καβάλα, στη Θάσο» σημειώνει ο Θοδωρής Γκόνης.
Εφτά συν δύο προσωπογραφίες. Εφτά συν δύο πορτρέτα ποιητών αποτελούν τον βασικό κορμό του φεστιβάλ. «Εφτά, γιατί η ποίηση είναι ένα από τα θαύματα του κόσμου και +δύο γιατί είναι η παντοτινή μας συντροφιά – παρηγοριά. Θέλουμε να ακουστούν τα ονόματά τους σαν πυροβολισμός. Σαν ξόρκι» προσθέτει ο ίδιος. Εχουμε και λέμε: Νίκος Καρούζος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου, Μίλτος Σαχτούρης, Μάτση Χατζηλαζάρου, Γιάννης Βαρβέρης, Αργύρης Χιόνης, Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Γ. Ξ. Στογιαννίδης, οι «πρωταγωνιστές». Το «θέμα» δόθηκε σε συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιούς, συνθέτες, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές. Ο καθένας έχει αναλάβει και μια προσωπογραφία. Ητοι, η δραματική σχολή του ΚΘΒΕ θα αναλάβει το πορτρέτο του Αλέξη Ασλάνογλου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου του Νίκου Καρούζου, η Ολια Λαζαρίδου και «Lost Bodies» του Μίλτου Σαχτούρη κ.λπ.
Συναυλία θα δώσει ο Μάριος Φραγκούλης
Η φετινή διοργάνωση «εμπλέκει» στο Φεστιβάλ Φιλίππων «πρόσωπα» από τον χώρο του θεάτρου, όπως οι προαναφερθέντες αλλά και οι Μιχάλης Βιρβιδάκης (Εταιρεία θεάτρου Μνήμη»), Σταύρος Ψυλλάκης, Αλεξία Καλτσίκη, Μισέλ Φαΐς, Δήμητρα Κονδυλάκη μαζί με σπουδαία τέκνα της πόλης της Καβάλας (Αργύρης Μπακιρτζής, Κοσμάς Χαρπαντίδης, Kώστας Καναβούρης, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, κ.ά.).
«Οι παραγωγές μας αυτές είναι πολύ «φτωχές» -δεν έχουν καν τα μέσα να ψευτίσουν- όχι μόνο λόγω εποχής, αλλά και λόγω του θέματος, της φύσης του, της «απαίτησης» των ίδιων των ποιητών», καταλήγει ο Θ. Γκόνης.
Αντιστέκεται στην κρίση
Κάνοντας λόγο για τη δύσκολη οικονoμική συγκυρία την οποία βιώνουμε, ο δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτζής, υπογραμμίζει ότι ο θεσμός αντιστέκεται στην κρίση των καιρών και αποτελεί την αφορμή για πολιτιστική και καλλιτεχνική αναγέννηση. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, εξηγεί πως η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού. «Οι παλιότεροι στο αρχαίο θέατρο της Θάσου μάθαμε τα πρώτα μας γράμματα και αναζητώντας βρήκαμε τη μαγεία της τέχνης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός είναι το τελευταίο ανάχωμα στην κρίση», συμπληρώνει.
«Έτοιμοι»
Υπό τον γενικό τίτλο «Ομως εμείς αν θέλετε, είμαστε έτοιμοι ακόμα» (Μανόλης Αναγνωστάκης) το πρόγραμμα φιλοξενεί ποικίλες προτάσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά τη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη «Καινούργια φτερά».
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr