Η Βάσια Χρονοπούλου μιλά στο aVecnews.gr για τις Δούλες του Ζαν Ζενέ – Θέατρο Άλμα

Vassialarge crop s
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Βάσια Χρονοπούλου μιλά στο aVecnews.gr για τις Δούλες του Ζαν Ζενέ.

Με την ομάδα της, τους Apparatus κατάφερε να αφήσει το στίγμα της στη θεατρική Αθήνα. Η Βάσια Χρονοπούλου είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα. Αυτή τη φορά σκηνοθετεί τις Δούλες του Ζαν Ζενέ, σε μια παράσταση που έχει συζητηθεί, πήρε παράταση και απολαμβάνουμε Δευτέρα και Τρίτη στη Β σκηνή του θεάτρου Άλμα. Η ίδια υπογράφει και την μετάφραση μαζί με την Ντένια Στασινοπούλου αλλά και τα κουστούμια της παράστασης. Εμείς μιλήσαμε μαζί της μ’ αφορμή το έργο του Γάλλου συγγραφέα που δεν σταματά να παίζεται και να ενθουσιάζει.

Η Βάσια Χρονοπούλου μιλάει στη Λαμπριάνα Κυριακού 

Οι Δούλες ανεβαίνουν πολύ συχνά. Εσείς γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;

Οι Δούλες είναι ένα έργο που έχει αλήθεια μέσα του. Ο Ζενέ έχει καταθέσει την ψυχή του και την σκέψη του σε αυτό το έργο όπου καθρεφτίζονται συμπεριφορές και συναισθήματα που μόνοι μας δεν τολμούμε να αγγίξουμε. Πόση παρηγοριά για έναν θεατή να νιώθει πως δεν είναι μόνος όταν ακούει λόγια που ο ίδιος δε θα τολμούσε να βάλει σε σειρά. Είναι ένα μαγικό έργο που αποκαλύπτει όλο και περισσότερους κόσμους και προκαλεί τη φαντασία μας. Σε κάθε παράσταση κι εμείς και οι ηθοποιοί ανακαλύπτουμε και κάτι ακόμα, ξυπνάμε κάτι καινούριο, πόσο όμορφο είναι αυτό το συναίσθημα! Πόσο γενναιόδωρος ήταν ο Ζενέ όταν έγραφε αυτό το αριστούργημα!

Πώς το έχετε προσεγγίσει σκηνοθετικά;

Όταν διάβασα το έργο άρχισαν να δημιουργούνται κόσμοι κρυμμένοι μέσα σε άλλους, συμπεριφορές καλυμμένες από άλλες συμπεριφορές, συναισθήματα πίσω από τα αντίθετά τους. Είναι ένα έργο πολλών επιπέδων, μια μπάμπουσκα θα έλεγα κι έτσι θέλησα να το ζωντανέψω. Με αλήθεια από τη μεριά των ηθοποιών αλλά συνεχείς μεταμφιέσεις και παράλληλους κόσμους, οι οποίοι να χτίζονται και να γκρεμίζονται μπροστά στον θεατή, όπως ζωντανεύουν από τη μία και αμέσως μετά ισοπεδώνονται οι επιθυμίες και η φαντασία της Κλαιρ και της Σολάνζ, των δύο δούλων. Ένα παραμύθι για ενήλικες. Τον ρόλο της κυρίας έχει αναλάβει η drug queen Holly Grace. Τη μεταμφίεση της ο θεατής την παρακολουθεί βήμα – βήμα, από το σώμα ενός νέου άντρα δημιουργείται η απόλυτη γυναίκα, η γυναίκα που τα έχει όλα και κυριαρχεί στα πάντα. Έτσι η Κυρία μετατρέπεται σε ένα άπιαστο όνειρο, σε μια εικόνα που πάντα θα ξεγλιστράει για τα δύο κορίτσια και τα οδηγεί σε ένα τέλμα που μόνο ο θάνατος μπορεί να το λυτρώσει και να σπάσει το φαύλο κύκλο του παιχνιδιού και των μεταμφιέσεων: «Διακόπτω την ροή […] Ο θάνατος είναι παρών και μας παρακολουθεί.»

Ανακοινώσατε δύο παραστάσεις για μεικτό κοινό. Υπάρχει δυσκολία με τους μη εμβολιασμένους θεατές;

Εξ αρχής είχαμε συμφωνήσει πως θα είμαστε covid free και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο σύνολο, ειδικά τώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση πάλι. Δυστυχώς, όμως, στην πορεία, συναντήσαμε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που λόγω προβλημάτων υγείας (ή και προσωπικούς λόγους) δεν μπορούν να εμβολιαστούν, άρα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν παρά ελάχιστα θεάματα. Δε θεωρούμε δίκαιο να αποκλείσουμε ολικά κάποιους θεατές κι αφού μας δίνεται η δυνατότητα να τους συμπεριλάβουμε αποφασίσαμε να κάνουμε έστω δύο παραστάσεις για μεικτό κοινό σε δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Τι σας κάνει να χαμογελάτε την καθημερινότητά σας και τι μπορεί να σας βγάλει από τα ρούχα σας;

Χαμογελάω όταν κοιτάω τον σύντροφό μου, τους φίλους μου, με τα φυτά μου, ένα καλό φαγητό ή κρασί, ένα βιβλίο, την παράσταση μας που απολαμβάνω να βλέπω… Πάνω απ’ όλα, όμως, με την Μπρίζα, το σκυλί μου, κάθομαι απλά την χαζεύω και χαμογελάω! Τώρα για το αντίθετο, δυστυχώς, πολλές συμπεριφορές. Προσπαθώ να μην εκνευρίζομαι γιατί συνήθως δεν οδηγεί πουθενά, αλλά κάποιες φορές δεν καταφέρω να κρατηθώ, δεν αντέχω π.χ. την αδικία, την ειρωνεία και πολλές φορές αντιδρώ, αντιδρώ έντονα… Αυτό, όμως, που δεν ανέχομαι με τίποτα είναι οι σεξιστικές, μισογυνικές και ομοφοβικές συμπεριφορές –δυστυχώς συνέχεια βλέπω εκφάνσεις αυτών, η κοινωνία μας δεν έχει ωριμάσει. Ένα παράδειγμα ο τομέας της εστίασης όπου εργάζομαι παράλληλα: η νοοτροπία και η αντιμετώπιση που έχουν συνηθίσει να έχουν κάποιοι άνθρωποι είναι απαράδεκτες, πόσοι άντρες οι οποίοι δεν έχουν ξεπεράσει το εφηβικό στάδιο της προσπάθειας για απόδειξη του αντρισμού τους… Είναι πολύ στενάχωρο. Κάνω την προσπάθεια μου να επικοινωνήσω κάποιες ιδέες, να αλλάξω κάποια πράγματα αλλά μερικές φορές αρκεί ένας άνθρωπος που φοβάται να αντιμετωπίσει τις ανασφάλειές του για να παρασύρει τους άλλους και ξαναθυμάμαι πόσο αδύναμοι είναι κάποιοι άνθρωποι και πόσο εύκολα παρασυρόμαστε γιατί φυσικά είναι δύσκολο να αντιστέκεται κάποιος, ποιος θέλει να είναι η μαύρη γάτα; Πάλι καλά όμως ο Ζενέ, για παράδειγμα, μας έμαθε να αγαπάμε τις μαύρες γάτες και να βρίσκουμε ομορφιά και μοναδικότητα στο διαφορετικό… Κι αυτό με κάνει πάλι να χαμογελάω!

Υπάρχει κάποιο έργο που ονειρεύεστε να ανεβάσετε;

Τεράστια λίστα… Σίγουρα θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ ξανά με έργο του Ντοστογιέφσκι.

Υπάρχουν σχέδια για μετά τις Δούλες;
Πολλά, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να οριστικοποιηθεί το οτιδήποτε.

INFO

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 15 ευρώ
μειωμένο (φοιτητικό- άνω των 65) 12 ευρώ
5 ευρώ ανέργων και ατέλειες
Γκρουπ άνω των 7 ατόμων (10 ευρώ)
Προπώληση μέσω viva.gr
Θέατρο Άλμα Β’ Σκηνή
Διεύθυνση: Ακομινάτου 15
Τηλέφωνο: 21 0522 0100

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.