ΑλέξηςΤσίπρας:«όταν η Δεξιά και η Άκρα Δεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της Δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους»

4847524
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα της κάλπης για την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τις προοδευτικές δυνάμεις είναι συντριπτικά αρνητικό. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα δεν προκύπτει μόνο από την καθοριστική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη με ποσοστό άνω του 40%, αλλά και από την ισχυρή άνοδο της Ακροδεξιάς και τη δυναμική επανεμφάνιση των νεοναζί. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή του δήλωση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις. Με βάση τα παραπάνω, έκανε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, έτσι όπως αυτό αποτυπώθηκε στη χθεσινή κάλπη της 25ης Ιουνίου, είναι πρωτίστως αρνητικό για τη Δημοκρατία και την κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, από το 1974 μέχρι και σήμερα, δεν καταγράφηκαν τόσο αρνητικοί συσχετισμοί για τον προοδευτικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, «όταν η Δεξιά και η Άκρα Δεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της Δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους». Αναφερόμενος στο ίδιο πλαίσιο, καταλόγισε ευθύνες γι’ αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Αφενός, γιατί η Πειραιώς μετέφερε, όπως τόνισε, το πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπόθεση της Ροδόπης, όπου «επένδυσε» στην τοξικότητα, αναπαράγοντας έναν εθνικιστικό και διχαστικό λόγο. Αφετέρου, αποδείχθηκε ότι η νομοθετική παρέμβαση για το μόρφωμα Κασιδιάρη ήταν ένα «κενό γράμμα» με δεδομένο ότι το κόμμα Σπαρτιάτες, που υποστήριξε ο καταδικασθείς για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πήρε πάνω από 4,5%. Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως, επί της ουσίας, αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις και η διαχείρισή τους διόγκωσαν την Ακροδεξιά, με τη συνολική άνοδό της να εκτιμάται από στελέχη της ηγεσίας ως σημάδι μιας συνολικής συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας. Ήδη από τα πρώτα exit polls οι παροικούντες την Κουμουνδούρου εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η ισχυροποίηση της Άκρας Δεξιάς, φαινόμενο το οποίο άλλωστε δεν είναι ελληνικό, αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για την ίδια τη Δημοκρατία.

Η επόμενη ημέρα

Με δεδομένους τους δυσμενείς συσχετισμούς που καταγράφηκαν, οι αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ριζικές και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι σε μεγάλο βαθμό το χθεσινό αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί από τις κάλπες του Μαΐου. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σε μια τόσο σύντομη προεκλογική περίοδο ανατροπή των συσχετισμών, πολλώ δε μάλλον για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος δεν μπορούσε να έχει ένα αφήγημα εκλογικής νίκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτίμησε πως, παρά τη μεγάλη ήττα, ο κίνδυνος της κατάρρευσης που διαφάνηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής αποφεύχθηκε. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής για τις προθέσεις του και την επόμενη ημέρα. Χρειάζονται, είπε, «σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές». Μάλιστα, προέταξε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να συναντηθεί ξανά «με τις αξίες μας της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης». Προανήγγειλε δε ότι θα υπάρξει τολμηρή ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους και βάζοντας παράλληλα «τέλος σε νοοτροπίες που κόστισαν ακριβά».

Συλλογική αποτίμηση

Στο ίδιο μήκος κύματος, ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν μια συλλογική περισυλλογή και μια νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Σε πρώτο πλάνο έβαλε μια αποφασιστική και προγραμματική αντιπολίτευση, με τον χρόνο, βέβαια, να μετρά αντίστροφα. Άλλωστε, υπενθύμισε ότι ο χρόνος της μεθοδικής ανασυγκρότησης που απαιτείται δεν είναι απεριόριστος. Ως ορίζοντας της δυναμικής επιστροφής του κόμματος μπαίνει η μάχη των ευρωεκλογών την ερχόμενη άνοιξη. Ο ίδιος ήταν, λοιπόν, σαφής για την πολιτική του στόχευση. Μπορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να έκλεισε ένας «ιστορικός κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα», ο οποίος πρέπει να αποτιμηθεί θετικά, όπως είπε, ωστόσο κεντρικό ζητούμενο αποτελούν οι αναγκαίες τομές που θα ανοίξουν έναν νέο δρόμο «υπέρ της προόδου και της δικαιοσύνης» σε μία περίοδο, μάλιστα, όπου «οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία είναι ορατοί». Εκφράζοντας τις διαθέσεις του για την επόμενη ημέρα, προανήγγειλε την άμεση σύγκληση των οργάνων του κόμματος, θέτοντας εαυτόν στην κρίση των μελών. «Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες» ανέφερε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, οι διαδικασίες θα «τρέξουν». Το προσεχές διάστημα θα συνεδριάσουν το Εκτελεστικό Γραφείο και η Πολιτική Γραμματεία, ενώ θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή. Άμεσα αναμένεται να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα με σκοπό να ορίσουν τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες που θα υπάρξουν. Με βάση όσα ορίζει το προσφάτως ψηφισθέν καταστατικό, θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες διεργασίες για την εκλογή του προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος.

Απο την ΑΥΓΗ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.