Την είδηση ανέδειξαν to OPEN και η Hellas Journal του Μιχάλη Ιγνατίου
Η είδηση ότι δύο Αμερικανοί βουλευτές ετοιμάζονται να πετάξουν Αυγουστιάτικα στα κατεχόμενα με απευθείας πτήση από την Τουρκία κινητοποίησε άμεσα τις κυπριακές διπλωματικές αρχές και την ελληνική ομογένεια στην Ουάσιγκτον.
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Pete Sessions από το Τέξας είναι άλλωστε ο πρώην συμπρόεδρος της ομάδας για τα τουρκικά θέματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Turkish caucus).
Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος συνάδελφος του Dan Newhouse από την πολιτεία της Ουάσιγκτον στη δυτική ακτή των ΗΠΑ είναι και αυτός μέλος του Turkish Caucus. Επιπλέον, δεν έχει ιδιαίτερες επαφές με την ελληνοκυπριακή ομογένεια και το ιστορικό του δεν δείχνει να έχει κάποια βαθιά γνώση των θεμάτων που μας αφορούν.
Και όπως γράφει στην Hellas Journal ο Πέτρος Κασφίκης
Η επίσκεψη δύο εκλεγμένων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων με απευθείας πτήση στα κατεχόμενα θα ήταν σίγουρα ένα πρωτόγνωρο βήμα που θα ερχόταν ξεκάθαρα σε αντίθεση με τη διαχρονική πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλα όμως αυτά, υπήρχαν ακόμα αρκετά ερωτηματικά για ένα ταξίδι που φαινόταν να έχει παντού το αποτύπωμα των τουρκικών αρχών.
Αυτή η πληροφορία ουσιαστικά (έγκριση του Κογκρέσου) αποκάλυψε τη σύγχυση που υπήρχε, καθώς φαίνεται ότι μιλούσαν για μια επίσημη επίσκεψη ομάδας βουλευτών στην Τουρκία και όχι στα κατεχόμενα, κάτι που είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Αυτό, όμως, που προκύπτει, και ίσως έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, είναι ότι η Άγκυρα προσπάθησε να παρασύρει τους βουλευτές που ήδη θα βρίσκονταν στην Τουρκία και να τους πείσει να κάνουν και ένα δεύτερο ταξίδι, παίρνοντας μια απευθείας πτήση προς τα κατεχόμενα.
- Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal και του τηλεοπτικού σταθμού ΡΙΚ, φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, καθώς το προγραμματισμένο ταξίδι των δύο βουλευτών προκάλεσε αρχικά την έντονη δυσαρέσκεια της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.
Εξίσου αρνητική ήταν και η εισήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την αμερικανική γραφειοκρατία να εκτιμά ότι μια τέτοια αχρείαστη και προκλητική ενέργεια μπορεί να διαταράξει το καλό κλίμα και τη θετική τροχιά στην οποία έχουν περιέλθει οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Λευκωσία.
Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και μέσα στο ίδιο το Κογκρέσο, με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλλιωτάκη να προσεγγίζουν τον Dan Newhouse στην αίθουσα της ολομέλειας προκειμένου να τον ενημερώσουν καλύτερα για το Κυπριακό αλλά και για τις πολιτικές προεκτάσεις που μια τέτοια επίσκεψη ντε φάκτο λαμβάνει.
Μάλιστα, στο πηγαδάκι των βουλευτών ήρθε να προστεθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακόλ, ο οποίος συμβούλεψε τον κ. Newhouse να αποφύγει το συγκεκριμένο ταξίδι.
Τα όσα ακολούθησαν από εκεί και πέρα είναι ενδεικτικά των βασικών διαφορών που χωρίζουν τους δύο βουλευτές. Το γραφείο του Dan Newhouse μας ανακοίνωσε ότι αναβάλει την επίσκεψη στα κατεχόμενα, με τους συνεργάτες του να λένε επισήμως ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για μια τέτοια επίσκεψη λόγω άλλων υποχρεώσεων.
Ωστόσο, στην επικοινωνία που είχαμε με την πλευρά του Pete Sessions μας είπαν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέσαμε, καθώς πολλές λεπτομέρειες του ταξιδιού θα ξεκαθαριστούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουμε, ο κ. Sessions σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά και να μην αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό αυτής της επίσκεψης.
- Για τους παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ, αυτή η διαφορετική στάση των δύο βουλευτών δεν προκαλεί έκπληξη. Ο Dan Newhouse μπορεί να είναι μέλος της ομάδας για τα τουρκικά θέματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μπορεί να βλέπει με κάποια συμπάθεια ορισμένες από τις θέσεις της Άγκυρας.
Είναι, όμως, συγχρόνως ένας λογικός και μετριοπαθής πολιτικός που ξέρει να ακούει και να ζυγίζει καταστάσεις. Δεν θα κλείσει τα μάτια σε ξεκάθαρα θέματα Διεθνούς Δικαίου ή διαφύλαξης των αμερικανικών συμφερόντων για χάρη της όποιας σχέσης του με την Τουρκία.
Αντιθέτως, πηγές στο Κογκρέσο περιγράφουν τον Pete Sessions ως έναν Τεξανό καουμπόι που λειτουργεί ως «gun for hire». Όπως λένε, κανένα λογικό επιχείρημα ή πρόσταγμα του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί έναν τέτοιο άνθρωπο να τον μεταπείσει. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η ισχυρή ελληνοαμερικανική κοινότητα του Τέξας δεν έχει κάποια ιδιαίτερη παρουσία στην εκλογική του περιφέρεια. Εάν είχε, τότε ίσως σήμερα να μιλούσαμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.
Είναι πλέον εμφανές ότι περνάμε σε μια νέα φάση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Με τον πρόεδρο Ερντογάν να μην κάνει πίσω από τη λύση της διχοτόμησης, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία θα εντείνει τις προσπάθειες για να πετύχει μικρές και συμβολικές νίκες που θα ενισχύσουν τη νέα της διαπραγματευτική θέση.
Οι διπλωματικές αρχές και η ομογένεια έδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά, αλλά αυτή η καλή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί για να μην δοθεί κανένα περιθώριο στον Ερντογάν να παίξει το παιχνίδι της διχοτόμησης στο Κογκρέσο.
* Ο Πέτρος Κασφίκης είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Καπιτώλιο.
Για τα τελευταία γεγονότα και εξελίξεις από τις ΗΠΑ μπορείτε να κάνετε εγγραφή στην σελίδα YouTube