Αμαζόνιος: Τροπικό Δάσος ή ερημοποίηση;
Γράφει η Τιτίκα- Μαρία Σαράτση
Στις 8 Αυγούστου 2023 ξεκίνησε στο Μπελέμ της Βραζιλίας μια διήμερη Σύνοδος Κορυφής για τη διάσωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου. Ο Martin von Hildebrand, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της Κολομβίας για τον Αμαζόνιο, σε συνέντευξή του στη Liberation προτείνει τη λύση της εθνολογικής αλλαγής για τη διάσωση του Αμαζονίου. Σε συνέντευξη στην Anne Proenza, ανταποκρίτριας στη Μπογκοτά εκφράζει την άποψη ότι χρειαζόμαστε τη γνώση των αυτόχθονων λαών για τη διάσωση του Αμαζονίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μεταφέρω αυτούσια την ανταπόκριση: «Σε ηλικία 80 ετών, ο Martin von Hildebrand έχει περάσει περισσότερο από μισό αιώνα υπερασπιζόμενος το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών του Αμαζονίου. Έφτασε στην Κολομβία σε ηλικία 6 ετών, αφού η οικογένειά του εγκατέλειψε την Ευρώπη και τον ναζισμό, έγινε εθνολόγος, στη συνέχεια διευθυντής Ιθαγενών Υποθέσεων της κυβέρνησης τη δεκαετία του ’80 ή ιδρυτής του διάσημου ιδρύματος Gaia Amazonas το 1990, έλαβε το βραβείο Right Livelihood (Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ) το 1999. Αγωνίστηκε όλη του τη ζωή για να δώσει πίσω τη γη τους στους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου της Κολομβίας και να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν αυτόνομες κυβερνήσεις. Σε αυτούς, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να στραφούμε για να εμπνεύσουμε τη σχέση μας με τη φύση ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Ή πρότασή του σοφή, αλλά πολύ φοβάμαι. με τα σημερινά δεδομένα, ανεδαφική.
Συνεχίζω με την παράθεση ορισμένων απαραίτητων στοιχείων:
Η μεγαλύτερη αποψίλωση του Αμαζονίου έγινε επί Μπολσονάρου. Ο Πρόεδρος Λούλα έχει θέσει σαν προτεραιότητα το σταμάτημα της αποψίλωσης.
Το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος του κόσμου καλύπτει μια έκταση 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στις παρακάτω χώρες: Βραζιλία, Περού, Κολομβία, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Βολιβία, Γουιάνα, Σουρινάμ, Γαλλική Γουιάνα. Το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους βρίσκεται στη Βραζιλία (60%) και το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα στο Περού (13%).
Οφέλη από τη διατήρηση του Τροπικού Δάσους
1. Βιοποικιλότητα. Στο δάσος του Αμαζονίου υπάρχουν περίπου 390 δισεκατομμύρια δέντρα τα οποία απαρτίζονται από 16.000 διαφορετικά είδη. Υπάρχουν γύρω στα 47.000 είδη φυτών Εκτιμάται πως στο δάσος υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων και περίπου 2.000 είδη πτηνών και θηλαστικών όπως και 378 είδη ερπετών περίπου.
2. Παραγωγή οξυγόνου. Λόγω της πληθώρας δέντρων και φυτών το τροπικό δάσος του Αμαζονίου παρέχει το 20-27% του παγκόσμιου οξυγόνου.
3. Αυτόχθονες. Περίπου 50 φυλές ιθαγενών ζουν στο τροπικό δάσος. Δεν παραμένουν στο ίδιο σημείο αλλά αλλάζουν διαρκώς τόπο διαμονής.
4. Φαρμακοβιομηχανία. Πάρα πολλά φάρμακα παράγονται από τα φυτά και τα δέντρα του δάσους του Αμαζονίου.
Νομίζω ότι είναι προφανή τα δεινά που προξενούν η αλόγιστη υλοτομία και αποψίλωση του τροπικού δάσους, του μεγαλύτερου πνεύμονα του πλανήτη μας. Ας ελπίσουμε η Διάσκεψη Κορυφής που άρχισε στις 8 Αυγούστου 2023 στο Μπελέμ της Βραζιλίας, να καταλήξει σε αυστηρά μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα. Και κυρίως να μπορέσουν οι χώρες να τα εφαρμόσουν. Γιατί αν εν ονόματι του κέρδους συνεχιστεί η αποψίλωση οι ίδιοι που θέτουν το κέρδος σαν πρώτη προτεραιότητα δεν θα έχουν πλανήτη για να ζήσουν…και μαζί τους και όλοι εμείς και τα παιδιά μας!