Χωρίς να καταλήξουν σε αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια ολοκλήρωσαν πριν από λίγη ώρα τη σύσκεψη τους στο υπουργείο Οικονομικών, οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, Εθνικής Αμυνας, Πάν.Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Ν.Δένδιας, με τη συμμετοχή των αρχηγών των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
«Kαταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, γιατί ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μάχιμων ένστολων, είναι τόσο κραυγαλέα ελάχιστα τα χρήματα που παίρνουν…» ανέφερε από την πλευρά του για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε σημερινές του δηλώσεις (Αλφα 9,89).
Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι αναζητώνται εναλλακτικά μέτρα ώστε «να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τουλάχιστον τους χαμηλότερους βαθμούς. Καταβάλλεται προσπάθεια -και ειλικρινά, γίνεται μια εργώδης προσπάθεια- να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες σε κλάδους που είναι κραυγαλέα ελάχιστα τα χρήματα που παίρνουν».
Οπως αναφέρει σήμερα το Εθνος (ρεπορτάζ: Κώστας Τσαχάκης), η κυβέρνηση εξετάζει πλέον το σενάριο για περικοπές… δύο ταχυτήτων στα ειδικά μισθολόγια.
Σύμφωνα με αυτό, οι μειώσεις στις αποδοχές των ένστολων (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) θα είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που θα υποστούν δικαστικοί, διπλωματικοί, αρχιερείς, καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ και γιατροί του ΕΣΥ, όπου θα φθάνουν έως και το 20%.
Για τους «μάχιμους» ένστολους εξετάζεται το ενδεχόμενο οι μειώσεις αποδοχών να είναι μονοψήφιες μεταξύ 5% και 6%.
Στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται ότι οι αποδοχές των ένστολων είναι οι χαμηλότερες μεταξύ των ειδικών μισθολογίων και αναφέρουν ως παράδειγμα τις μέσες ετήσιες αποδοχές των δικαστικών που φθάνουν τις 65.000 ευρώ.
Από την άλλη όμως τονίζουν πως μέχρι τώρα τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν παρουσιάσει οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος δεν έχουν γίνει αποδεκτά από την τρόικα.
Οπως έλεγε χθες το απόγευμα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όλα είναι ανοιχτά στο μέτωπο των ειδικών μισθολογίων» και, αν δεν βρεθεί άμεσα η χρυσή τομή, θα ζητηθεί από τους δύο υπουργούς να παραστούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Οπως γίνεται αντιληπτό, οι περικοπές έχουν ανάψει «φωτιές» στην κυβέρνηση και δεν αποκλείεται η αντίδραση άλλων υπουργών σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο για ηπιότερες μειώσεις στους ένστολους.
Πάντως για το συνολικό κονδύλι των ειδικών μισθολογίων, που «αγγίζει» τα 6 δισ. ευρώ, οι μειώσεις σε μέσα επίπεδα θα είναι 12% προκειμένου να προκύψει και η προσδοκώμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Κι αυτό άσχετα αν σε κάποιες κατηγορίες το «ψαλίδι» είναι 5% και σε κάποιες άλλες έως και 20%.
Οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών θα προκύψουν, σε κάθε περίπτωση, μέσω περικοπών ή και καταργήσεων ειδικών επιδομάτων, ενώ είναι πιθανό να μπει τέλος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις περί μισθολογικών προαγωγών που ισχύουν για τους ένστολους και τους δικαστικούς λειτουργούς.
Εξάλλου, ανοιχτό είναι ακόμη το πότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο μισθολογικό καθεστώς, καθώς η τρόικα πιέζει οι περικοπές να επιβληθούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012, όπως δηλαδή προβλέπεται στο Μνημόνιο.