Ανδρέας Εμπειρίκος ο Υπερρεαλιστής …Ρώμος Φιλύρας ο πρόδρομος του υπερρεαλισμού -Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

31943
Facebook
Twitter
LinkedIn

   Και φυσικά δεν αγνοώ την ημέρα του θανάτου του μεγάλου ποιητή μας Ανδρέα Εμπειρίκου ,εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, καθώς και ο πρώτος που άσκησε την ψυχανάλυση στον ελληνικό χώρο. Αλλά συγχωρήστε με, ψάχνοντας τις λεπτομέρειες των λεπτομερειών ,για να έχω μια προσωπική γνώση ,και ποτέ ώς ειδήμων, έπεσα πάνω στον πρόδρομο του Εμπειρίκου και του Εγγονόπουλου!

Στον Ρώμο Φιλύρα!

Δεν ξέρω άν είναι η τραγική μοίρα του ποιητή, ή  η επιμονή μου στις λεπτομέρειες που ψάχνω από  νεότερη ηλικία, για τη λεγόμενη γενιά  του ΄30. Μπα, τελικά είναι μια αόριστη οργή που νιώθω για μεγάλους μας ποιητές που ρίχθηκαν στην ”Υψικάμινο” της αμνησίας .

Κλεισμένος στο Δρομοκαϊτειο απο τα 27 του  χρόνια, απο ενα αφροδίσιο νόσημα ,που ”εισέπραξε”απο την αγκαλιά κάποιας αγαπημένης, έως την ημέρα που έφυγε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1942 ,περίπου 44 χρονών έγραψε εκατοντάδες ποιήματα ώστε να κάνει τον ”δύσκολο” ] Χορμούζιο να γράψει ” Εξετάζοντας κανείς την ποίηση του Φιλύρα διαπιστώνει τα ίδια αίτια που μερικά χρόνια αργότερα και με συμπτώματα ουσιαστικότερης ανησυχίας ,παρουσίασαν την Ευρώπη και στην Αμερική το κίνημα του υπερρεαλισμού .

Η ποίηση αυτή μας αποκαλύπτει έναν Φιλύρα πρόδρομο του Εμπειρίκου και του Εγγονόπουλου (Κώστας Σταματίου)

Απο την Βιττώρια

”Σαν το ωραιόχρωμο λαζουγί .που ταίριαξε τόσο στην ξανθομουστάλευρη μάνα μου. στην άνθιση της νιότης της ,την πολύχρωμην, όταν από την ροδάτη  πούντρα, το μάγουλό της αφρομελάψιαζε, όταν ,επάνω στην λουστραρισμένη βιττώρια της παλιάς εποχής την ολάστρεφτη, τη συνόδευαν ο ωραίος απόγονος των Παλαιολόγων  και η νονά μου η Τσακώνα…

Σε κάτι που έχουν ακόμη κοινό οι δύο ποιητές είναι η αμφισβήτηση της χρονολογίας της γέννησής τους απο τους βιογράφους. Στη Βραϊλα το 1901; Ο  μέγιστος των υπερρεαλιατών Ανδρέας Εμπειρίκος  και η χρονολογία της γέννησης του Ρώμου Φιλύρα που τη μεταθέτουν χρονολογικά με πέντε χρόνια διαφορά οι συγγραφείς.

Γι΄ αυτό και εγώ μένω στην δική του μαρτυρία:

Γεννήθηκα στο Κιάτο της Κορινθίας την 1η Αυγούστου του 1888.Νεοελληνικά Γράμματα)

Η μοναδική σιγουριά αγαπημένε μου ποιητή είναι η ημερομηνία του θανάτου σου 9 Σεπτεμβρίου 1942…Και αυτή γραμμένη σε τσιγαρόχαρτα, σε χαρτοπετσέτες  εκει που έγραφες και τους μαγικούς σου στίχους. Που να βρεθεί χαρτί για σένα να γράψεις…

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.