Μάρκ Ροθκο – Ο ζωγράφος που ζωγράφισε τον θάνατό του   Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μάρκ Ροθκο – Ο ζωγράφος που ζωγράφισε τον θάνατό του

Thumbnail (8)

Της Δέσποινας Μακρινού

 

Ένα κόκκινο ταμπλό γεμάτο απο το αίμα της φλέβας που αιμορράγησε και έστειλε στο θάνατο έναν απο τους μεγαλύτερους εξπρεσιονιστές ζωγράφους του 20ου αιώνα, ήταν το τελευταίο αριστουργηματικό έργο του Αμερικανού ζωγράφου Μάρκ Ρόθκο.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Μάρκους Ρότκοβιτς και γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1903, στην Λιθουανία.

Στο μεγάλο πογκρόμ των Εβραίων στη χώρα, οι γονείς του βρίσκουν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε ο Μάρκους ήταν 10 ετών. Εγκαθίστανται στο Πόρτλαντ.

Ωστόσο και εδώ ο μικρός Μάρκους, υποφέρει λόγω της εβραικής του καταγωγής και αναγκάζεται για ένα διάστημα να εγκαταλείψει τις σπουδές του.

Μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και “περιπλανιέται, αλητεύει και λιμοκτονεί”.

Αλλάζει το όνομά του και πλέον ακούει στο όνομα Μαρκ Ρόθκο.

Φοιτά στο πανεπιστήμιο του Yale προκειμένου να γίνει μηχανικός, χαρακτηρίζοντας το εκ των υστέρων “ Δήθεν και επιτηδευμένο”.

Και εκεί τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, εισπράττει ρατσιστικές αποδοκιμασίες, λόγω της εβραικής καταγωγής του και αποφασίζει να το εγκαταλείψει.

Αλλάζει προσανατολισμό και συνεχίζει τις σπουδές του στο New York school of Design.

Ζωγραφίζει και εμπνέεται απο τον Ρέμπραντ. Ο σουρεαλισμός είναι το πρώτο κίνημα στο οποίο εντάσσεται.

Μερικά χρόνια αργότερα διαπιστώνει ότι “Η σιωπή είναι ακριβής” και στρέφεται σε πιο αφηρημένο εικαστικό στύλ.

Υπήρξε λάτρης της Ελλάδας και της ελληνικής μυθολογίας. Οι πίνακες του είναι μεγάλου μεγέθους με έντονα χρώματα, γιατί όπως είχε δηλώσει “όταν ζωγραφίζω μεγάλο πίνακα είναι σαν είμαι μέσα σ’ αυτόν”.

Ο Μάρκ Ρόθκο, θεωρείται ένας απο τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 20ου αιώνα, πιστεύει στην ισότητα και τα ίσα δικαιώματα των πολιτών και αντιδρά σε όποιαδήποτε μορφή διακρίσεων και άνισης αντιμετώπισης.

Χαρακτηριστική ήταν η απόρριψη μιάς μεγάλης οικονομικής πρότασης συνεργασίας, απο το εστιατόριο Four Seaseons, για να διακοσμήσει τους τοίχους. Ενώ στην αρχή αποδέχθηκε την πρόταση, στη συνέχεια επέστρεψε την προκαταβολή λέγοντας ότι “ένοιωσε σκλάβος του πλούτου”.

Ο Μάρκ Ρόθκο, στις 25 Φεβρουαρίου του 1970 και σε ηλικία 66 χρόνων, αφού ζωγράφισε έναν κατακόκκινο πίνακα, βρέθηκε πνιγμένος στο ίδιο κόκκινο χρώμα απο τις αιμορραγούσες φλέβες του.

Ήταν σαν να ζωγράφισε ο ίδιος το θάνατό του.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.