Η θυελλώδης ζωή της Πέγκυ  Γκουγκενχάιμ – Της Δέσποινας Μακρινού

Guggenheim anoigma 2048x1472
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η θυελλώδης ζωή της Πέγκυ  Γκουγκενχάιμ

Thumbnail 8 5 169x300 1

Της Δέσποινας Μακρινού

Με αφορμή την δημιουργία ενός ακόμα Μουσείο Γκουγκενχάιμ στα Ηνωμένα Εμιράτα, δράττομαι της ευκαιρίας να επαναφέρω στη μνήμη μία σπουδαία γυναίκα των αρχών του 20ου αιώνα, που αν και ρούφηξε στην κυριολεξία όλους τους χυμούς της ζωής – απαγορευμένους και μη – άφησε στην παγκόσμια Ιστορία της Τέχνης ένα σπάνιο έργο.

Η Πέγκυ Γκουγκενχάιμ γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 26 Αυγούστου του 1898 σε μιά πολύ εύπορη οικονομικά, οικογένεια Εβραίων.

Ο εκατομμυριούχος πατέρας της βρήκε φρικτό θάνατο  στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912 αφήνοντας της τεράστια περιουσία.

Ενώ η ζωή της ήταν προδιαγεγραμμένη γιά μιά συμβατική ζωή με οικογένεια και παιδιά,  εκείνη επέλεξε έναν άλλον πιο ενδιαφέροντα και δημιουργικό βίο. Εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και άρχισε να κάνει παρέα με συγγραφείς και καλλιτέχνες μέλη του κινήματος της Avant Garde.

“Ξεφορτώθηκε νωρίς την παρθενιά” της όπως σαρκαστικά έλεγε, έκανε τον πρώτο της γάμο από τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Παράλληλα, απελευθερωμένη από ηθικολογίες και άλλες καταβολές συστημικής ηθικής, έζησε πολλές ερωτικές εμπειρίες προκαλώντας την ειρωνεία και τα προσβλητικά σχόλια μιάς συντηρητικής κοινωνίας. της οποίας λόγω οικονομικής ευφορίας υπήρξε μέλος.

Διασκεδάζοντας μάλιστα στην ερώτηση πόσους συζύγους έχει, απαντούσε με έντονα χλευαστικό ύφος “τους δικούς μου ή των άλλων”.

Λέγεται μάλιστα ότι κάποτε που ήταν ζευγάρι με  τον Σάμιουελ Μπέκετ έμεινε  σε ένα κρεβάτι ξενοδοχείου πάνω από 4 μέρες και άνοιγε την πόρτα μόνο για την υπηρεσία δωματίου.

Θυελλώδης. αλλά τραγικός υπήρξε ο έρωτας της με τον συγγραφέα Τζόν Χολμς αφού εκείνος βρήκε ξαφνικό θάνατο κατά τη διάρκεια μιάς απλής χειρουργικής επέμβασης το 1934. Λίγα χρόνια μετά η Πέγκυ Γκουγκενχάιμ άνοιξε την πρώτη της γκαλερί στο Λονδίνο με τη βοήθεια των εικαστικών Marcel Duchamp, Vassili Kandinsky, Constantin Brâncuși, Henry Moore και Yves Tanguy.

Η Γκουγκενχάιμ υπήρξε σπουδαία γκαλερίστα και συλλέκτρια πολύτιμων έργων τέχνης. Οι συλλογές της περιελάμβαναν έργα των Pablo Picasso, Max Ernst, Juan Miró, Rene Magritte, Man Ray, Salvador Dalí και Paul Klee

Lucien Freud.

Με την κήρυξη του πολέμου το 1941 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη πέρνωντας μαζί της όλα τα πολύτιμα έργα που είχε, αφού το Μουσείο του Λούβρου δεν μπορούσε να εγγυηθεί την προστασία τους.

Με το τέλος του πολέμου η Γκουγκενχάιμ επιστρέφει στην Βενετία όπου ανοίγει και το πρώτο Μουσείο με το όνομά της.

Ακολούθησε το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, του Μπιλμπάο και τώρα στο Άμπου Ντάμπι.

Η συλλογή των εκθεμάτων των Μουσείων ενισχύθηκε με μία μεγάλη προσφορά έργων, από τον  Έλληνα συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Η Πέγκυ Γκουγκενχάιμ υπήρξε σπουδαία και ξεχωριστή φυσιογνωμία στο χώρο της Τέχνης. Παρά τις ιδιορυθμίες που είχε ως προσωπικότητα καταφερε να αφήσει σπουδαίο αποτύπωμα στην παγκόσμια κληρονομιά.

Η ίδια περιγράφοντας τη ζωή της είχε δηλώσει πριν το τέλος της “Κοιτάω πίσω τη ζωή μου και νιώθω απέραντη χαρά.Πιστεύω ότι ήταν μιά επιτυχημένη ζωή. Πάντα έκανα αυτό που ήθελα και αδιαφορούσα για τους άλλους. Ήταν μιά ζωή απελευθερωμένη? Ίσως.΄Ημουν μια γυναίκα ελεύθερη πριν καταγραφεί στην ιστορία αυτός ο χαρακτηρισμός”

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.