Νέα από τον κόσμο των media…
Απολύσεις στα “Νέα” μέσω πιέσεων
Δεν υπάρχει εθελουσία έξοδος στα “Νέα”, αλλά στοχευμένες απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις σε συγκεκριμένους εργαζόμενους που είναι κοντά στη σύνταξη να αποχωρήσουν λαμβάνοντας μόνο την αποζημίωση (επιπέδου 2010), χωρίς να δίνονται επιπλέον χρήματα. Σε διαφορετική περίπτωση για όσους μείνουν λένε θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους και θα απολυθούν στη συνέχεια με λιγότερα χρήματα…
Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/
Κατά 33% η πτώση τον Οκτώβριο στη διαφήμιση!
Πτώση και τον Οκτώβριο για τη διαφήμιση στο σύνολο των Μέσων κατά 33%. Το σύνολο της ονομαστικής διαφημιστικής δαπάνης υποχώρησε τα 98,7% τον Οκτώβριο από 147,9 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2011. Τα ονομαστικά έσοδα τη τηλεόρασης έπεσαν στα 45,3 εκατ. ευρώ, έναντι 60,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 26%. Τα περιοδικά έχασαν 20 εκατ. ευρώ και έπεσαν στα 27,7 εκατ. ευρώ (-41%) και το ραδιόφωνο στα 5,3 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ (-10%).
Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/
Στα 180 εκατ. ευρώ «πέφτει» η τηλεόραση το 2013!
«Μαύρη χρονιά» για την τηλεόραση και το 2013. Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της τηλεόρασης είναι πως η διαφημιστική δαπάνη θα υποχωρήσει στα 180 εκατ. ευρώ, από 230 εκατ. ευρώ που εκτιμάται πως θα ανέλθει στο τέλος του 2012.
Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο Θοδωρής Κυριακού, στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος του ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως θεωρεί πως αυτός «θα είναι ». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αυτόματα θα αρχίσει η αγορά να επανακάμπτει το 2015, αφού η ύφεση θα έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, ενώ είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει κι άλλα μέτρα λιτότητας.
Έρχεται «έμφραγμα»
Η τάση στη διαφημιστική δαπάνη της τηλεόρασης, είναι ήδη πτωτική από τη στιγμή που εξαφανίζονται οι μισθοί, απολύεται κόσμος και υπάρχει στάση πληρωμών. Σε σύγκριση με το 2008, αν επαληθευτεί η εκτίμηση αυτή θα έχουν χαθεί 480 εκατ. ευρώ, μέσα σε 4 χρόνια!
Δηλαδή τα έσοδα για 4 μεσαίων σταθμών. Το 2008 ήταν η καλύτερη χρονιά για την ελληνική τηλεόραση και ενώ είχε ξεκινήσει στην πραγματικότητα η ύφεση στην ελληνική οικονομία, με έσοδα που έφταναν τα 640 εκατ. ευρώ, στην ονομαστική διαφημιστική δαπάνη.
Η πρόβλεψη για τα 180 εκατ. ευρώ του Θοδωρή Κυριακού θα προκαλέσει «έμφραγμα» και θα χαθούν κι άλλες πολλές θέσεις εργασίες, και ενδεχομένως να κλείσουν τηλεοπτικοί σταθμοί. Ο θάνατος του ενός, θα είναι η επιβίωση του άλλου. Ο Θ. Κυριακού πιστεύει πως αν μειώσουν κι άλλο το κόστος της λειτουργία τους τα κανάλια θα υπάρχουν χρήματα που θα επιτρέπουν να «αναπνέουν».
Στην πραγματικότητα, όμως και το επόμενο έτος, η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση δεν θα έχει ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τούρκικο και αμερικάνικο μαζί με ειδήσεις και λίγα αθλητικά γεγονότα. Εκτός κι αν αλλάξει η πολιτική αντίληψη και επιτραπεί στην ΕΡΤ να επενδύσει σε ελληνικό πρόγραμμα μυθοπλασίας, ξυπνώντας και την αγορά των τηλεοπτικών παραγωγών.
Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=24348#more-24348
Περιμένοντας το δάνειο στο Mega
Κρίσιμη η κατάσταση στην ιδιωτική τηλεοπτική αγορά. Η ύφεση έχει πλήξει τον κλάδο της τηλεόρασης και η εκτίμηση πως η διαφημιστική δαπάνη την επόμενη χρόνια θα υποχωρήσει στα 130 εκατ. ευρώ είναι απλώς απελπιστική καθώς η TV είναι στα όρια της κατάρρευσης.
Στο Mega αναμένουν τη δόση του ομολογιακού δανείου, το οποίο αναφέρουν οι πήγες πως έχει εγκριθεί, αλλά δεν έχει εκταμιευτεί. Την ίδια ώρα παραμένουν απλήρωτοι, οι ηθοποιοί , όπως καταγγέλει το σωματείο τους για σειρές όπως πχ οι «Βασιλιάδες» που έγιναν από το Studio ATA. Το κανάλι με την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου το καλοκαίρι πλήρωσε τις οφειλές τους προς τις συνεργαζόμενες εταιρείες παραγωγής, το Studio ATA και την Άνωση.
Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/
Παραμένει με κέρδη αλλά για πόσο ακόμα; Η ΕΡΤ στο 9μηνο του 2012, μέσα στη σκληρή λιτότητα παραμένει κερδοφόρος με πλεόνασμα 39 εκατ. ευρώ, μες έσοδα 202 εκατ. ευρώ και μειωμένα έξοδα 175 εκατ. ευρώ. Η πετυχημένη αυτή πολιτική οφείλεται στην ορθή διαχείρισης του ανταποδοτικού τέλους από τις διοικήσεις της διετίας 2010-12 και των τεράστιων περικοπών που έγιναν στις αποδοχές των εργαζομένων της. «Θύμα» βέβαια της πολιτικής λιτότητας ήταν η παραγωγή ελληνικών σειρών, οι οποίες σταμάτησαν από το 2009 να γυρίζονται στην ΕΡΤ.
Η κρατική ραδιοτηλεόραση έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα, αυτό του σταθερού έσοδου από το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει και την ελληνική παραγωγή και το ελληνικό αθλητισμό. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τώρα κινδυνεύει ανοιχτά από την κυβερνητική πολιτική.
Το χαράτσι στη ΔΕΗ έχει ήδη αναγκάσει ένα μερος των νοικοκυριών να μην πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΕΡΤ έχασε στο 9μηνο 20 εκατ. ευρώ από τους απλήρωτους λογαριασμούς συγκεντρώνοντας 202 εκατ. ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο το οποίο κινδυνεύει με νέα μείωση από τη διάθεση του 25% των εσόδων στο ΛΑΓΗΕ για …φωτοβολταϊκά. Η πολιτική αυτή κυβέρνησης και τροϊκανών απειλεί να συμπαρασύρει στη δίνη και την ΕΡΤ, αφού το ανταποδοτικό τέλος αποτελεί το 94% των εσόδων της ΕΡΤ και να έχει ενδεχόμενες συνέπειες και στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η εταιρεία. Αυτές αφορούν τον αθλητικό τομέα και ειδικά την TEAM για το Champions League , τη FIFA για το Mundial , αλλά και τους εγχώριους φορείς.
Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/11/blog-post_8527.html#more
Ο Λαυρεντιάδης και οι “αμαρτίες” του, η θέση της Κομισιόν
(αναδημοσίευση από fmvoice)
Δεν έχουν τέλος οι αμαρτίες του Λαυρεντιάδη που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και εν προκειμένω στην Proton Bank. Η τράπεζα που λόγω της «μαύρης τρύπας» που άφησε πίσω του ο επιχειρηματίας από σωρεία σκανδάλων κρατικοποιήθηκε το 2011 για να μην «σκάσει» το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μοιάζει με… βαρέλι δίχως πάτο.
Γράφει: Ρόη Χάικου
Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο αποκάλυψε χθες, η FMVoice.gr σε σχετικό ρεπορτάζ της.
Το μέλλον της είναι προδιαγεγραμμένο, αφού η τρόικα στο προσχέδιό της έχει ζητήσει πώληση της τράπεζας το αργότερο τον Απρίλιο-Μάιο του 2013, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί ανοικτά την βιωσιμότητα της νέας Proton ως αυτόνομη εταιρική οντότητα (υπενθυμίζεται ότι η «κακή» δραστηριότητα έσπασε και εκκαθαρίζεται).
Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά, η νέα Proton θα έχει απορροφήσει κεφάλαια σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει προσωρινή έγκριση για νέα «ένεση» της τάξης των 230-300 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το…μπιλιέτο στα 1,6- 1,67 δισ. ευρώ.
Και η Κομισιόν αναφέρει ότι το ύψος του ισολογισμού ανοίγματος της νέας Proton ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.
Η Proton έχει λάβει καταρχήν ενίσχυση ύψους 1,122 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό εξυγίανσης του ΤΕΚΕ, εισφορά κεφαλαίου ύψους 0,25 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εισφορές κεφαλαίου από το ΤΧΣ συνολικού ύψους 0,23- 0,3 δισ. ευρώ που ζήτησε η ελληνική πλευρά το καλοκαίρι και ενέκρινε προσωρινά η ΕΕ.
Όλα αυτά για μια «μικρού μεγέθους τράπεζα ως προς το μερίδιό της επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που συνεστήθη το 2001, με κύριο τομέα δραστηριοτήτων την επενδυτική τραπεζική», αναφέρει η Κομισιόν.
Μια τράπεζα που διέθετε δίκτυο 28 υποκαταστημάτων ανά την Ελλάδα και την 30ή Ιουνίου 2011 απασχολούσε 562 υπαλλήλους.
Γιατί χρειάζεται επιπλέον κρατική ένεση κεφαλαίων; Δεν είναι μόνο οι ζημίες που υπέστη λόγω του PSI+ (146,5 εκατ. ευρώ εγγράφηκαν στον ισολογισμό του 2011 και πρόσθετες απομειώσεις ύψους 22 εκατ. ευρώ περιλήφθηκαν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2012). Ο βασικότερος λόγος είναι ότι οι προβλέψεις για το 2011 έως το 2016 είναι υψηλότερες από ό,τι είχε προηγουμένως προβλεφθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκε από την ελληνική πλευρά στην Κομισιόν στις 12 Μαρτίου 2012.
Αυτό σημαίνει ότι «σκάνε» δάνεια που είχαν χορηγηθεί επί παντοδυναμίας Λαυρεντιάδη – ένας Θεός ξέρει σε ποιους- και πρέπει να καλυφθούν οι επισφάλειες.
Το ΤΧΣ στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα ζητάει η Κομισιόν, πρέπει να υποβάλλει αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης ώστε να καταστεί η τράπεζα περισσότερο ελκυστική για τους επενδυτές και να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα με σκοπό την πώλησή της σε τρίτους εντός δύο έως τριών ετών. Άσκηση εξαιρετικά δύσκολη…
Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4370.html#more
Μια σούπα που κοχλάζει τα telecoms, media, Internet
(αναδημοσίευση από sportandbusiness)
Ο χάρτης των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν από καταιγιστικές αλλαγές, οι οποίες θα επιφέρουν πλήρη ανατροπή του σημερινού τοπίου στον κλάδο, ανατρέποντας και το σημερινό status quo στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης.
*** Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, εισέρχονται νέες υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια, διαβλέποντας μεγάλα περιθώρια κέρδους σε μια αγορά, όμως, που θα προσφέρει σύγχρονα, εξελιγμένα και σε προσιτές τιμές προϊόντα και υπηρεσίες.
*** Η πρώτη κίνηση καταγράφηκε ήδη, μέσω της συμμαχίας Wind και Olympia Develompent του ομίλου Π. Γερμανού. Οι επόμενες, όμως, κινήσεις, κατά τις πληροφορίες, θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές.
*** Οι σημερινές ισορροπίες και συμμαχίες, εκτιμάται ότι θα ανατραπούν πλήρως μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα ενός περίπου έτους και θα έχουν ως επίκεντρο κατ’ αρχήν την μελλοντική εξέλιξη της Forthnet και εν συνεχεία και των υπολοίπων εταιρειών του κλάδου.
*** Vodafone, HOL, Cosmote, Wind, Cyta, On Telecom αλλά και η συνδρομητική Nova μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και νέων συμμαχιών, εκτιμάται ότι, μελλοντικά, θα έχουν τελείως διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Σημειώστε, όμως, ότι ραγδαίες αλλαγές θα υπάρξουν και σε ιντερνετικό επίπεδο.
*** Επιπλέον, με την είσοδο νέων κεφαλαίων, αλλά και έμπειρων επιχειρηματιών, οι προσφερόμενες σήμερα υπηρεσίες, θα αποτελούν μικρό μόνο μέρος των μελλοντικών, που σχεδιάζουν τα επιτελεία όσων θα εμπλακούν στη δημιουργία του νέου τοπίου στις τηλεπικοινωνίες.
*** Αυτά προς το παρόν και για νεότερα μην περιμένετε μόνο στο… ακουστικό σας. Συνδρομητικές υπηρεσίες και Διαδίκτυο θα έχουν τον πρώτο λόγο.
Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/11/telecoms-media-internet.html#more
Έκλεισε η 4π – Μιά διδακτική εκδοτική ιστορία και η λίστα Λαγκάρντ
Άδοξο τέλος για το εκδοτικό εγχείρημα των πρώην μεγαλοστελεχών του ΔΟΛ Θ.Σπίνουλα και Δ.Χατζή. Η 4π που έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 πριν από λίγες ημέρες διέκοψε οριστικά τη λειτουργία της με τον Θ.Σπίνουλα να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους για τα οφειλόμενα σε αυτούς. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρίας, δηλαδή τα χρέη σε προμηθευτές, ταμεία κλπ υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 4-5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν τον τελευταίο ένα χρόνο σε μια ιδιότυπη ομηρεία. Εκτός από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας υπήρχαν συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών με αποτέλεσμα η εταιρία να χρωστά αυτή τη στιγμή περί τους 8-9 μισθούς σε κάθε εργαζόμενο. Το χειρότερο ήταν ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν όχι φυσικά να απολυθούν (ποιός να δώσει αποζημιώσεις;) αλλά τους είχαν διαμηνύσει ότι δεν μπορούσαν ούτε καν να παραιτηθούν, αφού δεν τους έδιναν ούτε τα δεδουλευμένα τους για να φύγουν! Υποχρεωτικά λοιπόν παρέμεναν και περίμεναν όποτε θυμόταν το λογιστήριο να τους μοιράσει κάποια χρήματα.
Οι πιστωτές έκαναν παρέλαση καθημερινά, αλλά έφευγαν άπραγοι και οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν πλέον ότι όλα είχαν τελειώσει και δεν είχαν καμία ελπίδα όταν πριν λίγους μήνες ο Δ.Χατζής σταμάτησε να εμφανίζεται στην εταιρία και λίγο αργότερα πληροφορήθηκαν ότι έχει πάει για δουλειές στην… Αυστραλία! Ο Θ. Σπίνουλας αφού όπως ανέφερε στους εργαζομένους προσπάθησε να βρει νέο επενδυτή να μπει ή και να αγοράσει εξ ολοκλήρου την εταιρία ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της και να αποπληρωθούν τα χρέη, δεν τα κατάφερε και δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτε άλλο από το βάλει λουκέτο.
Ανακοίνωσε στους 40 περίπου εργαζομένους που έχουν μείνει στην 4π ότι η τελευταία κίνηση που μπόρεσε να κάνει είναι να παραδώσει την αποθήκη που είναι γεμάτη έντυπα της εταιρίας και εκτιμά ότι αξίζουν περί το 1 εκ. ευρώ σε ένα από τους προμηθευτές της. Ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ένα χαρτί που να απαλλάσσουν τον ίδιο και την εταιρία από κάθε απαίτηση και σε αντάλλαγμα ο προμηθευτής (κάποιος μεγαλοχαρτέμπορος) αν καταφέρει να πουλήσει τα έντυπα και κρατήσει τα οφειλόμενα σε αυτόν βέβαια ό,τι περισσέψει να τους το μοιράσει! Ως «κίνητρο» μάλιστα για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι ο Θ. Σπίνουλας τους είπε ότι θα λάβουν ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 15% των δεδουλευμένων και αν όλα πάνε καλά σε δέκα μήνες θα πάρουν άλλο ένα 35% των δεδουλευμένων και τέλος!
Πώς ιδρύθηκε η 4π
Ενδιαφέρον όμως έχει και το πώς ξεκίνησε η 4π για να συμπληρωθεί η εικόνα. Η 4π αποτελεί στην ουσία τον τομέα περιοδικών επιστήμης και τεχνολογίας του ΔΟΛ. Όταν κάποια στιγμή ο ΔΟΛ αποφάσισε ότι δεν θέλει να διατηρήσει τον τομέα ο Θ.Σπίνουλας ως επικεφαλής έκανε το εξής deal με το συγκρότημα. Ζήτησε και πήρε με υπενοικίαση τους τίτλους (RAM, Hitech, National Geogrpahic) για να τους εκδώσει εκείνος μαζί με άλλα έντυπα στην δική του εταιρία.
Η συμφωνία ήταν ότι θα έπαιρνε μαζί του και όλους τους εργαζομένους του τομέα αναίμακτα. Δηλαδή ο Θ, Σπίνουλας είπε στους εργαζομένους ότι ουσιαστικά ο τομέας απλά άλλαζε έδρα και επωνυμία, αλλά κατά τα άλλα όλα έμεναν ίδια! Θα συνέχιζαν να λαμβάνουν τους ίδιους μισθούς και η προϋπηρεσία τους θα υπολογιζόταν κανονικά στις μισθολογικές ωριμάνσεις, τις αποζημιώσεις κλπ. Όποιος δεν δεχόταν να ακολουθήσει το νέο εγχείρημα θα απολυόταν, θα έπαιρνε κανονικά την αποζημίωση του από τον ΔΟΛ, αλλά η συμφωνία ήταν ότι δεν μπορούσε να εργαστεί στη συνέχεια στην 4π. Όπως ήταν αναμενόμενο, σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων έστω και με ανησυχίες, έστω και με βαριά καρδιά ακολούθησε τον Θ. Σπίνουλα με τον οποίο συνεργάζονταν πολλά χρόνια όλοι και υπήρχε και η σχετική εμπιστοσύνη. Όταν ιδρύθηκε η εταιρία και έγιναν οι μετακομίσεις στα νέα γραφεία παρουσιάστηκε και ο μυστηριώδης επενδυτής που ακουγόταν ότι θα συνέδραμε τη νέα προσπάθεια όταν γίνονταν οι σχετικές διεργασίες στον ΔΟΛ. Ήταν ο Δ. Χατζής που το άστρο του είχε λάμψει μαζί με εκείνο του Θ. Σπίνουλα την χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου όταν στην Χρ. Λαδά (τότε) έρρεαν ποτάμια εκατομμύριων ευρώ. Όταν ανέλαβε ο Στ. Ψυχάρης ο Χατζής εγκατέλειψε (με πολλά να ακούγονται για αυτή την αποχώρηση) τον ΔΟΛ και ασχολήθηκε με τον χώρο της εστίασης ανοίγοντας αμερικανικά εστιατόρια και μπαρ σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και στο mall στο Μαρούσι.
Να σημειωθεί ότι με όλη αυτή τη διεργασία οι δύο συνέταιροι ουσιαστικά άνοιξαν μια μεγάλη εκδοτική εταιρία χωρίς να βάλουν πρακτικά οι ίδιοι ούτε ένα ευρώ! Τα έντυπα που είχαν στη διάθεση τους για να ξεκινήσουν ήταν ακόμη τότε σε ικανοποιητικά επίπεδα στα μερίδια της αγοράς και τις πωλήσεις, ενώ κουβαλούσαν μαζί τους και κάποια διαφημιστικά συμβόλαια από τον ΔΟΛ. Έτσι τα γραφεία νοικιάστηκαν και οι εργασίες εγκατάστασης εκεί έγιναν με επιταγές από τα άμεσα μελλοντικά έσοδα των περιοδικών. Επίσης στη συμφωνία με τον ΔΟΛ ήταν ο τομέας να φύγει από εκεί μαζί με τον εξοπλισμό του, δηλαδή οι υπολογιστές, εκτυπωτές, μηχανήματα και τα εργαστήρια μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρία. Με απλά λόγια η νέα εταιρία στήθηκε κυριολεκτικά στις πλάτες (αποζημιώσεις) των εργαζομένων. Ο ΔΟΛ έδωσε τρείς άχρηστους για αυτόν τίτλους και μερικά PC, οθόνες και επίσης άχρηστο πλέον για αυτόν εξοπλισμό εργαστηρίου και κέρδισε 60 περίπου αποζημιώσεις 15-20 εκ των οποίων ήταν πολύ «βαριές». Οι Σπίνουλας-Χατζής έγιναν ιδιοκτήτες εταιρίας μέσα σε ένα βράδυ χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ και για τη συνέχεια… βλέπαμε.
Το πρώτο διάστημα όλα πήγαιναν ικανοποιητικά στη 4π, υπήρχε ανάπτυξη, συνεχής παραγωγή εντύπων και δραστηριοτήτων και μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Κομβικό σημείο η έκδοση της ιστορίας του Παπαρηγόπουλου στη δημοτική. Η πολυτελής έκδοση έγινε best seller και απέφερε σημαντικά κέρδη στην εταιρία. Όπως αποδείχτηκε όμως ήταν η αρχή του τέλους. Λίγο μετά άρχισαν σιγά σιγά να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα προβλήματα και κάποια στελέχη της εταιρίας πιο διορατικά ή και γνωρίζοντας ίσως κάτι περισσότερο, έσπευσαν να την εγκαταλείψουν λαμβάνοντας τις παχυλές αποζημιώσεις τους. Η συνέχεια ήταν κατηφορική για την 4π. Συνεχής έκδοση νέων εντύπων που δεν είχαν κάποια απήχηση, ενώ οι παλαιότεροι τίτλοι RAM, Hitech έπνεαν τα λοίσθια και κάποια στιγμή μάλιστα διέκοψαν την έκδοση τους. Μέσα στον πανικό τους οι Σπίνουλας-Χατζής άρχισαν να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Για παράδειγμα, όταν είδαν τη μόδα που ξεκινούσε για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έσπευσαν να δώσουν ένα σεβαστό ποσό (αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζομένους) για να φέρουν ένα κοντέινερ με ηλεκτρονικά τσιγάρα τα οποία κάτι επειδή βγήκε η γνωστή απαγόρευση πωλήσεων τους, κάτι ότι η μόδα πέρασε πολύ γρήγορα, παρέμειναν τελικά μέσα στο κοντέινερ…
Με αυτά και με αυτά, η εταιρία είχε πάρει την κάτω βόλτα και τίποτε από όσα προσπαθούσε να κάνει ο Σπίνουλας σε εκδοτικό επίπεδο δεν έπιανε. Η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία τραπεζικού δανεισμού, όπως συνέβη και στα υπόλοιπα εκδοτικά μαγαζιά, οδήγησε τελικά στο λουκέτο. Έτσι οι εργαζόμενοι της εταιρίας, που στο σύνολο τους έχουν 10 -15 χρόνια στην εταιρία αφού έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ εδώ και δύο περίπου χρόνια, τελικά έχασαν 2 φορές τις αποζημιώσεις τους και όπως τελικά φαίνεται, θα χάσουν και 8-9 μισθούς. Φυσικά οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά ως γνωστόν όλοι οι νόμοι ειδικά οι πρόσφατοι είναι ουσιαστικά προστατευτικοί απέναντι στους εργοδότες και θα πρέπει κάποιος να παλεύει πολλά χρόνια για να καταφέρει κάποτε να κερδίσει μια απόφαση, αλλά και τότε δύσκολα θα πάρει κάτι. Άλλωστε, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα με την περίπτωση Ανδρουλιδάκη, οι εκδότες δεν έχουν πλέον να φοβούνται ούτε καν την προσωποκράτηση ή την φυλάκιση, ρίχνουν στο τραπέζι μια γνωμάτευση για συμπτώματα κατάθλιψης και τάση προς αυτοκτονία και καθαρίζουν. Στην περίπτωση μάλιστα της 4π θα πρέπει οι δικηγόροι να μάθουν να γνωρίσουν τον όμορφο κόσμο των… καγκουρό για να βρουν κάποια άκρη!
ΥΓ: Κωμικοτραγική εξέλιξη ήταν η δημοσίευση της λίστα Λαγκάρντ τη στιγμή που ο Θ. Σπίνουλας ανακοίνωνε το λουκέτο και ζητούσε από τους εργαζομένους να υπογράψουν την παραίτηση κάθε διεκδίκησης. Στη λίστα φιγουράρει το όνομα του Δ. Χατζή!