Το “Αφεντικό” σπάει τη σιωπή του!   Μπρούς Σπρίνγκστιν στους “Δρόμους της Μινεάπολις”   Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail (8)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το “Αφεντικό” σπάει τη σιωπή του!

 

Μπρούς Σπρίνγκστιν στους “Δρόμους της Μινεάπολις”

Thumbnail 8 3 576x1024

Της Δέσποινας Μακρινού

 

Κλείσε το στόμα σου και τραγούδα” ήταν η τηλεοπτική προσταγή, όταν αυτά που ακούστηκαν είχαν μαζική απήχηση. Πολύ περισσότερο όταν “Το Αφεντικό” ο Μπρούς Σπρίνγκστιν, ήταν, είναι και παραμένει το ροκ είδωλο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Αυτό λοιπόν, έκανε ο μεγάλος μουσικός και το περασμένο Σάββατο το βράδυ ηχογράφησε και κυκλοφόρησε αμέσως, το έντονα πολιτικό και κοινωνικά φορτισμένο τραγούδι “The streets of Mineapolis” (Στούς δρόμους της Μινεάπολης).

Με διαδικτυακή ταχύτητα, το τραγούδι υιοθετήθηκε απο τα κοινωνικά δίκτυα και έγινε αποδεκτό απο εκατομμύρια ακροατές σε όλο τον κόσμο.

Ο Σπρίνγκστιν “ακουσε τη φωνή” των αδικοχαμένων ψυχών, που έβαψαν με το αίμα τους το χιόνι, στους δρόμους της Μινεάπολης, δολοφονημένοι απο τους ομοσπονδιακούς μπράβους του Τράμπ, γιατί υπερασπίστηκαν το Δίκιο, και έσπασε τη σιωπή του.

Το Αφεντικό (the Boss), συνεχίζει με το ίδιο πάθος, αυτό που έκανε πάντα, να παρεμβαίνει με στίχους και μουσική στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, υποστηρίζοντας τους αδικημένους, τους κατατρεγμένους, τους αόρατους περιπλανόμενους, τους ανίσχυρους του συστήματος.

Με τους στίχους του καταγγέλει, την απαράδεκτη και ωμή πολιτική που εφαρμόζει ο Τραμπ, περιγράφει με τα πιο αληθινά λόγια τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον φόβο των κατοίκων της Μινεάπολης, την ξενοφοβία λόγω μαύρου ή καφέ χρώματος στο δέρμα.

Απο τους “Δρόμους της Φιλαδέλφειας”, το τραγούδι που έγραψε για τον ρατσισμό και την κοινωνική αποβολή των ασθενών με AIDS,  στους “Δρόμους της Μινεάπολης” σήμερα, εκεί όπου το μίσος άφησε πίσω του αιματηρά αποτυπώματα.

 

“ICE out of Minneapolis”τραγουδά ο Μπρούς και ενώνει τη φωνή του, με τις χιλιάδες εκείνες φωνές των απλών πολιτών, που με το πρώτο φως της αυγής στάθηκαν υπέρ της Δικαιοσύνης “και οι φωνές τους αντήχησαν μέσα στη νύχτα” , μιά παγωμένη νύχτα του “Χειμώνα του 26 “.

Διαμαρτύρεται και καταγγέλει ευθέως, τον ιδιωτικό στρατό του “βασιλιά Τράμπ” που  “πήγαν στην Μινεάπολη ζωσμένοι πάνω στα παλτά τους τα όπλα, για να επιβάλουν το νόμο”.

Αλεξ Πρέτι, Ρενέ Γκούντ, οι δύο νεκροί που αφέθηκαν να πεθάνουν σε δρόμους γεμάτους χιόνι, αιμόφυρτοι απο τα βίαια χτυπήματα των πιο θανάσιμων εχθρών της Δημοκρατίας.

‘Ω Μπρούς, να είσαι σίγουρος ότι η Μινεάπολη τραγουδάει μαζί σου και μαζί όλοι εμείς στα πέρατα του κόσμου, για το Δίκιο και την Ισότητα.

“Ω, Μινεάπολή μας, ακούω τη φωνή σου, Να τραγουδά μέσα από την αιματηρή ομίχλη. Θα πάρουμε θέση σ’ αυτή τη γη. Και για τον ξένο ανάμεσά μας. Θα θυμόμαστε τα ονόματα όσων πέθαναν στους δρόμους της Μινεάπολης. Η καρδιά και η ψυχή της πόλης μας επιμένουν, μέσα από σπασμένα τζάμια και αιματηρά δάκρυα, στους δρόμους της Μινεάπολης”.

Σχετικά Άρθρα