Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις διατροφικής απάτης των τελευταίων ετών, καθώς εταιρεία παραγωγής κεμπάπ (γύρου) τιμωρήθηκε με βαρύ πρόστιμο επειδή διέθετε στην αγορά προϊόντα ως αρνίσιο γύρο, τα οποία στην πραγματικότητα περιείχαν ελάχιστο αρνίσιο κρέας.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Δικαστήριο του Στέμματος του Σουόνσι, όπου αποκαλύφθηκε ότι η Kismet Kebabs Ltd, με έδρα το Έσεξ, προμήθευε χονδρεμπόρους, εστιατόρια και καταστήματα εστίασης με προϊόντα που παρουσιάζονταν ως αρνί, ενώ αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από λίπος, δέρμα, κατσικίσιο κρέας, πρόβειο κρέας χαμηλότερης ποιότητας και μηχανικά ανακτημένα προϊόντα κρέατος.
Επί χρόνια παραπλανούσαν επιχειρήσεις και καταναλωτές
Σύμφωνα με την εισαγγελία, η εταιρεία παραπλανούσε συστηματικά την αγορά, αποκομίζοντας εμπορικό όφελος από την ψευδή περιγραφή των προϊόντων της. Ο εισαγγελέας ανέφερε στο δικαστήριο ότι «μεγάλο μέρος αυτού που παρουσιαζόταν ως αρνί ήταν στην πραγματικότητα δέρμα και λίπος», ενώ τονίστηκε ότι η εταιρεία αγόραζε φθηνότερες πρώτες ύλες και τις διέθετε ως αρνίσιο κεμπάπ.
Το δικαστήριο επέβαλε στην Kismet Kebabs πρόστιμο 500.000 λιρών, ενώ την υποχρέωσε να καταβάλει επιπλέον 259.298 λίρες για δικαστικά και ερευνητικά έξοδα. Ο δικαστής έκανε λόγο για παρατεταμένη και σοβαρή ανέντιμη συμπεριφορά.
Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη
Η έρευνα ξεκίνησε το 2020 και το 2021, όταν οι υπηρεσίες εμπορικών προτύπων του δήμου Σουόνσι πραγματοποίησαν ελέγχους σε κεμπάπ που πωλούνταν σε τοπικά καταστήματα εστίασης. Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι η πραγματική σύσταση των προϊόντων δεν συμφωνούσε με όσα αναγράφονταν στις ετικέτες.
Ακολούθησαν εργαστηριακοί έλεγχοι σε δείγματα από χονδρεμπόρους, οι οποίοι αποκάλυψαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στο δηλωμένο περιεχόμενο και στα πραγματικά συστατικά. Σε μία περίπτωση, προϊόν που διαφημιζόταν ως ντονέρ αρνιού με 87% αρνί, βρέθηκε να περιέχει μόλις 51% κρέας και 40% λίπος.
Υπόθεση που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Βρετανία, όχι μόνο για την παραπλάνηση των καταναλωτών, αλλά και για τα κενά στους ελέγχους της αλυσίδας τροφίμων. Η εταιρεία παραδέχθηκε την κατηγορία της απάτης μέσω ψευδούς δήλωσης, ενώ η υπόθεση θεωρείται από τα βρετανικά μέσα μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις food fraud των τελευταίων ετών.
Το σοκ για τους καταναλωτές είναι μεγάλο: προϊόντα που κατέληγαν σε take away, εστιατόρια και πάγκους εστίασης δεν ήταν αυτό που υπόσχονταν οι ετικέτες τους. Πίσω από την εικόνα του «αρνίσιου κεμπάπ» κρυβόταν ένα μείγμα φθηνών υποπροϊόντων, με την υπόθεση να λειτουργεί πλέον ως καμπανάκι για αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά τροφίμων.
![[385734] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/eurokinissi)](https://avecnews.gr/wp-content/uploads/2026/06/maximou-scaled-1-350x250.jpg)









![[385734] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/eurokinissi)](https://avecnews.gr/wp-content/uploads/2026/06/maximou-scaled-1-120x86.jpg)







