Ο Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ στη συνέντευξή του στην Ε. Στάη εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμανθεί προς το 4,5%, συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης από την Κύπρο
Ερωτηθείς κατά πόσο οι καταθέσεις είναι ασφαλείς στις ελληνικές τράπεζες, και αν υπάρχει φόβος να ζήσουμε ό,τι και η Κύπρος απάντησε: Είμαι απολύτως κατηγορηματικός σε αυτό, οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς. Και διευκρίνισε ότι το πακέτο των 50 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος καλύπτει την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και την πλήρη εξυγίανση των υπολοίπων.
Οπως είπε ο κ. Προβόπουλος, μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημείωσε μάλιστα ότι οι «καταθέσεις συνεχίζουν να ανακάμπτουν. Και τον Μάρτιο είχαμε επιστροφή καταθέσεων, παρά την κυπριακή περιπέτεια» συνέχισε.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε τη λύση με το «κούρεμα» των καταθέσεων επώδυνη, αλλά ανάλογη με τη μορφή του προβλήματος. Εχω την αίσθηση, συμπλήρωσε, ότι θα είναι βιώσιμη λύση, θα πρέπει όμως να περιμένουμε μέχρι τα μέσα Απριλίου που θα «έχουμε όλο το πακέτο της λύσης». Και συμπλήρωσε πως τα προβλήματα που αντιμετώπισαν Κύπρος και Ελλάδα ήταν διαφορετικά και γι’ δεν αυτό αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο.
«Και κηφήνες»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του για το Δημόσιο, χαρακτήρισε το κράτος «κακό επιχειρηματία» και εστίασε στις περικοπές δαπανών, και στις περιπτώσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Οπως είπε χαρακτηριστικά: Γιατί οι επίορκοι πρέπει να πληρώνονται από το υστέρημά μας; Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που συνειδητά δουλεύουν και ξεπερνούν τον εαυτό τους, αλλά υπάρχουν και κηφήνες. Θα πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Ο κ. Μανιτάκης λέει ότι χρειάζεται χρόνος. Πόσος χρόνος; Ενας αιώνας; «Διαφωνώ, συνέχισε ο κ. Προβόπουλος, όχι με τον υπουργό αλλά με το ότι τόσα χρόνια θα έπρεπε να έχουμε κάνει κάτι. Είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, από την έναρξη κρίσης, και όμως δεν κάναμε ούτε μία αποκρατικοποίηση, δεν διώξαμε ούτε έναν επίορκο».
Οπως ανέφερε, «οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι σήμερα το υπ΄ αριθμόν 1 ζήτημα. Η αύξηση των φόρων δεν είναι λύση, χρειάζεται αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Εχουμε χάσει χρόνο τόσο στην αναδιοργάνωση όσο και στις αποκρατικοποιήσεις και αυτές οι καθυστερήσεις όξυναν την κρίση. Η ανάπτυξη θα έρθει από τις αποκρατικοποιήσεις» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.
Ενώ ερωτηθείς για το τέλος των ακινήτων το χαρακτήρισε αναγκαίο κακό, αφού όπως είπε, «αν το ξηλώναμε, θα έπρεπε να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο». Εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμανθεί προς το -4,5% συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης από την Κύπρο που υπολογίζεται στο 0,35% του ΑΕΠ.
Για τη ρευστότητα ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι έχουν αρχίσει να εξαλείφονται οι λόγοι που οδήγησαν στην έλλειψη ρευστότητας, δηλαδή περιορίζονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και παράλληλα το τραπεζικό σύστημα με την ανακεφαλαιοποίηση θα μπορεί να σταθεί όρθιο. Στο ερώτημα πότε θα γυρίσουμε στις αγορές, είπε πως η απάντηση είναι δύσκολη. Δεν μπορώ να σας πω ημερομηνία, αν προχωρήσουμε όμως πιο γρήγορα θα μπορούμε να αποκτήσουμε κάποια πρόσβαση.
Για το deal της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, ο κ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι η τρόικα εκφράζει ανησυχία, επειδή είναι μεγάλο το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης, μήπως οδηγηθούμε σε κρατικοποίηση του νέου σχήματος.
ΓΙΑ ΔΡΑΧΜΗ
Εφιάλτης η επιστροφή
Στο ερώτημα: Είναι φετίχ η επιστροφή στη δραχμή; Απάντησε πως: Θα ήταν αληθινός εφιάλτης. Θα ήταν εγκληματικό λάθος. Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις γνωστών καθηγητών -όπως ο Κρούγκμαν-, σχολίασε: Δεν θα πω ονόματα, αλλά από την ασφάλεια των γραφείων τους, στη Ν. Υόρκη λένε πράγματα για χώρες που δεν γνωρίζουν ούτε στον χάρτη πού βρίσκονται. Και υπογράμμισε πως υπάρχει μια προοπτική και βελτίωση ορισμένων μεγεθών, αν όμως εκτροχιαστεί το πρόγραμμα οι κίνδυνοι είναι ορατοί. Το Grexit έχει υποχωρήσει σημαντικά. Αν όμως εκτροχιαστεί το πρόγραμμα, θα μπορούσε να αναιρεθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί.
ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ