Κέρι: Ανάγκη να τιμωρηθεί ο Άσαντ ώστε να βρεθεί πολιτική λύση

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Συμφωνούμε απόλυτα ότι η λύση θα είναι πολιτική και όχι στρατιωτική – δεν έχουμε τέτοια ψευδαίσθηση», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα είναι στοχευμένη και μικρής διάρκειας.

Την πεποίθηση ότι η λύση στη Συρία μπορεί να είναι μόνο πολιτική και όχι στρατιωτική εξέφρασε από το Λονδίνο μετά τη συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογό του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν ο Άσαντ συνεχίσει να μένει ατιμώρητος για τη χρήση χημικών δεν πρόκειται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου βρίσκεται η λύση.

 

«Συμφωνούμε απόλυτα ότι η λύση θα είναι πολιτική και όχι στρατιωτική – δεν έχουμε τέτοια ψευδαίσθηση», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα είναι στοχευμένη και μικρής διάρκειας. Πρόσθεσε ότι μια ισχυρή διεθνής απάντηση είναι αναγκαία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση στη Συρία συνιστά ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι το Λονδίνο παρέχει την πλήρη διπλωματική στήριξή του στις ενέργειες των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία κυρίως σε τέσσερις τομείς: την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για μια πολιτική λύση στο πλαίσιο μιας νέας διάσκεψης, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στήριξη μετριοπαθών αντιπολιτευτικών δυνάμεων και την ισχυρή απάντηση στη χρήση χημικών ουσιών.

Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι οι διμερείς σχέσεις παραμένουν δυνατές παρά την απόρριψη της στρατιωτικής δράσης στη Συρία από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Σχολίασε ότι κατανοεί μεν όσους αντιτίθενται έντονα στην επέμβαση κατά του Άσαντ, αλλά «θα ήταν καλό να έλεγε κανείς και στο δικτάτορα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του λαού του».

Απαντώντας σε ερωτήσεις επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρές αποδείξεις μεταξύ άλλων για το ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έδωσε εντολή για τη χρήση χημικών όπλων και ότι όλοι οι πύραυλοι που έφεραν τις χημικές ουσίες εκτοξεύτηκαν από περιοχές υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Σύρος πρόεδρος έχει δώσει προσωπικά εντολή για τη χρήση χημικών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα όπλα ελέγχονται στενά από το καθεστώς, από τον ίδιο τον πρόεδρο, τον αδερφό του και έναν στρατηγό. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο χημικό οπλοστάσιο στη διάθεση του συριακού καθεστώτος. «Το ρίσκο από την αδράνεια είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο της στρατιωτικής δράσης», συμπλήρωσε ο κ. Κέρι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.