Τα πρώτα ονόματα στο παζλ της ευρωλίστας αρχίζει και «κλειδώνει» η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, φιλοδοξώντας ότι τα «ναι» θα είναι περισσότερα από τα «όχι» από στελέχη που μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Στόχος της Ελιάς είναι μέχρι την Παρασκευή να έχει ανακοινωθεί η πρώτη «σελίδα» με τους υποψηφίους, ώστε τα κόμματα και οι κινήσεις της Κεντροαριστεράς να κάνουν άμεσα «εγκαίνια» της προεκλογικής εκστρατείας.
Είναι πασιφανές άλλωστε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν σημάνει συναγερμό στο ΠΑΣΟΚ, στο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου και στις Κινήσεις της Ελιάς, αφενός για το… χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί και αφετέρου για τις πιθανές σημαντικές απώλειες προς το Ποτάμι.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θετικά απάντησε στην πρόταση να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο ο Παντελής Καψής, ο οποίος είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ του εγχειρήματος για τη συγκρότηση της Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης- μάλιστα συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα με πρωτοβουλία των «58».
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Παντελής Καψής έχει αποφασίσει να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού για τη Δημόσια Τηλεόραση σε σύντομο χρονικό διάστημα (σίγουρα όχι αργότερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη).
Εκστρατεία
Προεκλογική εκστρατεία και περιοδεία ανά την Ελλάδα έχει ξεκινήσει ήδη ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου. Από τους «58» υποψήφιος θα είναι το μέλος του Συντονιστικού Νίκος Μπίστης, ο οποίος είχε λάβει προ ενός έτους πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και τη δημιουργία Φόρουμ Διαλόγου.
Τη μάχη του ευρωψηφοδελτίου θα δώσουν ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος, ο διεθνολόγος και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Θοδωρής Τσίκας, ενώ είναι κοντά στο «ναι» ο Δ. Ασημακόπουλος (από τη ΓΣΕΒΕ).
Σημείο-κλειδί για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου είναι η απόφαση σχετικά με την κάθοδο του Νίκου Ανδρουλάκη και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, δύο βασικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη. Εάν και εφόσον διεκδικήσουν μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα του κόμματος ο κ. Ανδρουλάκης και από το βουλευτικό αξίωμα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής παπανδρεϊκών στελεχών στο ευρωψηφοδέλτιο – κάτι που έχει ειδικά λόγω συγκυρίας ιδιαίτερο συμβολισμό για τα εσωκομματικά δρώμενα. Εχει ήδη βολιδοσκοπηθεί ο Γιώργος Πεταλωτής από στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη αλλά δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση, ο δε Παύλος Γερουλάνος έχει δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή του με την υπόθεση της Ελιάς, εκτιμώντας ότι θα ήταν πολιτικά ορθό σε αυτήν τη φάση να μπει στη θέση της ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ.
Εν αναμονή είναι και η Κίνηση των «75» (Μ. Καρχιμάκης, Γρηγόρης Νιώτης κ.ά.) σχετικής κρούσης από τη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν αποκλείεται (μέχρι νεωτέρας…) η υποψηφιότητα της πρώην ευρωβουλευτού Κατερίνας Μπατζελή, της Κατερίνας Διαμαντοπούλου κ.ά.
Στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας προς αναζήτηση σταυρών είναι η επικεφαλής της ευρωομάδας, Συλβάνα Ράπτη, την οποία εκτός απροόπτου θα ακολουθήσουν ως υποψήφιες η Εύα Καϊλή (πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης), η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ (στενή συνεργάτιδα του αρχηγού του κόμματος) και η Βασιλική Σουλαδάκη (στέλεχος στο ΙΣΤΑΜΕ και κόρη του ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ).
Για τη μη κάθοδό της έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος η Φώφη Γεννηματά, ενώ και η Αννυ Ποδηματά δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στην Ευρωβουλή. Οριστικό «όχι» είπε χθες και ο Σπ. Δανέλλης κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την Ελιά και την «ακαρπία της».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ