Της Λαμπριάνας Κυριακού
Ταξιδέψαμε στην Κύθνο. Ένα από τα 33 νησιά των Κυκλάδων. Τρεις ώρες από τον Πειραιά και δυο από το Λαύριο. Το εισιτήριο του πλοίου από το Λαύριο είναι από 10 έως και 15 ενώ από τον Πειραιά είναι από 23 ευρώ και άνω. Το πλοίο σε αφήνει στο Μέριχα, στο λιμάνι του νησιού.Η Χώρα, που θεωρείτε η πρωτεύουσα του νησιού απέχει 9 χιλιόμετρα από το λιμάνι, δέκα λεπτά με το αμάξι.
Μετά από την άφιξη του καραβιού, υπάρχει πάντα ένα λεωφορείο να περιμένει τους ταξιδιώτες. Έχει προορισμό τη Χώρα και μετά τα Λουτρά. (2ευρώ για την Χώρα και 3ευρώ για τα Λουτρά). Υπάρχει ταξί στο νησί αλλά πρέπει να το ενημερώσεις νωρίτερα να σε περιμένει. Το ταξί είναι πιο ακριβό, αφού για να σε πάει μέχρι τη Χώρα από το λιμάνι θέλει 12 ευρώ, για τα λουτρά σίγουρα περισσότερα.
(Ο Μέριχας είναι το λιμάνι της Κύθνου. Εκεί μπορείς να βρεις ωραίες καφετέριες και ταβερνάκια. Στα 100μ θα συναντήσεις τα Μαρτινάκια, μια μικρή παραλία όπου μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου.)
Αυτός που θέλει να κάνει τις διακοπές του στο νησί, μπορεί να ενοικιάσει δωμάτια από 30 ευρώ τη μέρα. Εμείς Μείναμε στη Χώρα, τη γραφική πρωτεύουσα του νησιού με τα κάτασπρα σπίτια και τα μπλε παντζούρια.
Δεν κάναμε βόλτα σε όλο το νησί. Επιλέξαμε να σας δείξουμε τους πιο κοντινούς προορισμούς που θα μπορείς να περάσεις όμορφα και οικονομικά.
“Το τοπίο της Κύθνου είναι αυστηρά Κυκλαδικό, δηλαδή ξερό και άνυδρο. Όμως το νησί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των εκατοντάδων χιλιομέτρων ξερολιθιάς που κυριαρχούν παντού και είναι χτισμένες με μια ιδιαίτερη τοπική τεχνοτροπία. Επίσης, το Θερμιώτικο τοπίο κυριαρχείται από τις περισσότερες από 350 κατάλευκες εκκλησίες που είναι χτισμένες σε κάθε γωνιά του.
Το νησί έχει ούτε λίγο ούτε πολύ 65 αμμουδιές, που είναι και ο κύριος μαγνήτης για τους λίγους επισκέπτες του. Οι περισσότερες από αυτές είναι προσβάσιμες μέσω χωματόδρομων, αν και οι περισσότεροι είναι αρκετά βατοί. Οι πιο προσβάσιμες παραλίες που μπορείς σε 5 λεπτά να είσαι εκεί είναι η Απόκρουση η Επισκοπή και τα Μαρτινάκια. Στην Επισκοπή και στα Μαρτινάκια μπορείς να πας με λεωφορείο. Στην Απόκρουση μόνο με ταξί ή Αμάξι μπορείς να πας, εκεί η παραλία είναι πεντακάθαρη με βαθιά γαλανά νερά. Απέναντι φαίνεται και η περιβόητη κολώνα που είναι το στολίδι του νησιού. Η Επισκοπή είναι η μόνη παραλία που έχει ξαπλώστες και ομπρέλες και μπορείς με ένα καφέ 2ευρώ να καθίσεις με τις ώρες και να χαλαρώσεις. Τα Μαρτινάκια είναι η μικρή παραλία κοντά στο Μέριχα όπου επίσης μπορείς να απολαύσεις το μπανάκι σου. Θα έχεις σκιά κάτω από τα δέντρα και συντροφιά τους γλάρους και τα καράβια που περνάνε.
Σήμερα η Κύθνος έχει περίπου 1.650 μόνιμους κατοίκους, που ζουν κυρίως από την αλιεία και την κτηνοτροφία και, τα τελευταία χρόνια, από τον τουρισμό. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ξερονήσια των Κυκλάδων, η Κύθνος διατηρεί την αγροτική της οικονομία, με την εκτροφή βοοειδών και αμνοεριφίων, καθώς και την παραγωγή μελιού. Τα μοσχαρίσια και κατσικίσια κρέατα του νησιού είναι ονομαστά και πεντανόστιμα, ενώ παράγει ενδιαφέροντα λευκά, μαλακά τυριά και καλό μέλι.”
Στην Χώρα μπορείς να συναντήσεις διάφορες γωνιές. Αρχικά τα γραφικά σοκάκια είναι το στολίδι της Χώρας. Επίσης μπορείς να βρεις, Ταβερνάκια – καφενεδάκια – μπαράκια – Ζαχαροπλαστεία με παραδοσιακά γλυκά της Κύθνου και όχι μόνο – παγωτά – καταστήματα με ρούχα – κατάστημα Αγγειοπλαστικής. Μανάβικα τα οποία πουλάνε οπωροκηπευτικά παραγωγής δικής τους και στις καλύτερες τιμές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείς και θα περάσεις χαλαρά και ξεκούραστα έχοντας ένα όμορφο καλοκαίρι.