Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή προκάλεσε τροπολογία περί παραβάσεων λαθρεμπορίας το πρωί της Παρασκευής.
Η αντιπαράθεση στη Βουλή είχε ως αιχμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη για τα παλαιά χρέη επιχειρήσεων που αλλάζουν τώρα ιδιοκτησία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι η τροπολογία είναι φωτογραφική και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να την αποσύρει. Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου.
Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η ΝΔ» και πρόσθεσε ότι «από τις 7 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του είναι σε διαρκές βέρτιγκο, αλλά έκλεισε τότε η πολιτική συμφωνία και τώρα θα κλείσει και η τεχνική συμφωνία».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει γραφικός ζητώντας εκλογές, αλλά τώρα, υποστήριξε πως διαπιστώνει ότι θα γίνει γραφικός και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΝΔ θα έπρεπε να επικροτήσει, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κόπτεται -υποτίθεται, είπε ο Αλ. Τσίπρας- για τις επενδύσεις. Κάλεσε, δε, τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στην Ξάνθη να μιλήσουν με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση που κινδυνεύουν.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μην εμποδίσει την ψηφοφορία της τροπολογίας για διαδικαστικά ζητήματα, αλλά να αναφερθεί στην ουσία του ζητήματος της τροπολογίας.
Επιπλέον, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να θυμηθεί τι γινόταν επί των ημερών της με νυχτερινές τροπολογίες που διέγραφαν πρόστιμα.
Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ παρότι αναγνώρισε ότι ούτε πριν (επί των προηγούμενων κυβερνήσεων) ήταν υποδειγματική η λειτουργία του Κοινοβουλίου, επισήμανε: «Εσείς έχετε ξεπεράσει κάθε όριο».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η τροπολογία έρχεται από βουλευτή της Κοζάνης και όχι από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Εφόσον τίθεται θέμα συμφερόντων του επενδυτή που πρέπει να προστατευθούν, πρόσθεσε, αυτό θα εξεταστεί εφόσον νωρίτερα η τροπολογία ελεγχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Διαφορετικά, τόνισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, «θα είστε υπόλογος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ενώπιον της Βουλής εάν η σημερινή στάση του, να στηρίζει τη φωτογραφική – αντισυνταγματική τροπολογία, συνάδει με τη δήλωσή του ότι «είναι κάθε λέξη του Συντάγματος».
O πρωθυπουργός, ανταποδίδοντας τα «βέλη», ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει έστω και ένα παράδειγμα τροπολογίας επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ που να έχουν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η τροπολογία δεν είναι φωτογραφική, παραδεχόμενος ότι μπορεί να αφορά την ΣΕΚΑΠ, αλλά και κάθε άλλη επιχείρηση.
Τόνισε, δε, ότι η ΝΔ κάνει φασαρία για την τροπολογία αυτή, προκειμένου να ξεχάσουν οι πολίτες την ουσία του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ένα θετικό νομοσχέδιο, το οποίο η ΝΔ δεν ψηφίζει, όπως επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε, δε, τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει τη διαδικασία ψηφοφορίας.
Κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σημείωσε: «Εκπλήσσομαι από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγώ θα έλεγα, επειδή είναι μικρός ο κόσμος, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να ρωτήσει τους βουλευτές της ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον κ. Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ.
»Γιατί δε ρωτάτε τον κ. Κεδίκογλου, ο οποίος παρακαλούσε, γιατί δεν ρωτάτε τους βουλευτές της ΝΔ, της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίοι παρακαλούσαν τον κ. Σαββίδη να κάνει επένδυση για να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ».
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί τότε, όχι μόνο τη διαγραφή των χρεών της παλαιάς διοίκησης, αλλά είχε υποσχεθεί κιόλας ότι τα μηχανήματα του νέου εξοπλισμού, που ήταν μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, θα βγαίνανε χωρίς καμία υποχρέωση καταβολής προστίμων.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι από τότε μέχρι σήμερα έγιναν 35 εκατομμύρια επενδύσεις και το δημόσιο εισέπραξε 309 εκατομμύρια σε φόρους, 89 εκατομμύρια το 2015. Είπε ακόμη πως οι ΑΝΕΛ θα φέρουν τροπολογία, ώστε όπου υπάρχουν επενδύσεις και νέοι επενδυτές μπαίνουν σε εταιρείες, που πάνε για κλείσιμο και επενδύουν, θα προτείνεται διαγραφή παλαιών προστίμων.
«Φοβάμαι πολύ που, όπως ευρωβουλευτές προσπαθούν να μπλοκάρουν την αξιολόγηση, πράττοντας αντεθνικά, το ίδιο κάνει η ΝΔ για να πλήξει οποιαδήποτε επένδυση», είπε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ «φιλούσε κατουρημένες ποδιές του κ. Σαββίδη».
Την όξυνση που μεταδίδεται και στην κοινωνία, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
«Σε λίγες ημέρες, θα καλέσουμε την κοινωνία να δεχθεί τα μέτρα. Πως θα την καλέσουμε; Με διαιρεμένη Βουλή; Με το να βρίζει η μισή την άλλη μισή και να αφήνει υπονοούμενα;» διερωτήθηκε ο κ. Λεβέντης.
Αναφερόμενος στην τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι έχει μια λογική και αναρωτήθηκε πως ένας επενδυτής που κάνει μια επένδυση, να επιβαρυνθεί για πράξεις της παλαιάς διοίκησης.
Είπε όμως ότι πρέπει να εξηγηθεί ποιος θα μπαίνει σε ένα ευεργετικό καθεστώς, διότι αιωρούνται υποψίες στην κοινωνία. «Ποιος θα απαλλάσσει από χρέη κάποιον που επενδύει και δεν γνωρίζει αυτά τα χρέη; Δικαστήριο; Υπουργός; Πρωθυπουργός; Η Βουλή; Ποιος θα τον απαλλάσει; Ανοίγουμε ένα πολύ κακό παράθυρο στη Βουλή αυτή» εκτίμησε ο Β. Λεβέντης.