Φόβους ότι τα θύματα από την πυρκαγιά στον πύργο διαμερισμάτων του δυτικού Λονδίνου θα αυξηθούν εκφράζουν οι Αρχές, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι.
Τουλάχιστον δέκα άτομα αγνοούνται, μεταξύ αυτών μία 12χρονη, η οποία μέσα στον πανικό δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την οικογένειά της.
Συγγενείς και φίλοι έχουν ήδη ανεβάσει μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα με φωτογραφίες των αγνοουμένων, τον όροφο στον οποίο ζούσαν και την τελευταία φορά που επικοινώνησαν και αναζητούν πληροφορίες.
Επισήμως οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά, ενώ δεκάδες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα. Όπως έγινε γνωστό, 18 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Μέχρι το πρωί της Πέμπτης οι πυροσβέστες εξέταζαν όροφο με όροφο το κτίριο, ωστόσο, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.
To βάρος των Αρχών πέφτει σε τρία ακόμα μέτωπα: στατικότητα του κτιρίου, πώς ξεκίνησε η φωτιά σε σχέση και με την πυροπροστασία του και τι θα γίνει με τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.
Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης οι πυροσβέστες έσβηναν και τα τελευταία μέτωπα της φωτιάς. Οι έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από τον 4ο όροφο.
Τα πολυώροφα κτίρια διαμερισμάτων είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε αν υπάρξει περιστατικό πυρκαγιάς, αυτή να περιοριστεί σε ένα διαμέρισμα. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν συνέβη.
Αντίθετα, όπως φάνηκε και από την εξέλιξη της φωτιάς, οι φλόγες εξαπλώθηκαν από το εξωτερικό του κτιρίου και το «σκέπασαν» ολοσχερώς. Όπως ανέφερε και ειδικός στην πυρασφάλεια, μιλώντας στο BBC, οι άνεμοι βοήθησαν στο φούντωμα της φωτιάς.
Όσο για το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι πλατφόρμες της πυροσβεστικής: περίπου μέχρι 32 μέτρα. «Το να φτάσουμε πάνω από 20 ορόφους είναι σχεδόν απίστευτο» δηλώνει ο πρώην πυροσβέστης και σήμερα σύμβουλος σε ζητήματα πυρασφάλειας, Μπομπ Πάρκιν.
«Προφανώς κάτι πήγε εντελώς στραβά και με τα μέτρα πυροπροστασίας του κτιρίου» δηλώνει άλλος εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
Ήδη, από την περίοδο που το κτίριο ανακαινιζόταν, επιτροπή των ενοίκων είχε προειδοποιήσει για σειρά ζητημάτων.
To κτίριο κατασκευάστηκε το 1974, αλλά δεν είχε τους γνωστούς «ψεκαστήρες» για την περίπτωση πυρκαγιάς.
Ο νόμος υποχρεώνει τα καινούργια κτίρια ύψους άνω των 30 μέτρων να έχουν το συγκεκριμένο σύστημα, ωστόσο, ο ίδιος νόμος δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να το εγκαταστήσουν σε παλαιότερες κατασκευές.
Όπως προκύπτει, υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 κτίρια που δεν έχουν τους «ψεκαστήρες». Έχουν γίνει βέβαια οι συστάσεις, αλλά το θέμα εξαρτάται από τις τοπικές αρχές.
«Οι ‘ψεκαστήρες’ αν και δεν είναι πανάκεια, θα είχαν βοηθήσει στον περιορισμό της φωτιάς και κυρίως του καπνού» αναφέρουν οι ειδικοί.
Αρκετοί από όσους μίλησαν στα ΜΜΕ τις ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς είπαν ότι δεν άκουσαν το συναγερμό πυρκαγιάς. Οι ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι συνήθως ο συναγερμός χτυπά στον όροφο που εκδηλώθηκε η φωτιά.
Απαντήσεις ζητούν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, καλώντας την κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα. Η ίδια η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, διαβεβαίωσε ότι θα τις λάβουν. «Όποιο μάθημα και συμπέρασμα πρέπει να βγάλουμε από αυτή την ιστορία, θα το βγάλουμε» σημείωσε.
Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει είναι αυτό της στέγασης των εκατοντάδων ανθρώπων που έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά. Ήδη, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι γείτονες, αλλά και τοπικές κοινότητες ή οργανώσεις έσπευσαν να προσφέρουν ρούχα, κουβέρτες και τρόφιμα.
Συγκινητικές ήταν οι εικόνες των Λονδρέζων που έσερναν ολόκληρα καρότσια από σούπερ μάρκετ, γεμάτα προμήθειες.
Προς το παρόν, κλειστοί χώροι χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των ενοίκων.