Κρίσιμο θεωρείται το τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο με τη συνάντηση των δύο ηγετών να πραγματοποιείται στη σκιά προκλητικών κινήσεων από την Άγκυρα, αλλά και μιας γκάφας ολκής από την ελληνική κυβέρνηση.
Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι προγραμματισμένο για τις 16.30 (ώρα Ελλάδας) μετά από την παρέμβαση, δηλαδή, του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του NATO, όπου αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του, φέρεται να δήλωσε ότι «θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».
Εκτός από τα βασικά (και χρόνια) θέματα μεταξύ των δύο πλευρών, η ελληνική διπλωματία σηκώνει ιδιαίτερα το ζήτημα των διμερών μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη και την απόπειρα της Άγκυρας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».
Η σύγχυση και το πρωτοφανές «άδειασμα»
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε το ενδοκυβερνητικό «μπάχαλο» με τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών να δημιουργήσει περαιτέρω εντάσεις λίγο πριν από το κρίσιμο ραντεβού.
Το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό, με διαρροή μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ότι εξαιτίας της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης «παγώνουν» οι συζητήσεις Αθήνας-Άγκυρας για τα ΜΟΕ, ενώ αναβάλλονται και τα προγραμματισμένα για τον Δεκέμβριο ραντεβού.
Μέσα σε λίγη ώρα, όμως, ήρθε ένα πρωτοφανές «άδειασμα» από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο σχεδιασμός των ΜΟΕ συνεχίζεται κανονικά και οι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν όπως είχαν προγραμματιστεί.
Δεν έχουν υπάρξει, πάντως, περαιτέρω διευκρινίσεις από το Μαξίμου για το κατά πόσο η κυβερνητική σύγχυση σχετίζεται με το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν και εάν η τουρκική πλευρά εξέφρασε κάποια δυσφορία.
Πυρά από ΗΠΑ και Ρωσία κατά Τουρκίας και Λιβύης
Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, ο οποίος έχει ούτως ή άλλως δύσκολες συζητήσεις και συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου του NATO, δέχεται κριτική από πολλές μεριές για το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές πολλές λεπτομέρειες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «προκλητική» συμφωνία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών.
Πηγή:efsyn.gr