Πίνακας υπό μορφή ψηγμάτων ελεφαντόδοντου, που σχημάτιζαν τα ζώδια του Καρκίνου, των Διδύμων και των Ιχθύων, βρέθηκε σε σπήλαιο
Λίτσα Πατέρα και Βίκη Παγιατάκη υπήρχαν και κατά την αρχαιότητα. Το ενδιαφέρον είναι ότι, όσο και αν αυτό φαίνεται «τραβηγμένο», οι Ελληνες και οι Ελληνίδες αστρολόγοι ήταν πρωτοπόροι. Διότι μπορεί η αστρολογία να άνθισε στη Μεσοποταμία, στη συνέχεια όμως πέρασε στην Αίγυπτο των ελληνικής καταγωγής Πτολεμαίων και εκεί εκμοντερνίστηκε. Απέκτησε τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης αστρολογίας.
Ο πιο παλιός αστρολογικός πίνακας αυτής της αστρολογίας εντοπίστηκε βορειότερα από τον ελλαδικό χώρο. Σε μια σπηλιά στην Κροατία. Είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών και βρέθηκε από τους αρχαιολόγους μαζί με έναν σταλαγμίτη φαλλικού σχήματος και αγγεία πόσης της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Ο σταλαγμίτης φαίνεται ότι είχε διαμορφωθεί φυσικά και αυτό οδήγησε στη χρήση του χώρου ως τόπου λατρείας. Είτε εκεί λοιπόν υπήρχε ένα ιερό είτε κάποιος αστρολόγος της εποχής μπήκε στον ιδιαίτερο αυτό χώρο προκειμένου να μελετήσει τον χάρτη ενός συγκεκριμένου προσώπου.
«Κρούστα»
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τυχαία το συγκεκριμένο πέρασμα, μήκους δέκα μέτρων, όταν άρχισαν να διερευνούν έναν σωρό από «μπάζα» στην περιοχή. Η είσοδος εμφανιζόταν σιγά σιγά και η «κρούστα» που είχε σχηματιστεί στον διάδρομο μαρτυρούσε πως το χώμα δεν είχε πατηθεί για χιλιετίες. Μπήκαν στο σπήλαιο το 1999 και συγκέντρωσαν υλικό για μελέτη.
Ο πίνακας στην αρχή έκανε την «εμφάνισή» του υπό μορφή ψηγμάτων ελεφαντόδοντου. Οταν μετά από πολλά χρόνια έγινε η σύνθεσή τους, οι αρχαιολόγοι είδαν να εμφανίζονται μπροστά στα μάτια τους τα αστρολογικά σημεία τριών ζωδίων: του Καρκίνου, των Διδύμων και των Ιχθύων.
Φαίνεται πως κάποιος έφτιαξε έναν αστρολογικό χάρτη συγκεκριμένου προσώπου τοποθετώντας τους πλανήτες του στον ζωδιακό κύκλο. Και πώς κατάφεραν να προσδιορίσουν την ηλικία; Τα αγγεία που βρέθηκαν κατά χώραν δεν προσφέρονταν για μια ασφαλή χρονολόγηση αφού είχαν δημιουργηθεί σε μεγάλο εύρος χρόνου. Ετσι χρονολόγησαν το ελεφαντόδοντο και βρήκαν ότι ο ελέφαντας που είχε αυτούς τους χαυλιόδοντες έζησε περί τα 2.200-2.100 χρόνια πριν.
Συνυπολογίζοντας και ότι οι χαυλιόδοντες ως πολύτιμο υλικό δεν χρησιμοποιούνταν, αμέσως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σήματα έγιναν πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Το μόνο που τελικά δεν μάθαμε είναι τη μοίρα που προδιέγραψαν για εκείνον που είχε ρωτήσει. Ας ελπίσουμε ότι έζησε μια όμορφη ζωή…