Συλημένος τουλάχιστον τρεις φορές κατά την αρχαιότητα αλλά και πρόσφατα ο τάφος. Μόνο ελάχιστες χάντρες και επίχρυσα ελάσματα τα ευρήματα
Οι προσδοκίες των αρχαιολόγων ήταν μεγάλες, καθώς τα στοιχεία τις ενθάρρυναν, όμως τελικά η τούμπα της Απολλωνίας έκρυβε άλλον έναν μακεδονικό τάφο κι αυτόν συλημένο τουλάχιστον τρεις φορές κατά την αρχαιότητα, αλλά και πρόσφατα. Με 23 μέτρα ύψος και 100 μέτρα διάμετρο, η μεγαλύτερη ίσως τούμπα της Μακεδονίας, πλησίον της αρχαίας πόλης της Απολλωνίας, άφηνε ελπίδες ότι μπορεί να έκρυβε ένα μοναδικό εύρημα, τόσο όσο? ο τάφος του μεγάλου τραγωδού Ευριπίδη.
Οπότε η αποκάλυψη ακόμη ενός μακεδονικού τάφου του 2ου αιώνα π.Χ. -αν και εντυπωσιακός σε μέγεθος- ήταν μια μικρή απογοήτευση. Επιπλέον οι αρχαιοκάπηλοι της αρχαιότητας και οι νεότεροι δεν άφησαν κυριολεκτικά τίποτα μέσα στο μνημείο -των 7 μ. μήκους και των 4 μ. πλάτους- παρά ελάχιστες χάντρες και επίχρυσα ελάσματα. Δούλεψαν, όμως, σκληρά και μεθοδικά τόσο οι αρχαιολόγοι όσο και οι γεωφυσικοί που επιστρατεύτηκαν για να εντοπιστεί ο τάφος κάτω από τους τόνους χώματος του τύμβου.
Δύο ανακοινώσεις, άλλωστε, θα γίνουν στη διάρκεια της ΚΕ επιστημονικής συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη την ερχόμενη Παρασκευή 2 Μαρτίου στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Η πρώτη από τους αρχαιολόγους της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λ. Αχειλαρά, Σ. Κώτσο, Ι. Νίνου. Η δεύτερη από τον διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα και τους συνεργάτες του (Π. Τσούρλο, Γ. Βαργεμέζη, Γιουνγκ Χο Κιμ, Σ. Κώτσο), οι οποίοι ανίχνευσαν τον τάφο με τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης. Ειδικότερα χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της σεισμικής διάθλασης και της ηλεκτρικής τομογραφίας.
Αξίζει να σημειωθεί για το μνημείο ότι ο διθάλαμος καμαροσκεπής τάφος, που στην πρόσοψη φέρει δωρικά στοιχεία, σε δεύτερη χρήση κατασκευάστηκε πάνω σε τραβερτίνη, ένα πέτρωμα ασβεστίου που βρίσκεται σε ποσότητες στην περιοχή. Η Απολλωνία έγινε ευρύτερα γνωστή από το χρυσό στεφάνι κισσού που βρέθηκε εκεί και παραδόθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 2000. Το στεφάνι αυτό έγινε αφορμή να πραγματοποιηθούν οι πρώτες ανασκαφές και να αποκαλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των τειχών της αρχαίας πόλης.
Οι αρχαιολόγοι πάντως, αν και δεν το ομολογούν δημοσίως, πιστεύουν ότι τόσο η περιοχή όσο και ειδικότερα ο τύμβος κρύβουν κι άλλα μυστικά, τα οποία θα αποκαλυφθούν με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τα χρήματα που διατίθενται πλέον για τις έρευνες είναι περιορισμένα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ
Πηγή: Έθνος