Αμεσες οι ενέργειες της υπουργού Πολιτισμού για να σωθεί η οικία του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά…

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
Το σπίτι στο οποίο κατοικούσε και στο οποίο πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 1943 ο ποιητής Κωστής Παλαμάς στην οδό Περιάνδρου στην Πλάκα, σε πολύ κακή κατάσταση, Αθήνα Σάββατο 11 Ιουλίου 2020. Από αυτό το σπίτι στις 28 Φεβρουαρίου 1943 ξεκίνησε η πάλλαΐκή κηδεία του ποιητή η οποία εξελίχθηκε σε αντικατοχική διαδήλωση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σήμερα θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για να εξετάσει και να αποφασίσει την ”τύχη”της οικίας του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά.

Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Περιάνδρου 5, και στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, είχε κηρυχτεί το 1999 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, στο έγγραφό της προς τον πρόεδρο του ΚΣΜΝ και γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, «το εν λόγω ακίνητο σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση διατήρησης, η οποία προσβάλλει όχι μόνον την μνήμη του μεγάλου μας ποιητή, αλλά και τον ελληνικό λαό, δεδομένου ότι από την οικία του Παλαμά ξεκίνησε την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του, τον Φεβρουάριο του 1943, η αυθόρμητη αντίσταση του λαού στις δυνάμεις του Άξονα, καθώς χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν την σορό του ποιητή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

Σήμερα μια πινακίδα στην είσοδο του κτηρίου δηλώνει ότι στο κτήριο αυτό έζησε για κάποια χρόνια ο ποιητής. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς από τους ιδιοκτήτες για την πώληση του κτηρίου κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυρία Μενδώνη ,δήλωσε ότι «αυτή είναι μία απόφαση που οφείλαμε στον Ποιητή αλλά και στους πολίτες που απαιτούν να του αποδοθεί η τιμή και η ευγνωμοσύνη των νεότερων γενεών.

Σήμερα, κάνουμε πράξη αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Η οικία Παλαμά θα αποκατασταθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για να γίνει χώρος μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.