Δημήτρης Δασκαλαθανάσης “Γεωγραφία”

Cover1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει ο Σάκης Ιντζεβίδης

Κυκλοφόρησε πρόσφατα η πρώτη προσωπική δουλειά του συνθέτη Δημήτρη Δασκαλοθανάση, η οποία έχει τίτλο “Γεωγραφία”.Περιλαμβάνει οκτώ τραγούδια σε στίχους της γνωστής δημοσιογράφου Ήρας Φελουκατζή, ένα οργανικό κομμάτι και ένα μελοποιημένο σονέτο του Shakespeare.

Ο Δημήτρης Δασκαλοθανάσης είναι ένας μουσικός με πολλές περγαμηνές. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου εκεί έκανε σπουδές στο πιάνο, πήρε πτυχίο φλάουτου στο Ωδείο Αθηνών και Θεωρητικά παρακολούθησε στο Ωδείο Athenaeum. Είναι πτυχιούχος επίσης του Τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris IV).

Από το 1980 ως το 1985 παίζει πιάνο και μπάσο στους δίσκους Μουσικές Ταξιαρχίες (1982), Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμάν (1984), Hard Core (ζωντανή ηχογράφηση, 1985). Μετά την διάλυση του συγκροτήματος συνεργάζεται ως ανεξάρτητος μουσικός με τον Τζίμη Πανούση έως το 1992, έτος που εγκαθίσταται στο Παρίσι.

Το 1986 ιδρύει, μαζί με τον ντράμερ των “Aphrodite’s Child” Λουκά Σιδερά, την τραγουδίστρια Sigma Fay και τον κιθαρίστα των “Μουσικών Ταξιαρχιών” και των “Vavoura Band” Γιάννη Δρόλαπα, το συγκρότημα “Diesel”.

dimitris_daska

Έχει συνεργαστέί ως μουσικός με την Σωτηρία Μπέλλου, τον Δημήτρη Λάγιο, τoν Βαγγέλη Γερμανό και τους Apurimac .

Συνεργάστηκε με την χορογράφο Μάχη Δημητριάδη και την ομάδα «Ασώματες Δυνάμεις» και μαζί με τον ντράμερ Γιώργο Δημητριάδη έγραψε την μουσική για το έργο Burning People που παρουσιάστηκε στο Παρίσι και την Αθήνα.

Έγραψε επίσης και την μουσική για την θεατρική παράσταση Τρία μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που ανέβηκε στο Παρίσι από την σκηνοθέτιδα Ανδρομάχη Μοτζολή.

Ο τίτλος του cd “ Γεωγραφία” παραπέμπει σε περιπλανήσεις, μουσικές ή διανοητικές, αλλά και τα τραγούδια, μπαλάντες που κινούνται σε μια έθνικ ατμόσφαιρα με την Κατερίνα Βλάχου να τα ερμηνεύει αισθαντικά. Στο σονέτο του Shakespeare ακούμε την φωνή του Γιάννη Παλαμίδα. Επίσης συμμετέχει σε ένα τραγούδι ,ερμηνεύοντας το ,η Φένια Παπαδόδημα.

Η ηχογράφηση έγινε στο Παρίσι και στην Αθήνα στη διάρκεια του 2010 και το τελικό remixing στην Αθήνα όπου κυκλοφορεί αρχικά το cd ,από τις μουσικές εκδόσεις “studio Mythos”. 

Ο Δημήτρης Δασκαλοθανάσης στο Παρίσι όπου ζει και εργάζεται, διδάσκει μουσική στη γαλλική εκπαίδευση, είναι μέλος του συγκροτήματος “Μανδραγόρας”, όπως και η Κατερίνα Βλάχου. Ένα γκρουπ που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει προωθήσει την Ελληνική μουσική στη Γαλλία, μέσα από πλήθος συναυλιών, καθώς και με την κυκλοφορία τριών cd ,σε συνεργασία με Γαλλικές εταιρίες.

Εύχομαι καλή επιτυχία ,γιατί πραγματικά τέτοιες παρουσίες πρεσβεύουν επάξια την Ελληνική μουσική στο εξωτερικό.

{youtube}xQ9JDeFezyI{/youtube}

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.