“Παίζουμε Οικολογικά – Ζούμε Λογικά – Ενεργούμε Ομαδικά”

pezoumeoikologika
Facebook
Twitter
LinkedIn

Επιμέλεια Σάκης Ιντζεβίδης

Σε μια προσπάθεια απαράμιλλης σύλληψης και δημιουργίας, την οποία είχα την τιμή να παρουσιάσω τον Μάιο στo Avecnews, επανέρχομαι σήμερα με το ολοκληρωμένο βίντεο αυτής της καταπληκτικής συνεργασίας και το κείμενο το οποίο συνέταξε η ομάδα του

“Παίζουμε οικολογικά” δια χειρός Έλενας Χρηστάκου, με την ευχή ότι προσπάθειες όπως αυτή πρέπει να στηρίζονται ηθικά και οικονομικά ,ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχιστούν στο μέλλον ακέραιες και με την ίδια αγάπη.

Εβδομήντα εφτά καλλιτέχνες, σαράντα διαφορετικά σημεία της Αττικής και ο «Ερωτόκριτος» συνθέτουν τον καμβά της δράσης και της δημιουργίας του «εναλλακτικού» video «Παίζουμε Οικολογικά – Ζούμε Λογικά – Ενεργούμε Ομαδικά»!

Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται στην πεποίθηση, ότι η τέχνη και κυρίως η μουσική, έχει τη δύναμη να εμπνεύσει και κυρίως να ενώσει τους ανθρώπους σ’ έναν κοινό αγώνα.

Έτσι, δημιουργήθηκε αυτό το video, θέλοντας να δώσει το δικό του μήνυμα για αφύπνιση, εγρήγορση, ευαισθητοποίηση και δράση για τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος – της ίδιας της ζωής. Γιατί όταν λέμε περιβάλλον, δεν εννοούμε μόνο το φυσικό, αλλά και το κοινωνικό και πολιτισμικό!

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν επιλέχθηκε ο“Ερωτόκριτος”, αυτό το λογοτεχνικό σύμβολο, το αριστούργημα της Ελληνικής και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η άψογα δουλεμένη στιχουργική του, ο βαθύς λυρισμός, η ζωντανή του γλώσσα, η δύναμη στην περιγραφή, η έντονη παρουσία του φυσιολατρικού στοιχείου καθιστούν τον “Ερωτόκριτο” ένα τεράστιο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η επιλογή των χώρων που διεξήχθησαν τα γυρίσματα στηρίχθηκε στην προσπάθεια να προβληθούν σημαντικοί χώροι «πράσινου» της Αττικής, ακόμα και μέσα στην Αθήνα (σε πολλές περιπτώσεις άγνωστους για πολλούς Αθηναίους), οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν και να διατηρηθούν, αλλά και σημεία της Αθήνας, πόλο έλξης όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους.

Ταυτόχρονα, με έμμεσες οικολογικές αναφορές (προβολή εναλλακτικών πηγών ενέργειας, χρήση τραμ, «μπλε» κάδους, ανακύκλωση αυτοκινήτων κ.λ.π.) έγινε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι εναλλακτικές στάσεις και συμπεριφορές, που θα έπρεπε να υιοθετηθούν στην καθημερινότητά μας.

Η πιο σημαντική πτυχή αυτής της δράσης ήταν οι άνθρωποι, οι καλλιτέχνες και όλοι όσοι πίστεψαν στο σκοπό αυτόν και θέλησαν να γίνουν αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια, με την εθελοντική συμμετοχή τους, και να εμπνεύσουν με το δικό τους τρόπο.                 

{youtube}UEl_sIPBuns{/youtube}

Είναι σαφές ότι μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και ομαδικές δράσεις θα είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η “αλλαγή” και να κρατηθεί η ελπίδα ζωντανή στο σημερινό “αδιέξοδο” που βιώνουμε όλοι. Ας αναλάβουμε λοιπόν τις ατομικές μας ευθύνες και ας ενώσουμε τις φωνές μας, όπως τις ένωσαν οι 77 αυτοί καλλιτέχνες, για να ξανακερδίσουμε το δικαίωμα στο όνειρο, για μας και τα παιδιά μας!

Ευχόμαστε να μην ανάψουν άλλες σπίθες στα δάση μας, αλλά να φουντώσει η “σπίθα” που άναψε πριν λίγο καιρό στις πλατείες !

Εμείς θα συνεχίσουμε να «Παίζουμε Οικολογικά» , να «ζούμε λογικά» και να «ενεργούμε ομαδικά»!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.