Μιχάλης Κακογιάννης: Ο Σκηνοθέτης που έβγαλε την Ελλάδα προς τα έξω.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Δάκρυσε η ψυχή του Ζορμπά. Ένα δάκρυ κύλησε στο πρόσωπο κάθε Έλληνα και Ελληνίδας με την είδηση του θανάτου του Μιχάλη Κακογιάννη. Η Ελλάδα ακουμπά στη σωρό του μεγαλόπνοου δημιουργού και πολίτη του κόσμου, του κορυφαίου πρεσβευτή του Ελληνισμού.

«Ο Μιχάλης Κακογιάννης, τον οποίο αποχαιρετούμε αντιπροσωπεύει την πιο δημιουργική και εξωστρεφή εκδοχή του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Ο στενός του φίλος και συνεργάτης Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα γοητευμένος από πράγματα που τους ένωσαν στην τέχνη :«Εκείνο, που με γοητεύει , με εμπνέει και με συγκινεί προσωπικά, είναι το γεγονός, ότι κατάφερε να αποτυπώσει στα έργα του την πεμπτουσία της Ελληνικότητας από την εποχή της αρχαίας τραγωδίας έως τη σύγχρονη Ελλάδα. Βάζοντας έτσι τα θεμέλια για έναν ουσιαστικό ελληνικό κινηματογράφο με διεθνή απήχηση».

Μεγάλη θλίψη ένιωσε η Βούλα Ζουμπουλάκη που καθιερώθηκε μέσα από την ταινία του «Στέλλα». Η ίδια μιλώντας στην «Avecnews» άφησε το συναίσθημά της να ξεχειλίσει:

«Έχω στενοχωρηθεί πολύ. Το Μιχάλη τον αγαπούσα πολύ . Είμαστε φίλοι. Τελευταία δεν βρισκόμαστε συχνά, γιατί δεν βγαίνω από το σπίτι. ’Έχω προβλήματα με τη σπονδυλική μου στήλη και ιλίγγους. Μετά τη «Στέλλα» συνδεθήκαμε πολύ . Τον αγαπούσα και τον εκτιμούσα. Ήταν πολύ γοητευτικό και σημαντικό άτομο και είχε πολύ ενδιαφέρον να κάνεις παρέα μαζί του και να είσαι φίλος του.»

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εξαίρει το έργο του: «Ο Μιχάλης Κακογιάννης με τη ζωή του, το έργο και την δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου που οι αρετές του σπανίζουν διαρκώς στις μέρες μας. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που έκανε γνωστό τον Ελληνικό Κινηματογράφο έξω από τα σύνορα της χώρας μας και τον έφερε σε επαφή με το διεθνές κοινό.»

Συγκλονισμένοι οι άνθρωποι της τέχνης αποχαιρετούν τον μέγα κινηματογραφιστή

Ειρήνη Παππά:   «Έφυγε και μας περιμένει στο θέατρο το αιώνιο».

Κάτια Δανδουλάκη: «Σε ευχαριστώ για το μάθημα πάθους, της αφοσίωσης, της αέναης δουλειάς, της αναζήτησης, της πνευματικής περιέργειας , της ουσίας, της πειθαρχία, της αυστηρότητας, της έκρηξης, της ειλικρίνειας, της ανεξέλεγκτης επιμονής, της συμφιλίωσης , της απαίτησης, της τρυφερότητας…»

Γιάννης Σμαραγδής: «Με τη σπουδαία ταινία του “Αλέξης Ζορμπάς” κατάφερε να αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας και να κάνει τη χώρα μας διεθνή προορισμό.»

Γιώργος Μιχαλακόπουλος:   «Είναι μια τεράστια απώλεια στον χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου. Είναι ένας δημιουργός που έβγαλε το καλό πρόσωπο της Ελλάδας προς τα έξω.»ZORBAS

Ο Αλέκος Φασιανός: «Ήταν από τους ηγέτες του Ελληνικού Κινηματογράφου, ο πιο σπουδαίος ,ένας άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας του κινηματογράφου. Έδωσε μια καινούργια ώθηση στον Ελληνικό Κινηματογράφο προβάλλοντας θέματα μεγάλων συγγραφέων. Η κληρονομιά που μας άφησε του είναι καταπληκτική.»

Λευτέρης Βογιατζής: «Υπήρχε ανάμεσά μας μία αμοιβαία εκτίμηση. Είναι πολύ σπουδαία για τον ελληνικό κινηματογράφο η τριλογία του «Το κυριακάτικο Ξύπνημα», «Το κορίτσι με τα μαύρα» και το «Τελευταίο ψέμα», νομίζω ότι είναι ίσως οι Η κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών του Μίκη Θεοδωράκη εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για το θάνατο του Μιχάλη Κακογιάννη, και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε «εκτός από την ανυπολόγιστη προσφορά του στον Ελληνικό πολιτισμό, υπήρξε και μέλος της Επιτροπής Φίλων της Κίνησης και επανειλημμένα βοήθησε έμπρακτα τον αγώνα της. Το κενό που άφησε δεν μπορεί να αναπληρωθεί» ωραιότερες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν

Η Κηδεία:

Η κηδεία του Μιχάλη Κακογιάννη θα γίνει την Πέμπτη 28 Ιουλίου. Η εξόδιος ακολουθία θα διαβαστεί στις 4 το μεσημέρι από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι.

Η σωρός του, σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου θα ενταφιαστεί σε χώρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» επί της οδού Πειραιώς στον Ταύρο

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.