Παγκόσμια συγκίνηση για το θάνατο του Μιχάλη Κακογιάννη… σήμερα η κηδεία του

2_kakogiannis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

«Ποιος άλλος από αυτόν τον υπέροχο Ελληνοκύπριο σκηνοθέτη θα μπορούσε να υλοποιήσει μια τέτοια δημιουργία σαν τον «Ζορμπά», που ενσαρκώνεται από άτομα – φωτιά, όπως ο Άντονι Κουίν, η Ειρήνη Παπά και η Λίλα Κέντροβα» αναφέρει στο ύστατο χαίρε για το Μιχάλη Κακογιάννη , ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν.

Η είδηση του θανάτου του Μιχάλη Κακογιάννη έχει κάνει το γύρο του κόσμου και τα μεγαλύτερα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα διεθνώς έχουν ήδη δημοσιεύσει και συνεχίζουν να δημοσιεύουν αφιερώματα για το μεγάλο δημιουργό. Πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών , του πολιτικού κόσμου, από φορείς αλλά και θαυμαστές του έργου του εκφράζουν τη θλίψη τους για το χαμό του Μιχάλη Κακογιάννη. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και μηνύματα φθάνουν από παντού στο Ίδρυμα Κακογιάννης , που αποτέλεσε από τον ίδιο όνειρο ζωής!

Το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη εξήρε και ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού . Ο κ. Φρεντερίκ Μιτεράν σε ανακοίνωσή του σχολίασε:

«Κληρονόμος και ένθερμος συνεχιστής της ελληνικής μυθολογίας, ο Κακογιάννης δημιούργησε μια πολύ ωραία τριλογία τραγωδιών για τον κινηματογράφο, που ανέδειξε τη μεγάλη ηθοποιό Ειρήνη Παπά. Ειδικά για την «Ηλέκτρα» δέχθηκε το 1962 το βραβείο της καλύτερης προσαρμογής στον κινηματογράφο. Είναι όμως, στο θέατρο που εστράφη τα τελευταία χρόνια, ως ακατανίκητη επιστροφή στο λίκνο όλων των εποχών.»

Η μεγάλη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» σε αφιέρωμά της στο Μιχάλη Κακογιάννη αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ως άλλος Οδυσσέας που ξαναβρήκε την Ιθάκη, αυτός ο Έλληνας της Κύπρου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1953, όπου ξεκίνησε μια πολυδιάστατη καριέρα στο χώρο του κινηματογράφου. Ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος εντυπωσιακής ευρυμάθειας που αγαπούσε την τέχνη και τη ζωή, με αισθήματα και περιέργεια για τους συνανθρώπους του.»

Το Ίδρυμα Κακογιάννης μετά από πολλαπλά αιτήματα ανακοίνωσε , ότι για όλους όσοι θα ήθελαν αντί για στεφάνι να προσφέρουν δωρεά στο ΙΜΚ, ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός είναι:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Αριθμός λογαριασμού 708/296 004-47.

Επίσης, για τους πολυάριθμους φίλους του έχουν ανοίξει βιβλία συλλυπητηρίων στο σπίτι του στου Φιλοπάππου , όσο και στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.