Ντένια Κουρούση “Τι παράξενη κοπέλα”

ntenia_kourousi_parakseni_kopela
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει ο Σάκης Ιντζεβίδης


Υπάρχουν ακόμα νέες φωνές που αγαπούν και τραγουδούν ρεμπέτικα!!!


Η Ντένια Κουρούση είναι μία από αυτές. Έχει βέβαια πολλά χρόνια δράσης και παρουσίας στο πάλκο, δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της


υπάρχουσας ρεμπέτικης μουσικής σκηνής. Αλλά πρώτη φορά βάζει την δικιά της σφραγίδα δισκογραφικά. Πως πρόεκυψε αυτό;


Μας το ομολογεί η ίδια λέγοντας… “Το καλοκαίρι του 2010 έλαβα ένα δώρο. Τη μαγιά αυτού του δίσκου. Μου τηλεφώνησαν ο Δημήτρης Κοντογιάννης και ο Γιάννης Σακελλαράκης και μου είπαν πως ξεκίνησαν στο studio του Δημήτρη την ηχογράφηση αυτής της δουλειάς και ήθελαν να τραγουδήσω εγώ! Μόλις τέλειωσαν τα όργανα, άρχισα με τον καλό μου φίλο και συνάδελφο Σπύρο Πάτρα να ηχογραφούμε τις φωνές στο studio Mythos…και ιδού: Έντεκα τραγούδια και ένα σόλο για μπουζούκι, στα χέρια σας με αγάπη και μεράκι, από μένα και τους αγαπημένους φίλους, που μου έκαναν αυτό το μοναδικό δώρο”.


Στην πρώτη προσωπική της δισκογραφική δουλειά, με επανεκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, η Ντένια δίνει δύο από τις καλύτερες ερμηνείες σε τραγούδια που έχουμε αγαπήσει ήδη, από διασκευές. Το «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» (τραγούδι που ακούστηκε διασκευασμένο στους τίτλους της σειράς «Το νησί») καθώς και το «Τι παράξενη κοπέλα» (ένα εξαιρετικό τραγούδι του Μανώλη Χιώτη, που διασκευάστηκε πρόσφατα από τα Υπόγεια Ρεύματα).


Και τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου είναι μια έκπληξη γι΄ αυτούς που αγαπούν το είδος. Τραγούδια σχεδόν άγνωστα όπως «Τα πρωτοβρόχια» του Γ. Μητσάκη, αλλά και σπάνια όπως τα «Άνθρωποι, άνθρωποι» του Γ. Παπαιωάννου, «Μας ζηλεύουνε» του Κ. Καπλάνη και «Φτωχό κορμί» του Β. Τσιτσάνη, που τραγουδά ο Αγάθωνας.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι λείπουν και διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια όπως το «Σαν βγαίνει ο Χότζας στο τζαμί» του Γ. Σταμούλη και το «Κλαμένη ήρθες μια βραδιά» του Β. Τσιτσάνη.


Η Ντένια Κουρούση με βάσει τα λεγόμενα της, συγκεκριμένα σε τηλεφωνική συζήτηση που είχα μαζί της για την ραδιοφωνική εκπομπή μου, το ρεμπέτικο τραγούδι την έχει “χαράξει” παρόλο που έχει τραγουδήσει και άλλα είδη. Είναι όλη της η ζωή. Την έχει επηρεάσει και την χαρακτηρίζει απόλυτα. Θαυμάζει και έχει μελετήσει πολύ την φωνή και τα τραγούδια της αείμνηστης Μαρίκας Νίνου ,κάθε τσαλκάντζα , κάθε της κατάληξη, κάθε κορόνα. Πιστεύει δε, και βλέπει ό,τι ο κόσμος ανταποκρίνεται με την παρουσία του στα ρεμπετάδικα, και αγαπάει ακόμα το ρεμπέτικο τραγούδι, μια που είναι μέρος της κουλτούρας των Ελλήνων.


Όσο αφορά την πρώτη της δουλειά “Τι παράξενη κοπέλα” μου είπε ό,τι είναι από τα αγαπημένα τραγούδια της το ομότιτλο. Μια που η ίδια, κατά κάποιο τρόπο, αισθάνεται μερικές φορές, ότι είναι παράξενη κοπέλα, αφού ο τρόπος ζωής και σκέψης της δεν συμβαδίζει με το γύρο περιβάλλον.


Άλλα τραγούδια του δίσκου που αγάπησε είναι το “Μας ζηλεύουνε” , και το “Σαν βγαίνει ο Χότζας στο τζαμί”. Εξάλλου το καθένα από τα τραγούδια έχουν ένα μοναδικό λόγο ύπαρξης σε αυτήν την δισκογραφική δουλειά.


Θέλω να πω τέλος, ότι οι μουσικοί που συμμετείχαν στο δίσκο αυτό, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό ,όπως βέβαια και η Ντένια Κουρούση της οποίας η φωνή ταιριάζει αρμονικά με το είδος των τραγουδιών αυτών.


denia_kourousiΝτένια Κουρούση – Βιογραφικό

Ξεκίνησα πιάνο από τα 8 και χορωδία στα 14 στη Ρόδο και η συνέχεια για μένα είχε μόνο μουσική.


Παράλληλα με τη συνεργασία μου με το μαέστρο Αντώνη Κοντογεωργίου, έκανα μαθήματα φωνητικής με τη Ρόζυ Μαστροσάββα (μαέστρο στην Παιδική Χορωδία της ΕΡΤ), σπουδές Διακόσμησης στη ΒΑΚΑΛΟ και Κεραμική-Γλυπτική για 3 χρόνια.


Η πρώτη μου δουλειά στο τραγούδι ήρθε στα 19, στο Cafe Chantant της Ρόδου όπου εμφανιζόμουν για 6 χρόνια συνεχώς. Ακολούθησαν εμφανίσεις στην Αθήνα, στο Εναλλάξ, στο Ραβάναστρον (με τους Γιάννη Γερογιάννη και Τάκη Βούη), στο Τσάι στη Σαχάρα και στο Περιβόλι τ’ Ουρανού (με τους Μπάμπη Τσέρτο, Κάστα Μάνζιο, Βάσια Ζήλου, Χρήστο Κωνσταντίνου), καθώς και μια συνεργασία με τη Μαριώ, στην Αθήνα (Εξέδρα) και στην Αίγλη της Θεσσαλονίκης. Τραγούδησα στη Στοά Αθανάτων με τους Α. Παπαϊωάννου, Δ. Τσαουσάκη, Χαρ. Λαμπράκη, Κ. Σκορδαλάκη, στον Κάβουρα με τον Σπύρο Πάτρα και φέτος εμφανίζομαι στο Περιβόλι τ’ Ουρανού, με τους Μπάμπη Τσέρτο και Κώστα

Έχω δώσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με τους Μπάμπη Τσέρτο, Μαριώ, Γιώργο Μαργαρίτη, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρη Κοντογιάννη, Δημήτρη Τσαουσάκη, Νίκο Μαμαγκάκη και άλλους και έχω εμφανιστεί με δικό μου σχήμα σε χώρους όπως η Μαγιοπούλα, η Άλλη Όχθη, το Μακάρι, η Βάρδια στη Θεσσαλονίκη κ.ά.


Στη δισκογραφία, έχω συνεργαστεί με τον Νίκο Μαμαγκάκη στο Κέντρο Διερχομένων, στο Ρεμπέτικο Προσκλητήριο, στο Χαμένες Πατρίδες και στο Στεναγμός Ανατολίτης μαζί με τους Ανδρέα Καρακότα, Ζαχαρία Καρούνη, Σοφία Παπάζογλου, Λιζέτα Καλημέρη, Τάσση Χριστογιαννόπουλο. Έχω συμμετάσχει σε δίσκους του Αντρέα Κουμπαρούλη, της Μαριώς, του Γεράσιμου Νεόφυτου με τις Υρώ Μανέ, Μαρία Καβογιάννη κ.ά.


Έχω κάνει φωνητικά στο δίσκο του Μπάμπη Τσέρτου Το μονοπάτι, στο δίσκο του Γιώργου Μαργαρίτη για τον Τσιτσάνη, στο δίσκο του Μιχάλη Τερζή, σε τραγούδια του Κώστα Μακεδόνα, της Νάσιας Κονιτοπούλου και άλλων.

{youtube}g3C8c0Lssj8{/youtube}


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.