Μουσείο το πατρικό του Μίκη στα Χανιά

miki
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Σε Μουσείο θα μετατραπεί το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στην περιοχή Πάνω Γαλατάς  στα Χανιά. Χρόνια τώρα γίνεται λόγος για την αξιοποίηση αυτού του παραδοσιακού οικήματος , εκεί που πέρασε μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων  ο σπουδαίος  μαέστρος, αλλά τώρα φαίνεται ήρθε η ώρα να μπει στην φάση της υλοποίησης.

Στοίχημα με τον εαυτό του έβαλε ο Δήμαρχος Χανίων  Μανώλης Σκουλάκης, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Το ενέταξε στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής , ενώ σύντομα θα συναντηθεί με τον γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη , για να της ζητήσει να εντάξει το έργου μετατροπής της οικίας Θεοδωράκη σε Μουσείο στα προγράμματα του ΥΠΠΟΤ.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή θα είναι το  Μουσείο  Μπενάκη , το οποίο θα παράσχει και την απαραίτητη τεχνογνωσία , ενώ το εγχείρημα στηρίζει και ο  Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος είναι σύμφωνος και  ενήμερος για την προμελέτη , που εκπονήθηκε από μελετητική ομάδα ιδιωτών αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον  αρχιτέκτονα  – μελετητή κ. Μαυρακάκη.

Σύμφωνα με την προμελέτη,θα μετατραπεί σε μουσειακό -η εκθεσιακό χώρο, στον οποίο θα εκτεθούν αντικείμενα που έχουν σχέση με την παρουσία της οικογένειας Θεοδωράκη στο Γαλατά.

“Πρόκειται για ένα ακίνητο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας που είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία του τόπου. Και σε περιόδους κρίσης θα πρέπει να διαφυλάσσουμε τον πολιτισμό μας ” δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Σκουλάκης ,

Το  πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη αγοράστηκε από τον πρώην δήμο Νέας Κυδωνίας επί Δημαρχίας Μανώλη Σταματάκη με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έναντι του ποσού των 200.00 ευρώ.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα (19 Σεπτεμβρίου) ο ερασιτέχνης Εργοτέλης υπό την αιγίδα της ΠΑΕ οργανώνει στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο μεγάλη συναυλία για να  τιμήσει το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος θα παραβρεθεί σε αυτήν.

Θα συμπράξει  η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” με τη συμμετοχή των τραγουδιστών Γλυκερίας, Δημήτρη Μπάση, Σοφίας Παπάζογλου, Παναγιώτη Πετράκη, Κατερίνας Παπουτσάκη και Γιώργο Λιαπάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.