Νέες κυκλοφορίες βιβλίων των εκδόσεων Καστανιώτη

kastaniotis_nees_ekdoseis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το κορίτσι του διπλανού portal κυκλοφορεί και απορεί

Το κορίτσι του διπλανού portal
ISBN:
978-960-03-5304-4
Τιμή: 10,00€

Όχι, παίδες, δεν είμαι καρτούν, koritsi είμαι. Έχω σάρκα και οστά, απλά δεν αποκαλύπτω το όνομά μου. Όχι γιατί αν το μάθετε θα πάθετε την πλάκα σας, αφού προς το παρόν παραμένω άσημη και άνεργη, αλλά επειδή, όταν με το καλό ξεκινήσω την καριέρα μου, μπορεί να καταλήξω στην προεδρία της Ν.Δ., φέρ’ ειπείν, και δεν θέλω να έχω σκανδαλώδες βιογραφικό…

(Βέβαια είμαι της Αριστεράς και της προόδου επί του παρόντος, αλλά προοδεύοντας δεν ξέρω πού θα φτάσω…) Να κι ένα μίνι βιογραφικό, για να ξέρετε με ποια έχετε να κάνετε: Μόλις τέλειωσα τη Φιλοσοφική στην Ξεσσαλονίκη, πήγα Λονδίνο για τα περαιτέρω, την έκατσα εφτά χρονάκια στο Κάμντεν, το ’ριξα στις μπίρες και στους μπάφους (τα Σαββατοκύριακα, καλέ μαμά, μη βαράς) και μετά γύρισα. Στα ενδιάμεσα ξεμπέρδεψα και με το διδακτορικό μου στη Φιλοσοφία, προσόν που θα μπορούσε να με καταστήσει μια διασημότητα των γραμμάτων τύπου Κορνηλία Καστοριάδη, αλλά για λόγους που με ξεπερνούν με κατέστησε απλά άνεργη (columnist στο protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη). Έχω όμως ηθικό υψηλό, παίδες! Δεν μασάω. Έχω επίσης άποψη για τα πάντα, έχω μάνα γιατρό του ΕΣΥ, που λατρεύει το φακελάκι (και λειτουργεί και ως ταμείο ανεργίας μου), έχω πατέρα χαρτόμουτρο/δικηγόρο/παπατζή,έχω ξάδερφο μαλάκα, δεν μου λείπει τίποτα. Καριέρα μόνο δεν έχω, αλλά, αν αγοράσετε αυτό το βιβλίο με τις περιπέτειές μου, θα αποχτήσω κι απ’ αυτό. Οπότε στηρίξτε με, αν έχετε την καλοσύνη. Μόνο όφελος θα έχετε. (Ή εγώ θα έχω; Το ίδιο είναι, αφού είμαστε πια ένα σώμα μια ψυχή!) Στα ζόρια που τραβάει η πατρίδα μας (και εγώ προσωπικά) η ισχύς εν τη ενώσει, παίδες! Μη ρωτάτε πού ζω. Ζω ανάμεσά σας, στο www.protagon.gr και στο facebook ως «κορίτσι του διπλανού πόρταλ».


to_romanzo_ton_katharmatonΤο ρομάντζο των καθαρμάτων


Ιερώνυμος Λύκαρης

ISBN: 978-960-03-5267-2

Τιμή: 15,00 €


Όλα συνδέονται. Διαβάζοντας αυτό το ερωτικό-αστυνομικό μυθιστόρημα ανοιχτού τέλους, θα καταλάβετε το γιατί. Είναι μια μαύρη κωμωδία, όπου πρωταγωνιστούν: δυο αδίστακτοι, πανούργοι «νονοί», αρχηγοί ισοδύναμων εγκληματικών ομίλων, που παγιδεύονται σε έναν αδυσώπητο πόλεμο αλληλοεξόντωσης· δυο πρωτοπαλλήκαρά τους· ένας υφυπουργός, αρχιερέας της διαπλοκής και της διαφθοράς· μια φαμ φατάλ λαϊκοπόπ τραγουδίστρια· μια στριπτιζέζ ανείπωτης σαγήνης· μια συγγραφέας ευπώλητων αισθηματικών μυθιστορημάτων· ένας υψηλόβαθμος μπάτσος, κρυφός αλλά συνεπής κομμουνιστής· ένας γαμπρός ιδιοκτήτη εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας· ένας ρουφιάνος δημοσιογράφος· μια πινακοθήκη καθαρμάτων, με κανάγιες κακοποιούς και παρένθετα μιζοδίαιτα πρόσωπα· και ο αφηγητής, φάντασμα του παλιού εαυτού του, που, εξαναγκασμένος από τις περιστάσεις, αναδεύεται μαζί τους στον αναμείκτη μιας παράλογης, ομηρικής βεντέτας, αναζητώντας διέξοδο και καταφύγιο στο Περί φωτίσεως και το Περί θανάτου του Ζοζέ Σαραμάγκου.


Ένα μυθιστόρημα-παρωδία για το οργανωμένο έγκλημα, τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τον έρωτα και τη λογοτεχνία. Γραμμένο εν θερμώ, με πρωτότυπη, ανατρεπτική πλοκή, αλλεπάλληλες δραματικές κορυφώσεις και ένα λυτρωτικό, υποτίθεται, φινάλε, που θα συζητηθεί…


makria_apo_pouΜακριά από πού


Εδγάρδο Κοζαρίνσκι

ISBN: 978-960-03-5269-6
Τιμή:
10,00 €


Ιανουάριος 1945, τέλη Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια κοπέλα, τυλιγμένη σε μια βαριά στρατιωτική χλαίνη που την προστατεύει ελάχιστα από το κρύο, διαφεύγει μέσω του πολωνικού και τσέχικου εδάφους· φτάνει στη Βιέννη, κι από εκεί στη Γένοβα, όπου τη βοηθούν κάποιοι φίλοι. Τρία χρόνια αργότερα, το 1948, έχει ξεκινήσει μια καινούργια ζωή στο Μπουένος Άιρες. Δεν ήταν εύκολο, και πρέπει να δουλέψει σκληρά για να βγάλει το ψωμί της· μένει στην πανσιόν της Φράου Ντορς, όμως κανένας από τους υπόλοιπους ενοίκους, στην πλειοψηφία τους Ρουμάνοι και Ούγγροι πρόσφυγες, δεν γνωρίζει πώς κατάφερε να φύγει από την Ευρώπη… Διότι αυτή η γυναίκα σέρνει πίσω της ένα αμαρτωλό παρελθόν, και μετά από πολλά χρόνια, μόνο οι αθώες ερωτήσεις του γιου της Φεδερίκο, τον οποίο συνέλαβε στο Μπουένος Άιρες στα τέλη του ίδιου έτους, είναι ικανές να την εμποδίσουν να το ξεχάσει και να το θάψει οριστικά. «Οι ιστορίες δεν επινοούνται, κληρονομούνται» έγραψε ο Κοζαρίνσκι στο μυθιστόρημά του Ο Μολδαβός σωματέμπορος, και, πράγματι, θα είναι ο ίδιος ο Φεδερίκο, ενήλικος πια, εκείνος που θα κλείσει τον κύκλο αυτής της κρυφής ζωής.


«Ο Κοζαρίνσκι αφιερώνει τη ζωή του στην ανακάλυψη όσων δεν έχουν δει και ταξινομήσει οι άλλοι».


Esteban Peicovich La Naciόn

«Ανάμεσα σε οικογενειακές και προσωπικές αναμνήσεις, σε εκμυστηρεύσεις φίλων και σε μια συστηματική ιστορική ανάλυση, ο Κοζαρίνσκι σκιαγραφεί πεπρωμένα αντιπροσωπευτικά εκείνου του “πολιτικού τρόμου” που διέτρεξε τον 20ό αιώνα».

René de Ceccatty Le Monde

«Χάρη στην εφευρετική ανάπλαση της ατμόσφαιρας του τάνγκο, του λιμανιού και του καυσαερίου του Μπουένος Άιρες της δεκαετίας του ’40, ο Κοζαρίνσκι καταφέρνει το Μακριά από πού να μην είναι μόνο μια οικογενειακή ιστορία, αλλά ένα μυθιστόρημα που διαπερνά τα σύνορα και τον χρόνο και βυθίζεται στα μυστικά μιας ταυτότητας».

Diego Gandara Qué leer


margerita_dolcevitaΜαργκερίτα Ντολτσεβίτα


Στέφανο Μπένι

ISBN: 978-960-03-5249-8

Τιμή: 14,00 €


Η Μαργκερίτα Ντολτσεβίτα είναι ένα κοριτσάκι που ξέρει να κοιτάζει τον κόσμο. Της αρκεί μια κάπως προβληματική καρδιά και μερικά επιπλέον κιλά για να προσθέτει αλάτι και ειρωνεία στη φυσική της ροπή να αντιλαμβάνεται με τον δικό της τρόπο τα πράγματα. Έτσι αντιμετωπίζει με τρυφερότητα και κατανόηση τις παραδοξότητες της οικογένειάς της και χάνεται ευχαρίστως στο μεγάλο λιβάδι γύρω από το σπίτι της, όπου κατοικεί και η αόρατη φίλη της Πολβερίνα, το κορίτσι της σκόνης. Αυτά μέχρι τη μέρα που ξαφνικά καταφτάνουν οι κύριοι Ντελ Μπένε, με έναν τεράστιο μαύρο γυάλινο κύβο και έναν ασηπτικό ψεύτικο κήπο. Όλοι θα μείνουν μαγεμένοι από αυτούς τους φορείς του «καινούργιου», εκτός από τη χοντρούλα Μαργκερίτα, η οποία αποφασίζει να επιστρατεύσει τη φαντασία της, για να δείξει ότι τα πράγματα στον κόσμο δεν πάνε καθόλου καλά. Από τους δημοφιλέστερους σύγχρονους ιταλούς συγγραφείς, ο Στέφανο Μπένι διηγείται με πολλή τρυφερότητα ένα σύγχρονο παραμύθι για ενήλικες, μια υπέροχη παραβολή του σύγχρονου κόσμου, χωρίς όμως να χάνει τη γνωστή του αίσθηση του χιούμορ, της ειρωνείας, του παράδοξου.


o_olympos_ton_apoklironΟ Όλυμπος των απόκληρων


Γιασμίνα Χάντρα

ISBN: 978-960-03-5245-0

Τιμή: 12,00 €


Ο Όλυμπος των απόκληρων είναι μια αλάνα που βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα και σε μια χωματερή. Ο Ας ο Μονόφθαλμος, ο χαζούλης Τζούνιορ, ο Πασάς και οι μέθυσοι αυλικοί του, όλοι τόσο συγκινητικοί όσο και σκοτεινοί, έχουν δομήσει εκεί τη δική τους κοινωνία, που τη διέπουν άλλοι κανόνες και άλλα δεδομένα. Ως την ημέρα που, από το πουθενά, θα εμφανιστεί κάποιος ανάμεσά τους –μια παράξενη μορφή, επιβλητική, συμβολική, βιβλική σχεδόν– που φαίνεται να γνωρίζει τα πάντα για τον καθένα τους και που με τα λεγόμενά του θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα του ιδιόμορφου αυτού μικρόκοσμου. Τα διλήμματα αρχίζουν τότε να ξεπροβάλλουν και να διχάζουν, τα απωθημένα να βγαίνουν στην επιφάνεια και να δημιουργούν εντάσεις… Ποιος από τους δύο κόσμους είναι τελικά προτιμότερος, ο ιεραρχημένος κόσμος των υλικών απολαύσεων, που μοιάζει με χρυσό κλουβί, ή εκείνος του περιθωρίου, των στερήσεων και της πενίας, που όμως μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο την ελευθερία του;


Προσκαλώντας μας σ’ αυτό το φιλοσοφικό ταξίδι, ο Γιασμίνα Χάντρα ξετυλίγει μπροστά μας ένα ασυνήθιστο τοπίο που έχει τη δική του ιδιαίτερη μαγεία κι από το οποίο δεν λείπουν η τρυφερότητα, οι αστείες στιγμές, τα όνειρα και οι απραγματοποίητοι πόθοι.

iptamenes_selidesΙπτάμενες σελίδες


Βασίλης Παπαθεοδώρου

ISBN: 978-960-03-5307-5

Τιμή: 12,00 €


Κανείς από τους κατοίκους της Πανδυσίας –Βόρειας και Νότιας– δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι οι σκισμένες σελίδες κάποιου βιβλίου, παρασυρμένες από τον άνεμο, θα παρέσερναν τελικά και τις τύχες πολλών από αυτούς. Σελίδες που έφταναν σε παιδιά και μεγάλους και, κατά ένα μαγικό τρόπο, μιλούσαν για τις ζωές τους, τους έκαναν να βλέπουν το μέλλον. Δεν ήταν όμως όλοι έτοιμοι να αναγνωρίσουν και να δεχτούν την αλήθεια που αυτά τα φύλλα χαρτιού τούς αποκάλυπταν και η οποία θα τους οδηγούσε σε μια νέα πραγματικότητα. Οι περισσότεροι την αγνόησαν, άλλοι την πολέμησαν με λύσσα. Και ήταν τόσο απλό να την ακολουθήσει κανείς… αρκεί να αφηνόταν στη γοητεία της συγκεκριμένης σελίδας που ο αέρας έφερνε στα χέρια του. Κι αυτή θα του έλυνε όλα του τα ερωτήματα.


Ένα μυθιστόρημα γεμάτο δράση και αγωνία, που αποδεικνύει ότι το διάβασμα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, μια μεγάλη περιπέτεια που όλοι πρέπει να ζήσουμε.

ta_eytihismena_pedia_theloun_goneisΤα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς «εγώ»


Νίκος Πιλάβιος

ISBN: 978-960-03-5286-3
Τιμή:
10,00 €


Tο βιβλίο αυτό μοιάζει με ημερολόγιο ενός καθημερινού ταξιδιού μέσα σ’ ένα χώρο γεμάτο ερωτηματικά για τον τρόπο που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, αλλά και για τον τρόπο που κι εμείς μεγαλώσαμε ή μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.


Ο Νίκος Πιλάβιος, μέσα από την πολύχρονη παρουσία του στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, αποκόμισε πλούτο εμπειριών γύρω από το θέμα της διαπαιδαγώγησης. Ήρθε σε επαφή με δεκάδες παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδιάτρους, καθώς και με εκατοντάδες γονείς και παιδιά. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς διαπίστωσε ότι εδώ και αιώνες εφαρμόζεται, επαναλαμβάνεται και προστατεύεται το ίδιο, στην ουσία, μοντέλο ανατροφής των παιδιών.

Μήπως όμως υπάρχει και κάποιο άλλο;

Και ποιο είναι το μυστικό για ένα ευτυχισμένο παιδί;
Η απάντηση κατά το συγγραφέα είναι προφανής:
«Χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι η αληθινή φροντίδα και στοργή από τη μεριά του γονιού, που έχει βάλει κατά μέρος το “εγώ” του. Βλέπετε, τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς “εγώ”».

i_kinonia_tis_enimerosisΗ κοινωνία της ενημέρωσης


Γιώργος Πλειός

ISBN: 978-960-03-5313-6
Τιμή:
20,00 €


Τα ΜΜΕ και το περιεχόμενό τους εξετάζονται υπό την οπτική του τρόπου επικοινωνίας που χαρακτηρίζει κάθε κοινωνία και ειδικότερα την κοινωνία της πληροφορίας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η πληροφορία αποτελεί την ποσοτική-τεχνική μόνο πτυχή του περιεχομένου στις κοινωνίες της αφθονίας των Μέσων. Από ποιοτική-πολιτιστική άποψη, το περιεχόμενο συνιστά πληροφόρηση που προσφέρεται με ευχάριστο τρόπο (ενημέρωση). Οι ειδήσεις αποτελούν το σημαντικότερο και διαρκώς διευρυνόμενο τμήμα του περιεχομένου. Για το λόγο αυτό εξετάζεται η διαμόρφωση και η ιστορική εξέλιξη των ειδήσεων στη διαδρομή της νεωτερικότητας. Αναλύονται εκτενέστερα τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης στις κοινωνίες των Μέσων – τα οποία δεν είναι πλέον παρατηρητές, αλλά «παίκτες» στην πολιτική και στα άλλα κοινωνικά πεδία. Μεταξύ αυτών σημαντική θέση κατέχει η αναστοχαστικότητα, ένα φαινόμενο που ενισχύεται και επεκτείνεται. Η σημαντικότερη μορφή αναστοχαστικότητας της κοινωνίας των Μέσων, η οποία εξετάζεται πιο αναλυτικά, είναι η επιστημονική παρακολούθηση (monitoring) των μέσων επικοινωνίας.



kritikes_mantinadesΚρητικές μαντινάδες


Ελευθερία Παπαδάκη-Λαμπάκη

ISBN: 978-960-03-5306-8

Τιμή: 10,00 €


Εις την ψυχή του Κρητικού βρίσκονται δυο νεράιδες,
η μια του γράφει μουσική κι η άλλη μαντινάδες.

Ακολουθώντας κι εγώ τη νεράιδα της ψυχής μου συνεχίζω να συλλέγω με αγάπη και μεράκι κρητικές μαντινάδες. Έτσι δημιουργήθηκε η τρίτη αυτή συλλογή ενάντια στους χαλεπούς καιρούς και στις δυσκολίες που μας περιβάλλουν, επειδή:
Οι μαντινάδες κι οι σκοποί γλυκαίνουν τη ζωή μας
και μαρτυρούν τη λεβεντιά που κρύβει το νησί μας.
Παντέρμη Κρήτη, όσο περνούν και φεύγουνε οι χρόνοι,
η αγάπη που ’χω στην καρδιά για σένα μεγαλώνει.
Πολλοί ρωτούν να μάθουνε τι είναι οι μαντινάδες,
αγάπες, λύπες και χαρές σε λίγες μόνο αράδες.


anilikos_episkeptisΑνήλικος επισκέπτης


Σάρα Ουότερς

ISBN: 978-960-03-5344-0
Τιμή:
10,50 €


Από την κορυφαία συγγραφέα του αποκλίνοντος ερωτισμού, μια ιστορία μυστηρίου και τρόμου που μαγνητίζει και κόβει την ανάσα. Μεσούντος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, στο Χάντρεντς, μια ετοιμόρροπη έπαυλη της αγγλικής υπαίθρου, η οικογένεια Έιρς ζει με μόνη συντροφιά τα φαντάσματα του ένδοξου παρελθόντος της. Μα όταν ο δόκτωρ Φάραντεϊ, περιζήτητος ντόπιος εργένης, αρχίζει να κουράρει τη χήρα κυρία Έιρς και να φλερτάρει, αδέξια και γεμάτος ασίγαστο πόθο, τη μοναχοκόρη της Κάρολαϊν, η έπαυλη και οι αναμνήσεις που ξεχειλίζουν σε κάθε γωνιά της αρχίζουν να κυριεύουν και το αβέβαιο παρόν.Ο Ανήλικος επισκέπτης είναι μυθιστόρημα ατμοσφαιρικό, αισθαντικό και απρόσμενα τρομαχτικό, και επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την κορυφαία θέση της Σάρα Ουότερς στο σύγχρονο πάνθεον των καθαρόαιμων, ιδιοφυών αφηγητών.


«Είναι μια πραγματικά τρομακτική, συγκλονιστική ιστορία φαντασμάτων που διαδραματίζεται στην αγγλική εξοχή λίγο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Πρόκειται για μια δουλειά που πίσω από την απλή γραφή της κρύβει βαθιά νοήματα. Μια δουλειά που εγγυάται πολλές νύχτες αγρύπνιας».

Στίβεν Κινγκ


«Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία, με σαγηνευτικούς πρωταγωνιστές… Εκτός από μυθιστόρημα του υπερφυσικού, είναι κι ένας διαλογισμός ως προς τη φύση του Βρετανού και της κοινωνικής τάξης, και πώς τα πράγματα σπανίως είναι όπως φαίνονται. Ανατριχιαστικό».

Κέιτ Μος, The Times Summer Read


«Η Ουότερς γράφει με σφρίγος κι αυτοπεποίθηση, χτίζοντας με μαστοριά μια ατμόσφαιρα που ξεκινά από ένα νωθρό καλοκαιριάτικο απόγευμα και βαθμηδόν σκοτεινιάζει και στενεύει ώσπου νιώθουμε δέσμιοί της όσο και οι χαρακτήρες του βιβλίου… Η επίμονη ανατομία των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων διά χειρός Ουότερς είναι εκπληκτική».

Τρέισι Σεβαλιέ, Observer


«Οι αναγνώστες της Ουότερς είναι πλέον εξοικειωμένοι με την αφηγηματική της δεινότητα… Ενώ μια όψη του βιβλίου μοιάζει με ιστορία φαντασμάτων, η άλλη φανερώνει ένα περίτεχνο ψυχολογικό δράμα».

Τζόι λο Ντίκο, Independent on Sunday


«Επιδεικνύοντας την αξιοσημείωτη μαστοριά της στην αναβίωση της Ιστορίας ως τις πιο μύχιες αποχρώσεις της, η Ουότερς δημιουργεί μια απίστευτης ενάργειας και σαγήνης εικόνα της μεταπολεμικής Αγγλίας… Ευφυέστατο και συναρπαστικό».

Πίτερ Κεμπ, Sunday Times


«H Ουότερς έχει πολλάκις χαρακτηριστεί δεινή αφηγητής, όπως και είναι – μα πρόκειται επίσης για μια καλλιτέχνιδα που δε διστάζει να πειραματιστεί. Ο χαμηλών τόνων πρωταγωνιστής κι ο βαθμιαίος εθισμός του στο αλλόκοτο ιδιωτικό σύμπαν της οικογένειας Έιρς είναι καθηλωτικός».

Κλόντια Φιτσχέρμπερτ, Daily Telegraph


ta_sakiaΤα σακιά


Ιωάννα Καρυστιάνη

Χαρτόδετο:

ISBN: 978-960-03-5129-3 – Τιμή: 16,00 €

ePub: ISBN: 978-960-03-5185-9 – Τιμή: 9,90 €


Κάθε ιστορία έχει κενά, κάποια είναι κοινά για όλους όσοι λαβαίνουν μέρος στην πλοκή της. Καθένας ωστόσο έχει και μερικά που μόνο εκείνος έχει προσέξει, μόνο εκείνου δεν του δίνουν πειστικές απαντήσεις όσο κι αν προσπαθεί, αν προσπαθεί, που μάλλον δεν προσπαθεί.


Σε μερικές περιπτώσεις κάποιοι βολεύονται με αυτά τα κενά, γκρίζες ζώνες που τις περιφρουρούν με νύχια και με δόντια, τρέμουν στην ιδέα ότι, αν καλυφθούν, μπορεί η πλήρης αλήθεια να είναι αβάσταχτη.

Ανάβοντας κι άλλο τσιγάρο, η Βιβή Χολέβα σκέφτηκε όσους ήξερε και δεν ήξερε, οι περισσότεροι είχαν τα φεγγάρια του φανατισμού της γκρίνιας, με την πρώτη αναποδιά, πάρ’ τους κάτω.

Τι έχουν, μωρέ, τα δικά σας σακιά;

Μια χρεωκοπία, έναν ξενιτεμένο, κατραπακιές της εφορίας, αποτυχία στον ΑΣΕΠ, μια κακιά πεθερά, έναν νευρασθενικό προϊστάμενο, ένα παιδί που πετάει μολότοφ, ένα τζάκι που ντουμανιάζει το λιβινγκρούμ, οισοφαγική παλινδρόμηση, υψοφοβία, κερατλίκια, ραγάδες στον πισινό.

Για περάστε να ρίξετε μια ματιά στο δικό μου, να σας κοπεί ο βήχας.


i_epinoisi_tis_eterotitasΗ επινόηση της ετερότητας


Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

ISBN: 978-960-03-5170-5
Τιμή:
12,00 €


Όλες οι θεμελιώδεις αξιακές προδιαγραφές της νεωτερικότητας βρίσκονται σε συνεχή και εκρηκτική μετατόπιση. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει και για μετάλλαξη. Όλες οι μεγάλες λέξεις και έννοιες αλλάζουν. Μεταμορφώνονται. Καθόλου τυχαία, η ελευθερία γίνεται «δικαίωμα στην αυτοδιαφοροποίηση», η ισότητα «ισότητα ατομικών ευκαιριών», η πρόοδος «οικονομική μεγιστοποίηση». Όσο για την αλληλεγγύη και την αδελφότητα, αυτές παραμένουν στα αζήτητα. Και οι μεταλλαγές δεν είναι ποτέ αθώες. Έτσι, η αιφνίδια εισβολή του «δικαιώματος στη διαφορά» και του «πολυπολιτισμού» στο προσκήνιο δεν μπορεί να αυτονομηθεί από τα κοινωνικά και ιδεολογικά της συμφραζόμενα. Τα νέα αιτήματα βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με τις παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης, την κατάρρευση των κλειστών πολιτικών οντοτήτων, την αποδυνάμωση των σταθερών εθνικών ταυτοτήτων και την αποσάθρωση του Κράτους Πρόνοιας. Το γεγονός ότι το «δικαίωμα στη διαφορά» φαίνεται να αποσυνδέεται από την κοινωνική δικαιοσύνη και το δικαίωμα στην άμεση επιβίωση δεν είναι λοιπόν τυχαίο. Για όσο καιρό η καταξίωση της ελεύθερης επιλογής αποδεσμεύεται από την υλικότητα των επιβιωτικών αναγκών όλων δίχως εξαίρεση των αδικημένων, το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο παραμένει ανοιχτό και ανολοκλήρωτο.


sto_terma_tis_planisΣτο τέρμα της πλάνης


Χριστόφορος Λιοντάκης

ISBN: 978-960-03-5133-0
Τιμή:
10,00 €


Η τελευταία ποιητική συλλογή του Χριστόφορου Λιοντάκη αποτελείται από τρεις ενότητες (Απολογητικά, Αφιέρωση, Τρία ποιήματα για την εξαγορά του φόβου) με διακριτή θεματολογία. Κοινός παρονομαστής των ποιημάτων είναι η σύγχρονη πραγματικότητα με πολλές αναφορές σε αρχαιοελληνικούς μύθους. Παρόν και παρελθόν ενίοτε συναιρούνται, καθώς ο ποιητής προσπαθεί να προσδώσει στο χρόνο συνοχή και συνέχεια. Το ερωτικό στοιχείο είναι διάχυτο. Καταγράφεται η πολυπλοκότητα του έρωτα, η ακμή και η παρακμή του. Οι απολογητικοί τόνοι είναι ευδιάκριτοι, με σαφείς αναφορές στα παιδικά του χρόνια αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα ο ποιητής, έχοντας αποδεχτεί την ανθρώπινη ατέλεια, εκφράζει τη βαθιά του λύπη και διαμαρτυρία για την ανθρώπινη υπεροψία και πολυπραγμοσύνη, χωρίς καμιά αίσθηση του περιττού και του μάταιου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.