Ομηρικός λόγος στην Μαρώνεια

omiriko_theatro_maroneias
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας θα πλημμυρίσει με τη μαγεία του ομηρικού λόγου, σε μετάφραση του Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη.

Ο κορυφαίος Έλληνας φιλόλογος την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, θα διαβάσει αποσπάσματα από τη νέα μετάφραση της Ιλιάδας που φέρει την υπογραφή του. Μαζί του μια από  σημαντικότερες ηθοποιούς της γενιάς της, η Λυδία Φωτοπούλου.

Με την εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με την κίνηση πολιτών «Διάζωμα».

Η σκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Γκόνη, ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί Βαγγέλης Κοντόπουλος (κοντραμπάσο) και Τάσος Καπζάλλας (πνευστά).

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης επέλεξε να διαβάσει μαζί με τη Λυδία Φωτοπούλου δύο επεισόδια από δύο ραψωδίες της Ιλιάδας («Διός απάτη» και «Οπλοποιία» ή αλλιώς «Ασπίδα του Αχιλλέα»). Και τα δύο αποσπάσματα διαφεύγουν από την εμπάθεια του ιλιαδικού πολέμου ανατρέποντας την παγιωμένη εικόνα, ότι το ομηρικό αυτό έπος είναι μονοθεματικό, δηλαδή πολεμικό.

Το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας βρίσκεται στα νότια του ομώνυμου χωριού, στη θέση «Καμπάνα», στο νομό Ροδόπης. Το θέατρο βρισκόταν σε συνεχή χρήση από την ελληνιστική εποχή μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε στο τέλος του 4ου-αρχές 3ου αιώνα π.Χ. με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, είχε 9 κερκίδες που χωρίζονταν από 8 κλίμακες και η χωρητικότητά του ήταν 3.000 θεατές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.