Το Μολών λαβέ του Μίκη Θεοδωράκη για το Ελληνικό

0001
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας  Μιχαλιτσιάνου

«Ετοιμάζομαι ψυχολογικά για τη μάχη. Τα πόδια μου δεν με κρατάνε,  αλλά θα είμαι μπροστά στο αναπηρικό καροτσάκι!!!» O συνθέτης της Ρωμιοσύνης, ο  Mίκης Θεοδωράκης με πάθος έφηβου μπαίνει  μπροστάρης στη μάχη για το Ελληνικό μιλώντας για την εξωφρενική έλλειψη πράσινου στα Νότια προάστια,  κάνει έκκληση στον κόσμο να αντιδράσει πριν να είναι αργά, και προτρέπει τους καλλιτέχνες να αφυπνιστούν λέγοντας  «Κι εγώ καλλιτέχνης είμαι…»

 Άστραψε και βρόντηξε ο κορυφαίος δημιουργός , που τιμά τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο, στην συνέντευξη Τύπου , που δόθηκε σήμερα με αφορμή την κεντρική ομιλία αλλά και τη συναυλία που θα δώσει στο Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας για την Παρασκευή (16 Σεπτεμβρίου) στις 8 μ.μ., στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου Ξιφασκίας (πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο).

Παρόντες και οι Δήμαρχου Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού Αργυρούπολης κ κ. Κώστας Κόκκορης , Θάνος Ορφανός και Χρήστος Κορτζίδης , αλλά και οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θόδωρος Δρίτσας που χαιρέτισαν την κίνηση της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού».

Ο Μίκης Θεοδωράκης χείμαρρος όπως πάντα μίλησε για τα προβλήματα που καίνε τον ελληνικό λαό κι  έδωσε το έναυσμα…

«Συμβολικό το όνομα Ελληνικό γιατί από εκεί αρχίζει το ξήλωμα της Ελλάδος. Η κυβέρνηση μας οδήγησε σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή . Μέσα σε 18 μήνες ανέβασε το δημόσιο χρέος σε 152% του ΑΕΠ και τώρα το οδηγεί στο 160%. Είναι βέβαιο, ότι πάνω από το 150 % υπάρχει κόκκινη γραμμή , που σημαίνει, ότι από δω και στο εξής θα είμαστε καταδικασμένοι το 90% των εσόδων μας να πηγαίνει στους δανειστές μας εφ΄όρου ζωής . Για 100 χρόνια! Και ερωτώ με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση  που εδώ και πολλούς μήνες στηρίζεται μόνο στο 25% του εκλογικού σώματος δεσμεύει το λαό μας για δεκάδες χρόνια;»

Για την ρευστοποίηση:

« Τώρα , μετά την πλήρη οικονομική καταστροφή , μας οδηγεί σε ένα καινούριο στάδιο σε μια νέα φάση: τη ρευστοποίηση της χώρας. Με το Μνημόνιο έχει ήδη δεχθεί την παραχώρηση  δεχθεί την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και τη δέσμευση ολόκληρης της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Οι όροι του Μνημονίου είναι ανθρωπίνως αδύνατον να εκπληρωθούν , όσες παράνομες περικοπές μισθών κι αν γίνουν, γι΄αυτό ενεργοποιούνται οι εκποιήσεις. Η χώρα μας αλλάζει ιδιοκτήτες. Είμαστε στο κατώφλι αυτής της νέας φάσης , της ρευστοποίησης της χώρας . Άνθρωποι, ακίνητα ζωές, γίνονται χαρτιά, τίτλοι. Έχουν δημιουργηθεί δύο ανώνυμες εταιρείες : μία για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και μια για όλη την Ελλάδα. Εκποιούνται τα πάντα στις ιλιγγιώδεις ταχύτητες της χρηματιστηριακής οικονομίας χωρίς τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.»

Για το χρέος

«Παραμένει ανέγγιχτο το χρέος. Όλο το τίμημα π.χ. του Ελληνικού θα πάει στους τοκογλύφους και δεν είναι παρά μόνον οι ληστρικοί τόκοι ελαχίστων μόνων μηνών. Ξεπουλάμε χωρίς διαδικασία , χωρίς κανένα έλεγχο , χωρίς υποτίμηση από αδέκαστη διεθνή Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου , ενώ πρόκειται για χρέος επαχθές…»

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε;

«Οι πολίτες, η λαϊκή βάση, να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε ειρηνική κατάληψη των υποθηκευμένων φιλέτων και αληθινή αξιοποίηση βάσει ελληνικών μελετών με διαφανείς διαδικασίες . Στην ανάγκη, ας ξαναθυμηθούμε το «Μολών λαβέ». Αντί να δώσουμε τη χώρα μας στους ξένους , να την αξιοποιήσουμε εμείς οι Έλληνες , οι εδώ και οι της Διασποράς.

Μεγάλο πλεονέκτημα για τη μάχη του Ελληνικού είναι η ύπαρξη έτοιμης μελέτης του Πολυτεχνείου για Μητροπολιτικό Πάρκο. Με καινοτόμες μεθόδους και χρήσεις στα υπάρχοντα 500.0000 τ.μ. κτίσματα και στα 6.000 ελεύθερα στρέμματα θα εξασφαλιστεί οικονομική αυτοδυναμία κατασκευής και λειτουργίας χωρίς να ξεπουληθεί.»

«Μέχρι πότε θα αντέξει αυτός ο λαός; Έγινε και το Κίνημα των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, αλλά δεν άντεξε και διαλύθηκε κάτω από τα ασφυξιογόνα και τα ΜΑΤ. Έχουμε να κάνουμε με ένα τέρας. Με ποιο δικαίωμα αυτή η κυβέρνηση μας δεσμεύει για δεκάδες χρόνια; Κι επειδή δεν φτάνουν τα κελιά ψηφίζουν το νόμο για τα ναρκωτικά να βγουν οι χασικλήδες έξω να αδειάσουν οι φυλακές, για να βάλουν εμάς μέσα.

Πρώτη φορά γίνεται να θεωρούν έναν ολόκληρο λαό βλαμμένο. Τώρα αρχίζουν να ρευστοποιούν την ελληνική γη…»

«Δεν βλέπω την πραγματική αντίδραση . Δεν έχουμε καιρό. Θα ξυπνήσουμε μια μέρα και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Επομένως, τώρα με το Ελληνικό είναι ευκαιρία να δώσουμε κι εμείς το παρόν. Να είμαστε υποψιασμένοι, ότι πάμε για μάχη . Θα μπούνε μέσα με τις μπουλντόζες . Θα πρέπει να αμυνθούμε. Θα χυθεί αίμα.»

Ο Μίκης Θεοδωράκης τελείωσε την ομιλία του με το ακροτελεύτιο άρθρο 120/4

«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

«Ο αγώνας συνεχίζεται για να μην οικοπεδοποιηθεί το  Ελληνικό . Η κοινή στάση των Δήμων της περιοχής βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Αγωνιζόμαστε για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού για περισσότερο πράσινο. Το Ελληνικό θα είναι σημείο αναφοράς, σημείο αντίστασης.»  δήλωσε ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός.

«Κορφή του παγόβουνου» χαρακτήρισε την ρευστοποίηση του Ελληνικού ο Δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να κάνουμε ένα διάλογο για να μην είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Ας δώσουμε μια ποιότητα ζωής σε ένα χώρο που είναι μοναδικός.»

«Να μην έρθουν αυτοί οι κύριοι γιατί θα μας βρουν απέναντι. Θα έχουν προβλήματα» δήλωσε ο Δήμαρχος Ελληνικού –Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης που είναι πολύ μαχητικός.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαιρετίζοντας τη μάχη για το Ελληνικό σχολίασε:

«Ο Μίκης τα είπε όλα και με τη γλώσσα την παλιά  που σπάει κόκκαλα. Η μάχη του Ελληνικού δεν πρέπει να χαθεί γιατί θα χαθούν οι Έλληνες και δεν θα χαθεί.»

Και ο συνοδοιπόρος του Θόδωρος Δρίτσας υπογράμμισε:

« Αυτή η μάχη θα είναι λαϊκή απάντηση στον μονόλογο της οιγαρχίας».

Στη συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα τραγουδήσουν οι Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτης Πετράκης Κατερίνα Παπουτσάκη. Συμμετέχουν οι Αλκίνοος Ιωαννίδης κι η Ντόρα Μπακοπούλου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.