Κινηματογραφικά νέα Σεπτεμβρίου… Τι θα δουμε αυτή την εβδομάδα

war_of_the_buttons
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη

Θα αφήσουμε άραγε τα λουλούδια να ανθίσουν;

 “Τα μικρά όνειρα της νιότη μου“ μιλά για γεγονότα που πυροδοτούν τη μνήμη. Αδύνατον να μη σας παρασύρει ο ρυθμός και η αισιόδοξη ματιά του. 

“Ο Πόλεμος των Κουμπιών “ μας ξαναγυρίζει στα ανέμελα παιδικά χρόνια ,στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Ο ακήρυκτος πόλεμος μαίνεται στη Νότια Γαλλία. Ένας πόλεμος τιμής και πίστης με έπαθλο και φριχτή ήττα: το ξήλωμα των κουμπιών.

Crazy, Stupid, Love είναι το σύνθημα για να ξεσαλώσουν τα αγόρια και εσείς να πάρετε μαθήματα. 

Cowboys & Aliens  με τον Ιντιάνα Τζόουνς να αναμετράται με εξωγήινους.

Το “Ερωτευμένοι στη Νέα Υόρκη“ έχει φρεσκάδα και είναι γενναιόδωρο. 

Η “Θανάσιμη Μητέρα“ κάνει τα πάντα για να προστατέψει τα παιδιά της.

Στο μπρεχτικό Dogville o μεγαλοφυής  Δανός Φον Τρίερ  καταφέρνει να ορίσει την αποστασιοποίηση, σπάζοντας τον ακαδημα`ι`σμό αλλά χωρίς να υπονομεύσει την αμεσότητα της τέχνης του σινεμά.. Το φινάλε είναι ωμό και ανατρεπτικό. Η Νικόλ Κίντμαν στο ρόλο της ζωής της. Μη χάσετε την πιο προκλητική ταινία  του πιο ανήσυχου πνεύματος της εποχής μας που κάνει την υπέρβαση προς την απόλυτη δημιουργία. Προβάλλεται η ολοκληρωμένη κόπια χωρίς το μαχαίρι των εταιρειών. 

Ο Πόλεμος των Κουμπιών

του Γιαν Σαμιουέλ

με τους Αλέν Σαμπά, Ματίλντ Σινιέ

η ιστορία: Σ’ένα χωριό της Νότιας Γαλλίας, το 1957, μια ομάδα αγοριών- ηλικίας 7 έως και 14-κηρύσει πόλεμο ενάντια στους ορκισμένους εχθρούς της, τα παιδιά του γειτονικού χωριού.

Ένας πόλεμος τιμής και πίστης που έχει παραμείνει ζωντανός για πολλές γενιές, όπου ο εξευτελισμός με το ξήλωμα των κουμπιών είναι η πιο τρομακτική ήττα. Δεν είναι καθόλου εύκολο όμως να είσαι σε ένα στρατό πιτσιρίκων , να δίνεις μάχες και να μην βρίσκεις το μπελά σου , όταν γυρίζεις σπίτι με σκισμένα ρούχα και χαμένα κουμπιά.

η άποψη μας: Στην αθωότητα της παιδικής ψυχής και στα ανέμελα παιδικά χρόνια όπου περισσεύει η χαρά του παιχνιδιού, της σκανταλιάς, επικεντρώνεται η ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Γιαν Σαμιουέλ.

Στα χνάρια του `Μικρού Νικόλα“ το φιλμ εντυπωσιάζει με τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες, τα ξεκαρδιστικά επεισόδια ανάμεσα στα παιδιά, τη νοσταλγία της εποχής. Παράλληλα γίνονται έμμεσες αλλά αιχμηρές αναφορές στις επιπτώσεις του πολέμου στη μεταπολεμική Γκωλική Γαλλία χωρίς να λείπουν και οι αχνές πινελιές για θέματα ταμπού: η θρησκεία και το σεξ. Δυο πράγματα που σου μένουν αξέχαστα από το φιλμ είναι η απίστευτη καθοδήγηση των παιδιών.

γκρο πλαν: Στον Έρικ Ελμοσνίνο … τον ιδανικό δάσκαλο.

Τα Μικρά Όνειρα της Νιότης μου

του Σαμ Γκαρμπάρσκι

με τους Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, Πασκάλ Γκρεγκορί

a_distant_neighborhood

η ιστορία: O Tομάς, ένας παντρεμένος 50χρονος οικογενειάρχης, έχει φθαρεί από την πλήξη της καθημερινότητας. Επιστρέφοντας από ένα επαγγελματικό ταξίδι, παίρνει κατά λάθος άλλο τρένο και καταλήγει στην πόλη όπου μεγάλωσε και την οποία δεν είχε επισκεφτεί εδώ και χρόνια. Πηγαίνει στον τάφο της μητέρας του, γεμάτος αναμνήσεις, τόσο από εκείνη όσο και από τον πατέρα του, που εξαφανίστηκε την παραμονή της επετείου του γάμου του, 40 χρόνια πριν.

Νιώθοντας έντονη ζαλάδα, χάνει τις αισθήσεις του. Όταν όμως συνέρχεται, το όνομα της μητέρας του δεν αναγράφεται πλέον στον τάφο. Άραγε ονειρεύεται..ή μήπως έχει ταξιδέψει στο παρελθόν; Μπορεί ίσως, ως παιδί να αποτρέψει την επικείμενη εξαφάνιση του πατέρα του.

η άποψη μας: Ο Σαμ Γκαρμπάσκι καταφεύγει στη μαγεία του ονείρου και δίνει στον ήρωα του την `πολυτέλεια“ της επιστροφής στην παιδική ηλικία. Μπορεί άραγε να αλλάξει το πεπρωμένο; Δεν έχει σημασία.

Όλα αποκτούν μια αφοπλιστική αθωότητα μέσα από την κάμερα του σκηνοθέτη. Η ομορφιά της ταινίας κρύβεται μέσα στα θλιμμένα μάτια του μικρού Τομάς. Η παραμυθένια ατμόσφαιρα των αναμνήσεων μας καλεί να ψάξουμε τη δική μας χαμένη παιδικότητα, την ανάγκη μας για αγάπη.

γκρο πλαν: Στην ονειρική ατμόσφαιρα της ταινίας.

Cowboys & Aliens

του Τζον Φαβρό

με τους Χάρισον Φορντ, Ντάνιελ Κρεγκ

cowboys_and_aliens

η ιστορία: 1985. Nέο Μεξικό. Ένας ξένος με απώλεια μνήμης βρίσκεται ξαφνικά στη σκληρή, έρημη πόλη της Άφεσης. Το μόνο στοιχείο αναφορικά με το παρελθόν του είναι ένα μυστηριώδες περικάρπιο που φορά. Αυτό που ανακαλύπτει άμεσα είναι πως πρόκειται για μια πόλη που ζει μέσα στο φόβο και πως, οι κάτοικοι της Άφεσης δεν υποδέχονται με χαρά τους ξένους και πως κανείς δεν κουνιέται στους δρόμους της αν δεν το διατάξει ο σκληροτράχηλος Συνταγματάρχης Ντόλαρχα`ι`ντ.

Αλλά η απομονωμένη αυτή πόλη πρόκειται να αντιμετωπίσει μια ασύλληπτη απειλή καθώς, δέχεται την επίθεση εισβολέων από τον ουρανό, με αγνώστου προέλευσης τέρατα να απειλούν τους κατοίκους και όλα όσα μια ζωή γνωρίζουν οι κάτοικοι. Τώρα, ο ξένος που απέρριψαν είναι η μόνη ελπίδα σωτηρία τους. Κι ενώ εκείνος σιγά-σιγά αρχίζει να θυμάται ποιος είναι και από πού κατάγεται, συνειδητοποιεί πως έχει ένα μυστικό που μπορεί να βοηθήσει την πόλη να αντιμετωπίσει την εξωγήινη απειλή.

η άποψη μας: Με την επιβλητική παρουσία του Χάρισον Φορντ στο ρόλο του Συνταγματάρχη και τον Ντάνιελ Κρεγκ να παίζει τον σκληρό τύπο, σίγουρα δε θα πλήξει κανείς σε αυτή την εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή που μπορεί να μην είναι από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουμε δει αλλά είναι αρκετά διασκεδαστική και με αξιόλογες ερμηνείες.

γκρο πλαν: στο Συνταγματάρχη Χάρισον Φορντ..

Crazy, Stupid, Love

των Γκλεν Φικάρα, Τζον Ρέκουα

με τους Στιβ Καρέλ, Έμα Στόουν

crazy_stupid_love

η ιστορία: Λίγο μετά τα σαράντα του, ο κουμπωμένος και καθώς πρέπει Καλ Γουίβερ, ζει το όνειρο..έχει μια καλή δουλειά, ένα ωραίο σπίτι, καταπληκτικά παιδιά και είναι παντρεμένος με την παιδική του αγάπη.

Όταν όμως μαθαίνει ότι η σύζυγος του, Έμιλι, όχι μόνο τον απάτησε αλλά θέλει και διαζύγιο, η `τέλεια ` ζωή του καταρρέει.

Χωρισμένος πια, ο Κάλ περνάει τα βράδια του στο τοπικό μπαρ όπου θα γνωρίσει τον τριαντάρη γόη, Τζέικομπ Πάλμερ, ο οποίος θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τη γυναίκα του και να αρχίσει να ξαναζεί τη ζωή του. Πώς το καταφέρνει; Ανοίγοντάς του τα μάτια στις διάφορες επιλογές που απλώνονται μπροστά του: φλερτ, `σοβαρά` αντρικά ποτά και στυλ.
Στην αναζήτηση του έρωτα όμως –και μάλιστα στα πιο απίθανα και λάθος μέρη –δεν έχουν βγει μόνο ο Καλ και η Έμιλι, αλλά και ο 13χρονος γιος τους, Ρόμπι, ο οποίος είναι τρελά ερωτευμένος με την μπέιμπι-σίτερ Τζέσικα, η οποία κάνει τα γλυκά μάτια στον Καλ.

Ο Καλ όμως, παρά τις αλλαγές στην εξωτερική του εμφάνιση, δυσκολεύεται να αλλάξει κάτι πολύ σημαντικό.

Τα συναισθήματά του και η καρδιά του, τον σπρώχνουν να επιστρέψει εκεί `όπου ξεκίνησε.

η άποψη μας: Ερωτική κομεντί που μιλά για τους ήρωες της διπλανής πόρτας και χαίρεσαι με το χιούμορ και τη σπιρτάδα τους και την ανάγκη τους να αγαπηθούν και να αγαπήσουν.

γκρο πλαν: Στον ορμητικό έφηβο.

Ερωτευμένοι στη Νέα Υόρκη

του Τζος Ράντνορ

με τους Μαλίν Άκερμαν, Μάικλ Αλγκιέρι

erotevmenoi_stin_nea_yorki
η ιστορία: Eνώ ο Σαμ, ένας αιώνιος εργένης, κατευθύνεται προς ένα σπουδαίο επαγγελματικό ραντεβού βρίσκει τον Ρασίντ, ένα μικρό αγόρι που έχει χαθεί στο μετρό. Όταν ο Ρασίντ αρνείται να πάει στην αστυνομία ο Σαμ του υπόσχεται ότι θα τον κρατήσει κοντά του για λίγες ώρες. Έτσι ζουν μαζί για λίγο καιρό και ο Ρασίντ γνωρίζει τους φίλους του Σαμ: την Άννυ που βγαίνει πάντα με λάθος άντρες, την Μαίρη και τον Τσάρλι που η σχέση τους κλονίζεται όταν ο Τσάρλι αποφασίζει να μετακομίσει στο Los Angeles και την Μισισίπι, μια κοπέλα που κατορθώνει να πείσει τον Σαμ να δεσμευτεί.

Η άποψη μας: Kαλοστημένη ρομαντική κωμωδία με πρωταγωνιστή ένα μικρό παιδί που έχει χαθεί στο μετρό. Η ιστορία ξεκινάει με χιτσκοκικό τρόπο καθώς ο χαμένος μικρός βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του Σαμ.

Εκεί , θα γνωρίσει διάφορους ενήλικες που ζητούν απεγνωσμένα να βρουν το ταίρι τους .Εδώ, έρχεται η έκπληξη αφού σεναριακά το βάρος πέφτει στην κωμική πλευρά των καταστάσεων ,την οποία η σκηνοθεσία υποστηρίζει με τον καλύτερο τρόπο.

γκρο πλαν: Στα κορίτσια της ταινίας… υπερβολικά συνηθισμένα και ταυτόχρονα ελκυστικά.

Θανάσιμη Μητέρα

του Ντάρεν Λιν Μπούσμαν

με τους Ρεμπέκα Ντε Μορνέ , Τζέιμι Κινγκ

mothers_day
Η ιστορία: Μια οικογένεια εγκληματιών εισβάλλουν απρόσκλητοι στο παλιό τους σπίτι, όπου πλέον κατοικεί ένα νεαρό ζευγάρι που έχει καλέσει τους φίλους του να περάσουν το βράδυ μαζί. Η οικογένεια, υπό τις οδηγίες της μητέρας τους , τρομοκρατεί και κρατά όμηρους τους νέους ενοίκους και τους καλεσμένους και τους καλεσμένους τους , ενώ έξω επικρατεί κατάσταση συναγερμού για ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα πράγματα θα βγουν τελείως εκτός ελέγχου όταν κάποιοι προσπαθούν να αποδράσουν και τιμωρούνται παραδειγματικά.

η άποψη μας: Ριμέικ ενός παλιού b-movie , κλειστοφοβικό θρίλερ με φεμινιστικές διαθέσεις και γκροτέσκα φορτωμένα πλάνα.

γκρο πλαν: στα στυλιζαρισμένα κάδρα.

Dogville (Director’s Cut) (2003)

του Λαρς Φον Τρίερ

με τους Νικόλ Κίντμαν, Χάριετ Άντερσον

dogville
η ιστορία: H όμορφη φυγάς, Γκρέις, φτάνει στην απομονωμένη κωμόπολη Dogville, μετά από μια επικίνδυνη καταδίωξη από μια ομάδα γκάνγκστερς. Με εμψυχωτή τον Τομ αυτοδιορισμένο εκπρόσωπο της πόλης, η κοινότητα συμφωνεί να την κρύψει και για αντάλλαγμα, η Γκρέις δέχεται να δουλέψει γι’αυτούς. Ωστόσο, όταν αρχίζει η αναζήτησή της, οι άνθρωποι του Dogville απαιτούν μια καλύτερη συμφωνία σε αντάλλαγμα του ρίσκου να περιθάλψουν την άμοιρη Γκρέις, η οποία καταλαβαίνει με σκληρό τρόπο ότι σ’αυτήν την πόλη η καλοσύνη είναι σχετική. Αλλά η Γκρέις έχει ένα επικίνδυνο μυστικό.

Οι κάτοικοι του Dogville μπορεί να το μετανιώσουν αν αποκαλυφτεί.

η άποψη μας: Ο μύθος ξεδιπλώνεται πάνω στη Γκρέις που φτάνει στην πόλη Dogville για να αποφύγει τους γκάνγκστερ που την κυνηγάνε.

Οι κάτοικοι θα την περιθάλψουν ζητώντας συνεχώς όλο και μεγαλύτερα ανταλλάγματα. Το τέλος για την ταλαιπωρημένη Grace θα είναι απρόβλεπτο και για θεατή μοναδική ευκαιρία να βυθιστεί στο απόλυτο όνειρο που ξεκινά από τα μάτια και καθηλώνει την ψυχή του. Η απόλυτη αντιστροφή είναι μπροστά στα μάτια της. Το χωριό Dogville δεν είναι παρά ένα ακόμη σκηνικό και τα σπίτια χωρίζονται με τις γραμμές της κιμωλίας. Και οι άνθρωποι; Οι ηθοποιοί; Στο απόλυτο μπρεχτικό σύμπαν του μεγάλου δημιουργού, οι ηθοποιοί απαλλαγμένοι από οτιδήποτε περισσεύει καταθέτουν συγκλονιστικές ερμηνείες. Η απόλυτη μπεχτική αποστασιοποίηση στο πρόσωπο, στο σώμα, σε κάθε χειρονομία της Κίντμαν. Ταυτόχρονα ένας χειμαρρώδης ποταμός συναισθημάτων εκτοξεύεται από κάθε σπιθαμή της οθόνης και κατακλύζει τα πάντα.

Υποκλινόμαστε στο μεγάλο δημιουργό, προκλητικό, ένα βήμα μπροστά από την εποχή του. Είναι κρίμα που το αριστούργημα κόπηκε λίγο άτσαλα από το μαχαίρι των εταιρειών παραγωγής για να γίνει κατανοητό από μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

γκρο πλαν: στις πόρτες που δεν υπάρχουν, στα καμπαναριά χωρίς βάση, στις επιγραφές “θάμνος“ “σκύλος“.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.