Εκτός «Μεγάλου Τσίρκου» έθεσε εαυτόν ο Καζάκος

2223333
Facebook
Twitter
LinkedIn


Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

 «Το Μεγάλο Τσίρκο» χωρίς τον Κώστα Καζάκο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις του πρώτου διδάξαντα το  έργο αυτό του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που είναι  σταθμός στο Νεοελληνικό Θέατρο και έπαιξαν πριν 38 χρόνια με την αξέχαστη Τζένη Καρέζη και ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών στο καλοκαιρινό «Αθήναιον» της Πατησίων, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Ήταν καλοκαίρι του ΄73 , λίγο πριν πέσει η χούντα και ο Αρχάγγελος τη Κρήτης, ο Νίκος Ξυλούρης που πρωταγωνιστούσε στην παράσταση εμψύχωνε με τη φωνή τους φοιτητές , που είχαν ήδη ξεσηκωθεί.

«Η διαφωνία του κ. Κώστα Καζάκου για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη παράσταση κινήθηκε σε επίπεδο οικονομικό και καλλιτεχνικό. Οι απόψεις του για το έργο, σεβαστές και η εκτίμησή μας στο πρόσωπό του δεδομένη.

Όμως, κάθε κείμενο εμβιώνεται από τις καινούργιες γενιές και επαναπροσδιορίζεται στον χώρο και στον χρόνο γιατί αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωση της Τέχνης του Θεάτρου». Αυτή την απάντηση έδωσε σήμερα ο Σωτήρης Χατζάκης στον πρωταγωνιστή, ο οποίος σε επιστολή του είχε δηλώσει , ότι δεν πρόκειται να ανεβάσει το έργο, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Σε αυτές είχε προβάλει και τον εκσυγχρονισμό του. Συγκεκριμένα επ΄αυτού είχε σημειώσει:

«Κάθε πέντε με δέκα χρόνια, εξετάζαμε με τον Καμπανέλλη και τον Ξαρχάκο, την ιδέα μιας καινούργιας παράστασης του Τσίρκου. Και πάντα καταλήγαμε στο συμπέρασμα, ότι πρέπει να χτίσουμε ένα καινούργιο «Τσίρκο» επί σκηνής, με επίκαιρη σάτιρα».

Το ΚΘΒΕ προχωράει στο ανέβασμα του έργου σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Ακροπόλ» και συγκεκριμένα με τον παραγωγό Φάνη Κιρκινέζο για το γ΄10ήμερο του Νοεμβρίου και με την συνεργασία του Σταύρου Ξαρχάκου.

Αυτό σημαίνει , ότι ο κρατικός θεατρικός οργανισμός θα μοιραστεί τα έξοδα και τις εισπράξεις, που θα φέρει στα ταμεία αυτή πολυδάπανη παραγωγή, την οποία που θα δει και το αθηναϊκό κοινό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.