Γεμάτο αρχαιότητες το μετρό της Θεσσαλονίκης…

70038-2011092000224-preview_425x
Facebook
Twitter
LinkedIn


Η κατασκευή του δεύτερου σε σειρά σταθμού του μετρό της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες καθώς οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν εργασίες ανασκαφής στο σημείο, ολοκλήρωσαν το έργο τους και είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν τη θέση τους στο τεχνικό τμήμα του μετρό.

Ο σταθμός «Συντριβάνι» βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου κατά την αρχαιότητα λειτουργούσε το ανατολικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Η βασιλική που…

βρήκαν οι αρχαιολόγοι καταλαμβάνει το ένα τρίτο του χώρου του σταθμού. Παρόλα αυτά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε τη διατήρηση της τρίκλιτης βασιλικής, η οποία θα καταχωθεί.

Η βασιλική εκτιμάται ως ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών του μετρό. Έχει μαρμαροθετημένα δάπεδα, διαστάσεων 17,60 x 11,50 μέτρα και χρονολογείται στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (5ος αιώνας). Ο ναός χτίστηκε στη θέση παλαιότερου λατρευτικού κτιρίου, από το οποίο έχει απομείνει ένα εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτό δάπεδο με παράσταση του πτηνού «Φοίνιξ» που πατά σε άνθος, περιτριγυρισμένος από πουλιά που φωλιάζουν επάνω σε βλαστούς κληματίδας

Σε όλο το κέντρο της συμπρωτεύουσας οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές οι οποίες θα ολοκληρώνονταν το 2013. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, το πρώτο εξάμηνο του 2012 δε θα υπάρχει πουθενά αρχαιολογικό σκάμμα.

Για την τήρηση του νέου χρονοδιαγράμματος, οι εργασίες ανασκαφής στο βόρειο τμήμα της διακλάδωσης προς Σταυρούπολη και στο σταθμό «Δημοκρατία» πραγματοποιούνται σε διπλές βάρδιες. Η αρχαιολογική έρευνα στο σταθμό «Βενιζέλος», όπου έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές γέφυρες για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, γίνεται επίσης σε διπλοβάρδιες. Το ίδιο ισχύει και για το σταθμό «Αγίας Σοφίας» όπου οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως θα φέρουν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αρχαιολογική έρευνα στην «Αγία Σοφία» αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε το τέλος των ανασκαφών το Νοέμβριο του 2013.

 tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.